Llibres XES

Novetats editorials a la XES

Aquestes setmanes han arribat dues novetats editorials impulsades per la comissió de Formació i Publicacions de la XES: d’una banda, Perquè tot és de tothom, un recull d’articles sobre diferents espais culturals comunitaris en clau d’ESS  i, de l’altra, Economia Solidària i Ruralitats, el darrer número de la col·lecció Eines.

Perquè tot és de tothom, coordinat per Santiago Izaguirre i Javier Rodrigo i editat per Icària, planteja el valor de la gestió comunitària d’espais culturals, i s’ endinsa en les dificultats i els reptes de teixir cultura amb perspectiva comunitària, gràcies a reflexions d’activistes, militants d’organitzacions de base i professionals vinculats a l’àmbit. El llibre consta de quatre parts. La primera presenta els referents històrics de les pràctiques culturals amb vocació de transformació social: els ateneus obrers i el cooperativisme integral, el desenvolupament comunitari promogut pel moviment veïnal o els principis d’autogestió associats a centres socials okupats. La segona part aprofundeix en una mostra d’iniciatives que, en diferents àmbits i en espais diversos del territori català, desenvolupen una perspectiva crítica sobre l’activitat cultural i promouen un diàleg constructiu amb el seu entorn. La tercera part explora la relació entre la gestió cultural i l’economia solidària, observant les tensions i els reptes que se’n deriven. Finalment, la quarta part descriu la construcció política d’aliances en favor de la gestió comunitària en l’àmbit cultural i posa èmfasi en les eines de què disposen les iniciatives sociocomunitàries, les entitats empresarials i també les administracions públiques a l’hora d’aplicar una visió democratitzadora dels espais i les activitats culturals. 

Economia Solidària i Ruralitats – Recuperant sobiranies, coeditat per la XES i Pol·len, i coordinat per Carla Escarrà es va presentar el 30 de setembre a Ripoll. El llibreneix com una contribució divulgativa en el camí de la teorització i la visibilització de les iniciatives d’Economia Social i Solidària (ESS) en entorns rurals. Municipis, ciutats, comarques i regions que reben els impactes de l’extractivisme del capitalisme urbanocèntric i, per defensarse, generen resistències molt necessàries per desenvolupar les sobiranies, com ara l’energètica, l’alimentària o la cultural. Són geografies, persones i entitats marcades per la lluita per defensar la terra en indrets que pateixen el dèficit de serveis i infraestructures, però alhora són pols on es generen iniciatives econòmiques cent per cent ESS, malgrat a voltes no se les consideri o no s’hi considerin. La coordinadora de la publicació, Carla Escarrà, ens convida a defugir la dicotomia entre «rural» i «urbà» i ens fa endinsar en un primer acostament teòric sobre l’ESS als entorns allunyats dels centres econòmics.

Els dos volums els trobareu de ben segur a les llibreries cooperatives i de proximitat.

Bona lectura!