Seguim el fil de l’Empordà rebel amb Pam a Pam

Seguint el fil roig de l’Empordà rebel, d’aquell territori on encara avui ressonen els ecos de les col·lectivitzacions agràries del 1936, del cooperativisme surer i de consum, i de la infatigable Isabel ‘Cinc hores’. L’elaboració de l’informe Mirades des de l’ESS a les iniciatives agroecològiques de l’Empordà ens ha permès redescobrir com el pas del temps no ha desdibuixat aquell impuls de transformació social, econòmica i ecològica

En el marc de la convocatòria d’ajudes 2019 de l’Àmbit mediambiental de la Fundació Alchimia Solidària, des de Pam a Pam hem identificat i avaluat una vintena d’iniciatives agroecològiques situades a l’Alt i al Baix Empordà.

Seguint el fil roig de l’Empordà rebel, d’aquell territori on encara avui ressonen els ecos de les col·lectivitzacions agràries del 1936, del cooperativisme surer i de consum, i de la infatigable Isabel ‘Cinc hores’. L’elaboració de l’informe Mirades des de l’ESS a les iniciatives agroecològiques de l’Empordà ens ha permès redescobrir com el pas del temps no ha desdibuixat aquell impuls de transformació social, econòmica i ecològica.

En el si d’aquest treball hem pogut recollir l’anàlisi d’iniciatives de  sectors diversos. La visió transversal de l’agroecologia, ens convida a tenir a presents les relacions que hi ha entre les productores agrícoles i les iniciatives que processen i distribueixen, així com de les ramaderes i les iniciatives de l’hostaleria. Sense oblidar-nos dels cellers ni de les confraries de pescadors.

A mode de conclusions, hem pogut apreciar els esforços del conjunt de les iniciatives analitzades per donar resposta als reptes vinculats a l’impacte ambiental, fent esforços importants en l’autoproducció energètica o la lluita contra el malbaratament de recursos i evitant la generació de residus. També han destacat les pràctiques vinculades a l’arrelament territorial, mostrant la connexió d’aquest tipus d’iniciatives amb la vida associativa i comunitària dels llocs on habiten.

Per altra banda, hem observat una menor atenció a les pràctiques relacionades amb la dimensió organitzativa, la perspectiva feminista o l’ús de llicències lliures. Una dinàmica coincident amb les conclusions extretes de l’informe Sembrem Transformació i del Mercat Social Català 2019.

Comarca a comarca, seguim eixamplant el mapa de l’economia solidària de Catalunya i recordant que aquesta s’estén infatigable arreu del país.

Podeu descarregar-vos l’informe aquí.