Logo XES

Comunicat de la XES sobre el finançament públic de l’ESS

Davant de les informacions difoses durant el darrers dies en relació al finançament públic d’algunes entitats de l’Economia Social i Solidària (ESS), la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, organització de segon grau que representa més de 300 iniciatives d’economia social i solidària al territori català, vol posar de manifest que:

  • Lamentem profundament la instrumentalizació que determinats partits polítics estan fent de l’economia social i solidària basant-se, exclusivament, en interessos polítics i electoralistes a  Barcelona. L’ESS ha estat assenyalada amb informacions imprecises i descontextualitzades que únicament responen a la proximitat de la campanya a les eleccions municipals.
  • L’economia social i solidària promou un model econòmic basat en l’impacte social i territorial positiu, la transparència, l’autogestió, la horitzontalitat, la sostenibilitat ambiental, la redistribució de la riquesa i l’equitat de gènere. No s’entén, doncs, que se’ns acusi de generar determinades dinàmiques més pròpies de l’economia capitalista i de mercat que ni formen part de la nostra manera d’entendre el món ni dels principis de l’economia solidària.
  • Malgrat l’intent de criminalització del suport per part de l’Ajuntament de Barcelona a l’economia solidària, considerem una bona notícia que l’administració pública, des de diferents àmbits, faci passes encaminades a una contractació més pública i responsable; fomentant el creixement d’un model que posa a les persones al centre de les relacions econòmiques. Després de dècades on el model de política econòmica urbana, a Barcelona, es basava sobretot en la concertació público-privada capitalista, ens sembla una bona notícia que s’estigui avançant en la concertació pública-cooperativa-comunitària, en tant que pràctica per a la democratització de l’economia de la ciutat i on el conjunt de la població pot ser agent de la política econòmica orientada al bé comú.
  • Cada any les organitzacions que formen part de la Xarxa d’Economia Solidària rendeixen comptes a través del Balanç Social; una eina de diagnosi que avalua l’impacte social i econòmic dels seus projectes. Aquests resultats són públics i poden consultar-se a través de la web www.mercatsocial.xes.cat.

 

1 resposta

Trackbacks i pingbacks

  1. […] (La Vanguardia 30/octubre/2018) · Comunicat de la XES sobre el finançament públic de l'ESS. (XES.cat 31/octubre/2018) ­ // […]

Els comentaris estàn tancats.