I Fira d’Economia Solidària Migrant i Diversa

S’estrena la Fira d’Economia Solidària Migrant i Diversa a Barcelona, al barri de Sants. La cita és el  8 de juny des de les 10h a Can Batlló, i convidem a totes les persones migrants i d’origen divers amb iniciatives/negocis/projectes econòmics a què ens acompanyin. Entre totes podrem aportar en la construcció d’una economia transformadora diversa. Les inscripcions estan obertes fins al 24 de maig. Des de la XES donem suport a Coòpolis en l’organització de la fira.

A Catalunya, l’Economia Social i Solidària (ESS) ha estat un motor important de transformació social en els últims anys des d’on es planteja la resolució col·lectiva de les necessitats de les persones en les diferents esferes de drets i incidir en la transformació de les relacions socials en tots els àmbits. La població migrant i racialitzada, no és aliena d’aquesta eina i a partir de pràctiques econòmiques pròpies, populars, solidàries i cooperatives, està apostant per l’ESS com una eina que doni resposta a problemàtiques específiques i promoure l’antiracisme com un valor de l’ESS.

La proposta que fem és la construcció d’una economia popular com a eina de transformació social, que tingui com a base la solidaritat i la lluita contra el racisme, que promogui i doni suport a les propostes col·lectives en clau de drets allunyats d’una mirada paternalista o assistencialista, i que es dirigeixi a trobar un espai comú en el moviment social transformador. Incorporar una perspectiva de diversitat i antiracista serà enriquidor per al conjunt del teixit solidari i cooperatiu i intensificarà la seva capacitat de transformació social i d’implicació de les capes més populars de la societat.

Ja hem començat el camí, però falta molt per recórrer. Per això construir espais de trobada, d’intercanvi, de re-coneixement i visibilització és fonamental.  La Primera Fira d’Economia Solidària Migrant i Diversa es proposa visibilitzar les pràctiques econòmiques que s’estan portant a terme des de projectes cooperatius, solidaris i d’economia popular o “informal”, posant l’antiracisme al centre de les seves reivindicacions al costat de la resolució de les seves necessitats.