Fem pinya al #ComunESS per comunicar l’ESS

Des de la XES hem participat al IV Congrés de Comunicació i Economia Social i Solidària, la setmana passada a Toledo, promogut per les xarxes d’ESS REAS Red de Redes i REAS Castilla-La Mancha.

Com en les edicions anteriors, la trobada ha volgut ser un espai per compartir eines i coneixements entre qui comunica l’economia transformadora arreu del territori. Però aquest any s’ha fet un incís especial en la necessitat de fer pinya entre les persones que comparteixen aquest objectiu. Així que hem tornat de Toledo amb la sensació que no estem soles davant els nostres ordinadors pensant missatges i campanyes, sinó és molta la gent amb qui compartim reptes i dubtes comunicatius. Al #ComunESS hem posat cara i nom a aquestes persones i ens ha permès connectar-hi més enllà de l’àmbit professional.

Com en les anteriors edicions, en els espais de formació, autoformació i debat han apel·lat a la intel·ligència col·lectiva per millorar la difusió de l’ESS. Hem creat conjuntament lemes o accions comunicatives i hem constatat que dinàmiques i els ritmes dels mitjans de comunicació alternatius no solen estar alineades amb les nostres. Un cop més, s’ha recordat la importància de les eines lliures i descentralitzades.

A més a més, ens han donat idees per l’acció directa no violenta des dels territoris rurals i per fer una comunicació en les imatges més inclusiva. A través de casos reals, hem constatat com és clau empatitzar amb les persones a qui volem fer arribar els nostres missatges i que en situacions de grans canvis i incertesa, mantenim els principis de la comunicació transformadora. És a dir, parlar de manera honesta, humil i transparent, però amb claredat i rigorositat, mirant amb respecte la gent a qui ens dirigim i sense infantilitzar-la. En definitiva, que les persones estan també el centre en la comunicació de l’ESS.

Ens empotem de Toledo el repte de treballar en els missatges per explicar que l’ESS és un bon instrument per emprendre la transició ecosocial. I no només això, sinó que farem créixer les propostes per articular-nos i continuar treballant en col·lectiu per la comunicació transformadora.

 

Fotografies de Marta Ruiz @jadraque77