Condemnem la deriva repressiva d’aquests dies

Aquest dissabte 26, la Fira d’Economia Solidària ha tancat portes a les 16:30 de la tarda en suport a la convocatòria de manifestació unitària, amb el lema “Llibertat” per expressar el rebuig a les sentències i a la repressió que estem patint; una manifestació a la qual ens hem adherit com a entitat convocant. El dia abans, divendres 25, a la inauguració de la FESC es va llegir aquest text sobre el nostre posicionament davant la repressió d’aquests últims temps:
La ciutadania de Catalunya i de l’Estat espanyol estem vivint, des de fa ja uns anys, una situació repressiva que aquestes darreres setmanes ha arribat a uns nivells de violència policial que ha superat tots els límits imaginables. A la Fira, l’espai de trobada de l’economia solidària d’aquest país, no podem deixar de fer-nos ressò d’aquesta situació i denunciar-la de forma contundent l’any que, precisament, el nostre lema és “les resistències”.
Si fa 2 anys, la celebració de la Fira es va veure afectada pel l’entrada a presó sense fiança de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, fa dues setmanes vam saber que se’ls condemnava a 9 anys de presó a cadascun, juntament amb altres dirigents polítics independentistes, amb penes d’entre 9 i 13 anys. Com ja vam declarar en el manifest unitari de l’economia solidària, creiem que aquesta sentència suposa un greu retrocés democràtic en l’exercici dels drets i llibertats individuals i col·lectives. Declarem, doncs, que la llibertat d’expressió i de manifestació són drets bàsics en una societat democràtica i defensem el dret d’autodeterminació dels pobles, dret que el catalans i les catalanes vam exercir l’1 d’octubre de 2017 d’una manera irregular per la repressió de l’estat i que ha estat una de les causes del judici i la sentència que avui denunciem.
Com era d’esperar, aquesta sentència ha generat una onada de mobilitzacions per demanar la posada en llibertat dels presos i les preses i per denunciar la repressió que l’estat espanyol ha desfermat contra tot tipus de dissidència o protesta.  S’ha produït una vaga general i molta, moltíssima gent, ha sortit al carrer, ha bloquejat l’aeroport, ha denunciat la repressió, ha fet marxes de 3 dies per denunciar aquesta injustícia i ha debatut en infinitat d’assemblees quina ha de ser la resposta de la ciutadania a tot el que està passant. En aquest context, volem fer un reconeixement especial al jovent, les noies i els nois que han participat de forma activa i destacada en les protestes organitzades a diverses ciutats de Catalunya i que han estat víctimes principals, no només de la repressió sinó de una criminalització absolutament injustificada.
Davant d’aquesta situació, la resposta de l’estat i del govern de Catalunya ha estat desplegar les forces policials i exercir una violència desfermada amb més de 600 ferits, entre els quals 4 persones han perdut la visió d’un ull, un noi ha perdut un testicle i una noia ha estat operada a vida o mort per un impacte de bala de foam rebut quan les manifestacions ja s’havien finalitzat. A més, s’han realitzat més de 200 detencions i s’ha enviat a presó provisional sense fiança a 30 persones així com una ordre d’expulsió i dues detencions en centres d’internament d´estrangers.
Des de la XES volem defensar el legítim dret a manifestar-se i condemnar aquesta deriva repressiva, així com posar-nos al costat de totes les víctimes i del jovent d’aquest país que, com ja van fer fa poc més d’un mes amb les mobilitzacions pel clima, demostren que també estan disposats a protestar contra les injustícies i lluitar per reclamar el futur digne que es mereixen.
Només des del respecte als drets de les persones i dels pobles i a les llibertats individuals i col·lectives podrem construir una societat més equitativa, inclusiva, solidària, sostenible i feminista.