Trobada a Hongria dins del projecte europeu EMISE+

La Xarxa d’Economia Solidària, de la mà de la seva Comissió de Llibres i Formació , participa del projecte EMISE+ (European Manager in Social Economy) un programa europeu per coordinar una formació transnacional d’economia social i solidària. En el programa, a més de la XES, hi participa el Centre Ressources Arobase (Grenoble, França), el Gruppo Cooperativo CGM (Itàlia), La cité de l’autre économie (Dijon, França), REVES – European Network of Cities and Regions for Social Economy (Brusel•les, Bèlgica) i l’Institut de Ciències Socials de la Universitat de Pécz (Pécz, Hongria).

És en aquest marc que, actualment, es desenvolupa el Postgrau Economia Social i Solidària – Estudis Europeus, coordinat acadèmicament i tècnica per la cooperativa La Ciutat Invisible, amb la col•laboració d’entitats com la Fundació Roca i Galés, el Col•lectiu Ronda, el Grup ECOS o Coop57, i amb la participació d’una quinzena de docents: Ivan Miró, Jordi Estivill, Elba Mansilla, Hernan Córdoba, Xavi Teis, Abdoulaye Fall, Daniela Osorio, Jordi Garcia Jané, Rubén Suriñach, Anna Fernàndez Montes, Ester Vidal, Guernica Facundo, Solange Hilbert i Marina Berga. L’alumnat, composat per disset persones, és un grup divers i ric d’activistes de l’economia solidària i feminista, participants en moviments populars, membres de xarxes territorials de la XES (Prat, Mataró, Sants, Sabadell) i sòcies de diverses cooperatives de treball. El Postgrau és un dels principals projectes de l’Escola de l’Economia Social i Solidària de Catalunya, que també inclou l’Escola d’Estiu de la XES i altres activitats formatives.

En aquest context, del 8 al 10 de març del 2017, membres de la Comissió de Formació de la XES viatjaren a Hongria, a la ciutat de Szekszard, seu de la Facultat de Ciències Culturals, Educació i Desenvolupament Regional de la Universitat de Pecs. Durant un parell de dies, s’explicà l’ economia social i solidària catalana als i les estudiants hongareses, es treballaren els estàndards formatius que han de permetre a tot l’alumnat implicat de cada país rebre els 60 crèdits europeus (ETCS) i es posaren en comú els projectes de recerca dels i les estudiants, per a potenciar la intercooperació entre iniciatives . Finalment, també es coordinà la visita que realitzaran els i les estudiants catalanes del Postgrau a diverses ciutats italianes com Milà, Brescia i Bolonya, on visitaran cooperatives socials del grup CGM, fàbriques recuperades, projectes d’agricultura ecològica o un centre de documentació cooperatiu, entre d’altres.