Ja tenim el tema central per la VII FESC!

La VII edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya #FESC2018 se celebrarà els propers 26, 27 i 28 d’Octubre però les diverses comissions ja fa mesos que hi estem treballant. Poc a poc es comença a perfilar com serà la Fira d’aquest any.

Continguts també ha estat treballant dur i ja tenim l’eix temàtic d’aquest any: volem parlar de les sobiranies. Sí, en plural. Perquè La sobirania d’un territori, d’una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre totes i que van molt més enllà de la construcció d’un estat. Si els recursos naturals, els mitjans de producció, els mitjans de comunicació, les xarxes socials,… són controlats per uns pocs, el poble mai podrà ser sobirà sobre la satisfacció de les seves necessitats i la cura del medi. Aquestes sobiranies, diverses, que defensem -la sobirania alimentària, tecnològica, energètica, financera, dels nostres propis cossos..- ens afronten a un repte organitzatiu per fer possible que tota la societat sigui partícip i corresponsable de tot allò que la concerneix.

En aquesta VII edició de la FESC 2018 volem reflexionar sobre aquests reptes, donar visibilitats a models que ja funcionen, discutir com replicar-los, com escalar-los. Conscients que els àmbits sobre els que volem ser sobiranes sobrepassen els límits de la pròpia Economia Social i Solidària: ens centrarem 3 eixos.

Sobirania en la gestió dels recursos

Per tal de garantir que totes les persones puguin accedir a satisfer les seves necessitats, necessitem societat en que els recursos més bàsics no siguin controlats per unes poques mans que ajusten la seva distribució a la maximització de beneficis. Volem una sobirania alimentària, energètica i residencial i, també, en ple segle XXI, una sobirania tecnològica.

Sobirania econòmica

En una societat on les mans invisibles dels mercats governen les nostres vides, l’economia solidària proposa que siguem les persones qui governem els mercats al servei del bé comú i la satisfacció de necessitats. La construcció de Mercat Social ens aproxima a la reapropiació popular dels circuits econòmics: autogestió del treball, comercialització justa, finances ètiques i consum responsable en una dinàmica d’intercooperació i enxarxament territorial. Hem de garantir circuits de finançament i distribució que s’escapin de la lògica capitalista i que ens permetin enfortir-nos mútuament.

Sobirania relacional

Entenem la sobirania relacional com la generació d’alternatives i la lluita contra la mercantilització d’allò que som i també del que construïm entre totes: la cultura, l’educació, la manera com ens cuidem (a nosaltres i qui ens envolta) i com ens relacionem.

D’altra banda tenim algunes novetats de logística que vetlla per a que els espais s’adeqüin a les necessitats de les organitzadores i visitants. Aquest any, per tal de que l’espai de les entitats expositores estigui menys atapeït, hem decidit obrir una nova Sala: la Micaela Chalmeta, per augmentar un 50% la superfície per a taules i circulació de visitants. Això va acompanyat de l’ús del gimnàs de l’escola per poder-hi fer xerrades i el sopar de dissabte.

Les inscripcions per a ser expositores i per proposar xerrades a aquesta edició s’obriran el proper 1 de juny. Esperem comptar amb totes les entitats sòcies de la XES per fer de la Fira, un espai de totes. Aquest any les inscripcions estaran obertes fins al setembre però tindran descompte totes aquelles entitats que s’hi inscriguin abans del 15 de juliol. No us despisteu!