informe sembrem transformació

Nou informe Pam a Pam sobre agroecologia i ESS

Ja podeu consultar el darrer informe elaborat per Pam a Pam: Sembrem Transformació, un apropament des de l’economia social i solidària en l’actualitat del moviment agroecològic a Catalunya. Aquest treball analitza 62 iniciatives de Pam a Pam relacionades amb el sector de l’alimentació amb una mirada transformadora. D’aquesta manera, identifica les pràctiques que les caracteritzen.

A banda, l’informe acosta la mirada de Pam a Pam i de l’ESS a territoris i sectors on aquesta perspectiva no genera adhesió o identitat en comparació a altres denominadors com l’agroecologia o la sobirania alimentària. Aquesta voluntat d’apropament està impulsada pel desig de continuar enfortint Pam a Pam com a una eina útil per a la construcció del Mercat Social Català. El projecte té la capacitat de delimitació i articulació que pot ser útil per crear espais entre l’ESS i l’agroecologia. Dos moviments que comparteixen trets comuns en relació als seus orígens i que mostren visions del món i propostes polítiques amb certs punts en comú.

L’informe observa, entre altres tendències, pràctiques diferenciades en les iniciatives agroecològiques i el gruix de les iniciatives de Pam a Pam. Destaquen especialment en el compliment de criteris relacionats amb la sostenibilitat ambiental o la minimització de residus. També ho fan en la relació amb les proveïdores de proximitat i la intercooperació amb les agents més properes. Per altra banda, mostren més dificultats a l’hora de proposar estratègies amb relació a la qualitat democràtica, la gestió de les cures o la perspectiva feminista. D’aquí es desprenen molts aprenentatges per compartir entre els projectes transformadors de Pam a Pam.

Els reptes de futur que plantegen l’informe giren al voltant de  generar espais comuns entre l’agroecologia i l’economia solidària per sembrar transformació, per intercooperar.