Fons europeus

Novetats dels projectes de Transició Ecològica dels fons Next Generation

La maquinària per definir com i a què es destinaran els fons europeus segueix movent-se i, des de la XES, intentem seguir -ne el fil i anar-vos informant de les coses que poden ser rellevants per a l’ESS. Així doncs, aquí van algunes de les informacions recents que volem compartir:

1. Obertes les manifestacions d’interès del Ministeri de Transició Ecològica

Com us vam dir fa uns dies, des dels diferents ministeris, s’estan obrint crides -manifestacions d’interès- a presentar projectes en diferents línies. Aquestes crides no tenen caràcter vinculant, sinó que són tantejos de mercat, per entendre quin tipus de projectes es presentaran i adaptar les posteriors convocatòries de subvencions a aquests. Així doncs, és important que des de l’ESS presentem el màxim de projectes per intentar incidir en la configuració d’aquestes convocatòries.

Ara mateix, i fins aquest divendres 26 de febrer, hi ha obertes 4 manifestacions d’interès del Ministeri de Transició Ecològica i que creiem que són rellevants per l’ESS, són aquestes:

Comunitats energètiques locals.

Economia circular a l’empresa com a instrument de recuperació.

Flexibilitat del sistema energètic, infraestructura elèctrica i xarxes intel·ligents.

Energies renovables.

En general, recomanem estar a tentes al web d’ACCIÓ, ja que allà s’hi van publicant totes les manifestacions d’interès obertes.

2. Incidència a través de CEPES per projecte transversal d’ESS

La Confederació Empresarial Espanyola d’Economia Social (CEPES), de la qual REAS Red de Redes és sòcia, està treballant per presentar al govern central un projecte transversal d’economia social, que cobreixi els àmbits de les cures, la transició energètica, l’agroalimentari i la digitalització. Des de REAS es vol incidir sobre la definició d’aquest projecte i, per fer-ho, estan sondejant les diferents xarxes sectorials i territorials confederades per anar recopilant i identificant possibles propostes (us demanem que si esteu pensant en elaborar alguna proposta que us poseu en contacte amb ecologia@xes.cat)

3. Mapatge de consultores de l’ESS

Des de REAS Red de Redes s’ha creat un formulari per fer un mapatge d’empreses consultores de l’ESS, que estan treballant o tenen experiència en la gestió de fons europeus i altres temàtiques relacionades. Aquesta informació és molt important per al disseny de futurs projectes i propostes. És un qüestionari molt ràpid i us demanem que ho difongueu entre les vostres entitats sòcies perquè responguin abans del 26 de febrer.