Comun_ESS 2019 a Barcelona

Els reptes comunicatius de l’ESS al Comun_ESS

El passat 15, 16 i 17 de març van celebrar la Tercera edició del Comun_ESS, el congrés de la comunicació transformadora a Barcelona. La trobada, que portava el lema “Que parlin de nosaltres”, va incloure tallers pràctics, conferències, formació i una taula rodona; hi van assistir un centenar de persones d’arreu de la península pertanyents a iniciatives de l’Economia Social i Solidària, xarxes territorials d’ESS, ajuntaments, mitjans de comunicació, ateneus cooperatius, entitats del Tercer Sector, ONGDs, etc. La comissió de comunicació de la XES i REAS Red de Redes van organitzar aquesta edició del Comun_ESS, que va tenir molt bona acollida per part de les persones participants.

En aquest espai de trobada, reflexió, formació i diàleg es van compartir experiències de projectes de tot l’estat espanyol i de persones responsables de la comunicació de diverses iniciatives dins del moviment ESS per tal d’anar construint un paradigma comunicatiu conjunt. Tot plegat va començar i acabar amb activitats carregades d’humor: una xerrada inaugural inspiradora amb Dolors Boatella i Felipe G. Gil; i un taller de memes anticapitalistes.

Reptes i propostes per a una comunicació transformadora

Al llarg dels tres dies es van treballar diversos reptes comunicatius que caldrà afrontar des de l’ESS com ara el fet d’utilitzar l’humor i l’atreviment en les nostres comunicacions. Per fer-ho, és interessant donar la volta a les maneres de comunicar i als seus canals.

La necessitat de sortir de l’endogàmia comunicativa i ampliar la base social de l’ESS va suggerir diverses propostes com ara parlar d’aquest moviment de manera pràctica i aplicada a la vida diària, empatitzar amb nous públics o donar valor afegit als nostres materials de comunicació. També es va parlar de servir-se de la cultura popular massiva i l’imaginari col·lectiu, nodrir-nos de la quotidianitat. Sobre el repte de ser conseqüents i utilitzar les xarxes i el software lliure, es van presentar diverses eines i es va remarcar la importància de crear sinergies amb la gent que tingui coneixements en tecnologia lliure.

Un dels objectius més reiterats va ser la necessitat d’estratègies i eines comunicatives conjuntes que conformin el nostre tipus de comunicació social, de la mateixa manera hi ha un tipus d’economia social. i de la importància de generar relat per explicar la diversitat de les ESS. Es va posar molt ènfasi en les possibilitats i reptes de la part visual de les nostres comunicacions, tenint en compte, però, que en la comunicació visual sovint hi ha una càrrega de gènere molt important i uns estereotips amb els quals volem trencar. Cal apropar-nos a continguts visuals de qualitat i innovar, això ens pot permetre arribar a la part sensorial de qui rep la informació, dirigir-nos a les entranyes i no només al cor. A banda, es va proposar crear un banc col·laboratiu d’imatges realment diverses, de qualitat i inclusives que responguin a les nostres necessitats comunicatives.

Finalment, un dels temes pendents a aprofundir va ser com afrontar l’aparició de l’ESS de forma negativa a la premsa. Per fer-ho es van proposar diverses estratègies que van des de la inacció fins a la denúncia i finalment es va concloure que la col·laboració i la anticipació són les claus per gestionar aquest tipus de situacions.