Una primavera de transició ecosocial a la XES

Des de l’aprovació del document de Propostes per la Democràcia Econòmica i la Transició Ecosocial a l’assemblea general celebrada el passat 21 d’abril, des de diferents comissions de la XES, hem seguit alimentant el debat sobre les transicions ecosocials. En aquest sentit, destaquen, especialment, les jornades “Canviem la Lògica” celebrades el passat 18 de juny a l’Ateneu l’Harmonia, en el que va ser la quarta edició de l’espai de reflexió sobre ecologia i ESS, organitzat per la comissió d’Ecologia.

Canviem la Lògica

Les jornades van començar amb un diagnòstic a tres bandes, entre la Joana Bregolat, en David Soler i l’Eva Vilaseca, on vam començar a plantejar els reptes que teníem davant a l’hora d’encara un procés de transició ecosocial, amb perspectiva feminista i des de la democràcia econòmica. A més, vam comptar amb Delphine Boghos, que va recollir en una relatoria gràfica bona part de les reflexions que van sorgir durant aquesta primera part de la jornada.

A la segona part de la jornada, ens vam dividir en cinc grups de treballs: energia, alimentació, urbanisme i mobilitat, residus i conservació del territori, amb l’objectiu d’identificar les línies de treball estratègiques per a avançar cap a la transició ecosocial des de l’economia social i solidària, amb l’horitzó posat al 2030. Aquestes línies de treball, les vam complementar amb algunes de les accions o projectes estratègics que pensàvem que havien de conformar-les, així com també els actors més rellevants amb qui treballar tot plegat. També d’aquest bloc, podeu veure un resum gràfic de les principals idees. En els propers dies farem arribar les relatories detallades a totes les persones que van participar a les jornades, així com les properes passes per anar avançant en el procés de reflexió estratègica de la XES (si no vau participar a les jornades però teniu interès en rebre-les, ens podeu escriure aquí ecologia@xes.cat).

Incidència i participació per avançar cap a la transició ecosocial

A més de les jornades, des de la comissió d’incidència política, hem començat a difondre les Propostes per a la democratització econòmica i transició ecosocial, amb diferents accions i objectius. Per un costat, volem contribuir al debat públic sobre la necessitat del canvi de model socioeconòmic. És per això que, en David Soler, en Rubèn Suriñach i la Blanca Bayas, tots de la comissió d’incidència política del a XES, van participar al programa Vida Verda – Emergència Climàtica, on vam poder debatre i desgranar, durant prop d’una hora, les propostes per les transicions ecosocials i feministes. Podeu escoltar-ho aquí.

Un altre gran objectiu és el de generar un espai de diàleg i hibridació d’idees entre l’ESS i els moviments socials, per generar un marc comú de treball al voltant de la transició ecosocial. En aquesta línia, vam participar a la taula rodona “Repensem el model productiu i reproductiu”, organitzada per la plataforma Girona pel Clima pel dia mundial del medi ambient, on en Rubèn Suriñach va poder exposar les propostes que plantegem des de la XES.

Després d’aquesta primavera de transició ecosocial, esperem recuperar forces durant l’estiu i reprendre la feina amb empenta a la tardor!