Economia Solidària a Catalunya

Nou conveni amb Empresa i Treball per l’expansió i el reforç estratègic de l’economia solidària de Catalunya

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la presidenta de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), Núria Alonso, han signat un conveni  per atorgar a l’entitat 164.000 € a través d’una subvenció de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives.

Els objectius del projecte objecte del conveni són: donar visibilitat a l’economia social i solidària per apropar-la a la ciutadania i crear relat, afavorir l’articulació i l’enxarxament del teixit de l’economia social i solidària, reforçar i eixamplar el mercat social -és a dir, la potenciació dels intercanvis i fluxos econòmics entre organitzacions i persones consumidores de l’economia social i solidària- i reforçar i cohesionar les economies comunitàries.

Convenis com aquest permeten que l’ESS continuï creixent i expandint-se de manera estratègica, per fer front als reptes post-pandèmia així com fonamentar la resposta a la inestabilitat econòmica i social en respostes col·lectives, democràtiques i solidàries. Les economies comunitàries i les xarxes de suport mutu, amb la seva capacitat d’emergir ràpidament, donen resposta a múltiples necessitats sociocomunitàries. I perquè l’economia social i solidària pugui esdevenir una alternativa per a les majories socials en un context de crisi ecològica és clau expandir el mercat social.

L’economia social s’ha mostrat com un element que ha permès a molts projectes empresarials i cooperatius reeixir amb garanties, i que les economies més avançades es vertebren fomentant l’economia social i les noves maneres de produir i prestar serveis, i també gestionant-los de manera col·laborativa. Per aquest motiu es tendeix cada vegada més a emprendre iniciatives diverses que persegueixen finalitats socials i que es basen en els valors de l’autoajuda, l’autoresponsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat i la solidaritat. D’aquí la importància de signar convenis amb entitats representatives del sector com la XES.