Noves sòcies de tardor

Durant els mesos d’octubre i novembre hem tingut sis noves sòcies. Us expliquem una mica qui són:

La Taula de Canvi és un a cooperativa afincada a Barcelona que implementa un Sistema d’Intercanvi Ciutadà REC (Recurs Econòmic Ciutadà) com a mitjà de pagament complementari i paritari a l’euro. Aquest sistema que permet realitzar transaccions entre les persones, les entitats i les empreses que l’accepten. El REC es presenta com una alternativa al sistema econòmic i monetari dominant globalitzat, tot incorporant mecanismes que actuïn de motor de canvi de la realitat econòmica i ajudin a resoldre les necessitats del teixit comercial, empresarial i social. La Taula de Canvi va presentar el REC a la FESC 2019 a la taula rodona Reptes i oportunitats de les plataformes digitals.

Des d’Esparreguera arriba una altra de les noves sòcies de la XES, l’Associació Baby Crotx. És una entitat dedicada al disseny i la confecció que treballa per donar a conèixer l’activitat de costura artesanal i promoure la creació de complements per a la mainada. Elaboren roba, accessoris, joguines, elements de decoració, bosses i altres articles amb roba i ganxet. Tot fet amb mà i amb molt d’amor. Vam aprofitar la seva participació ala Fira d’Economia Solidària d’enguany per reunir-nos amb elles i fer l’entrevista d’accés a la XES.

Cal Cases és cooperativa d’habitatge en cessió d’ús de Santa Maria d’Oló formada per una trentena de persones. Són dones, homes, nens i nenes de procedència urbana principalment, preocupades per trobar una alternativa de vida diferent a l’actual model individualista i consumista, on predominin els valors cooperatius. La cooperativa es va constituir amb l’objectiu de facilitar als seus socis l’accés a un habitatge de caràcter social, econòmica i ambientalment sostenibles, solidaris i ètics. La cooperativa és una manera legal de col.lectivitzar la propietat del projecte Cal Cases, que s’està construint des del 2007, tan materialment com en la seva ànima. Una comunitat construïda des de la diversitat i l’estima.

Una de les entitats que formen la XES Sant Andreu s’estrena ara com a sòcia de la XES. És La tireta Salut mental comunitaria als barri. La tireta està especialitzada en recursos comunitaris de promoció i prevenció de la salut mental i el benestar emocional. És proveïdora de recursos comunitaris per a centres públics, entitats socials i particulars del districte de Sant Andreu i ciutat de Barcelona. Ofereixen campanyes informatives sobre  determinants de la salut mental,  hàbits bàsics de salut mental i factors de risc, tallers psicoeducatius, grups de trobada, suport psicològic i accions comunitàries de retorn social.

Una altra cooperativa que s’incorpora a la XES és l’Almena Coop Feminista. Aquesta organització d’iniciativa social treballa en projectes estratègics d’incidència política per a la promoció de l’equitat de gènere. Els seus eixos de treball són: la comunicació amb perspectiva feminista, l’abordatge estratègic de les violències masclistes i la incorporació de la perspectiva de gènere en organitzacions i polítiques públiques. Tot plegat ho  des d’una perspectiva feminista, intersectorial, intercultural i antiracista.

Ecolocal Market és una cooperativa de Castelldefels que creu que el menjar local no ha de viatjar tan lluny per arribar al seu plat, de manera que amb la seva feina ajuda a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i contribueix a millorar la nostra petjada de carboni. Així doncs, beneficia l’economia local, incloent el suport als agricultors locals i els productors propers. Han desenvolupat una app  per ajudar a minimitzar la petjada de carboni generada pel consum d’aliments i begudes de cada dia. L’aplicació permet a les persones navegar per centenars de productes de diversos productors orgànics propers. Tots ells han estat seleccionats per l’equip d’Ecolocal Market.

Benvingudes totes a la XES!