Protocol antiassetjaments

Organitzacions feministes a la teoria i a la pràctica

Volem que les nostres organitzacions siguin feministes a la teoria i a la pràctica, i per aconseguir-ho cal dedicar esforços a transformar-nos (a nosaltres i a les nostres relacions) per transformar els nostres espais i fer-los segurs per a totes. Per això, vam impulsar l’elaboració del nou Protocol davant d’assetjaments: una eina per a la prevenció, detecció i abordatge de l’assetjament sexual, per raó de gènere, d’identitat i expressió de gènere, o de preferència sexual.

Tot i que va entrar en vigor l’1 de gener de 2021, després de ser aprovat en l’Assemblea General Extraordinària del 3 desembre, ara llancem la campanya per animar totes les organitzacions sòcies a adherir-s’hi, així com per sensibilitzar sobre la importància de disposar de mecanismes concrets als nostres col·lectius al servei de l’erradicació de les violències masclistes.

#UnaXESmésFeminista: prou complicitat davant dels assetjaments

La campanya de sensibilització que estem duent a terme pretén és una crida a l’adhesió de totes les sòcies però també un gra de sorra més en el procés de prendre consciència de la necessitat de revisar-nos i garantir mecanismes de prevenció, d’actuació i de suport mutu, i el compromís ferm, basat en fets i mesures concretes, per posar fi a la normalització, a la complicitat i al silenci davant dels assetjaments.

Per això, us animem a piular amb aquest hashtag i a difondre la vostra adhesió al protocol, per tal d’animar la resta de sòcies a fer-ho, i alhora omplir la xarxa de missatges feministes com els de tantes altres companyes i organitzacions que treballen per acabar amb les desigualtats de sexe-genere i les relacions de poder que se’n deriven.

El procediment d’adhesió al protocol

Ara, totes les entitats que vulguin ser sòcies de la XES hauran d’adherir-se a aquest protocol i acceptar i aplicar els principis que el regeixen. Per a les entitats que ja sou sòcies aquest any 2021 serà de transició, i teniu dues opcions:

1. Adherir-vos al protocol de la XES. L’adhesió implica que cada entitat es compromet a treballar en favor de la prevenció i a crear i legitimar els espais necessaris per tractar qualsevol situació d’assetjament que es pugui produir.

2. Aprovar un protocol propi que tingui els requisits mínims que estableix el Protocol de la XES en matèria de prevenció i d’actuació davant d’un cas d’assetjament.

Per coherència i justícia, transformem-nos i transformem els nostres espais dotant-los de les eines adequades! Per #UnaXESmésFeminista, adheriu-vos al nou protocol!