«Desfes-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària»: la FESC fa deu anys

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), arriba aquesta tardor a la seva desena edició. I ho fa amb un format diferent: enguany la FESC tindrà lloc durant una setmana sencera, del 18 al 24 d’octubre. Durant aquest període es desenvoluparà el programa d’activitats, xerrades, tallers i propostes culturals que combinarà el format presencial amb el virtual. La fira d’expositores, que es va anul·lar l’any passat a causa de les restriccions sanitàries, tornarà ¡el cap de setmana del 23 i 24 d’octubre a la Fabra i Coats de Sant Andreu (Barcelona).

«Desfes-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària» és el lema escollit per aquesta edició, un desè aniversari que des de l’organització volem aprofitar per aturar-nos a mirar el camí recorregut i dibuixar plegades l’horitzó al qual aspirem arribar en la pròxima dècada. Aquesta fita –10 anys són molts!– arriba en un moment idoni: la pandèmia i la consegüent crisi socioeconòmica han tornat a demostrar que el capitalisme és un model ja col·lapsat i incapaç de resoldre les necessitats bàsiques de les persones i del planeta.

Des de la XES defensem que és possible fer una economia per la vida i volem tornar a demostrar-ho durant la FESC2021! Volem que la fira torni a ser l’aparador de projectes i propostes existents i que esdevingui, un any més, un espai on reflexionar juntes sobre els reptes i oportunitats que tenim per davant. Com ens volem organitzar col·lectivament per afrontar la pròxima dècada? Quines propostes tenim per fer dignes i revalorar totes les feines essencials per a la vida? Com podem avançar per enfortir la dimensió procomú dins de l’ESS? Com estem incloent la perspectiva ecofeminista en l’economia i el treball?

Però també volem que la fira sigui un espai de festa i de vida. Enguany, esperem poder recuperar les converses, les abraçades i els somriures pendents de 2020. I per això serà un moment per celebrar el feminisme, l’habitatge cooperatiu, l’alimentació sostenible, la intercooperació o el consum responsable, entre d’altres, i desfer-nos del fast food, d’Amazon, la Caixa i el patriarcat. Celebrem l’ESS, desmuntem el capitalisme!

La FESC2021 busca idees per al seu programa d’activitats

El període d’inscripció d’expositores començarà a finals de juny. Pel que fa al programa d’activitats, enguany hi ha algunes novetats sobre el procés de realització de propostes.

Preveient la possibilitat que algunes restriccions sanitàries continuïn vigents a la tardor, plantegem una fira que combini el format presencial i virtual i que inclogui un nombre més petit d’activitats. Per això, des de la comissió de Continguts de la FESC es volen facilitar processos d’articulació i reflexió sectorial que permetin una organització i proposta d’activitats més col·lectiva i estratègica.

Per això, la inscripció d’activitats tindrà 2 fases:

  • Fase 1, fins al 15 de juny:

Recollida d’interessos de participar en el programa de continguts i en quin àmbit temàtic. Només hi haurà una activitat per cada sector/àmbit temàtic de l’ESS. Per tant, en aquesta fase no es tracta d’inscriure cap activitat concreta, sinó de poder identificar i agrupar iniciatives i projectes interessats a participar en la FESC2021.

  • Fase 2, del 15 de juny al 20 de juliol:

Es facilitarà que les diferents entitats i projectes de cada àmbit temàtic es puguin posar en contacte i generar espais de reflexió estratègica per decidir allò que voldreu presentar a la FESC de manera conjunta. Ho farem gràcies a iniciatives referents de cada sectorial, a qui us adreçarem, i que tindran el rol de convocar i facilitar les trobades necessàries en les quals acordar conjuntament l’activitat a presentar.

Finalment s’obrirà un 2n formulari en què inscriure l’activitat ja detallada i consensuada per cada articulació sectorial.