Festival FESC’24: cultura, economia solidària, festa i transformació social al Parc de l’Estació del Nord
El Festival FESC’24 se celebrarà el cap de setmana del 19 i 20 d’octubre al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona de la mà de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya
Una programació d’activitats lúdiques i jocs per explicar l’economia solidària de manera accessible i divertida a la ciutadania serà la columna vertebral d’aquest esdeveniment, juntament amb l’exposició ‘Quan allò quotidià esdevé extraordinari’. A més, el festival comptarà també amb actuacions artístiques i musicals i un mercat de productes tèxtils, d’alimentació i culturals. Per acabar d’arrodonir la festa hi haurà oferta gastronòmica amb begudes i menjar de l’economia solidària i un espai de jocs dedicat a la canalla.
Quan allò quotidià esdevé extraordinari
Sota aquest títol s’articularà l’exposició oberta durant tot el Festival FESC’24, estructurada en cinc esferes geodèsiques i que configurarà el recorregut que faran les visitants: Com consumim, Com aprenem i ens divertim, Com treballem, Com convivim i ens cuidem i una esfera inicial que explicarà l’economia solidària. Una metàfora de la quotidianitat alhora que una mostra pràctica de com incorporar els principis de l’economia solidària en el dia a dia de les persones.
Totes les esferes comptaran amb recursos interactius dissenyats per estimular la participació activa de les visitants. A través de dinàmiques lúdiques es crearà un espai per al diàleg, la reflexió i l’aprenentatge, on tothom podrà aportar i contrastar idees. Aquests elements volen promoure una experiència immersiva que convidi a interactuar amb el contingut d’una manera autònoma, tot oferint la possibilitat de recollir i compartir informació de manera col·lectiva.
Entendre l’economia solidària a través del joc i les experiències lúdiques
A banda del recorregut expositiu, el Festival FESC’24 tindrà una programació d’activitats lúdiques i jocs. Un programa que busca trencar barreres, despertar consciències i introduir la llavor de l’economia solidària, el cooperativisme i la cultura comunitària en caps i cors.
Organitzades en diferents espais exteriors del Parc de l’Estació del Nord hi haurà activitats per a tots els públics com ara tallers, converses, tastos de productes, audiovisuals, actuacions, instal·lacions, creacions col·lectives, performances, gimcanes i jocs, totes elles vinculades a algun dels àmbits temàtics que estructuren el Festival FESC’24. A més, els infants podran gaudir de l’espai de jocs infantils del parc.
A l’esfera introductòria sobre l’economia solidària es presentarà per primer cop el joc digital interactiu ‘Social Fantasy: l’Escamot Rebel’, una experiència de joc digital i interactiva, desenvolupada sota el paraigua del grup de treball SomESS de l’Estratègia ESSBCN2030, dissenyada per a esdeveniments i fires dirigides a la ciutadania que té com a objectiu principal aprofundir en la comprensió i promoció de l’economia social i solidària. A través d’una experiència lúdica i participativa, vol involucrar les jugadores en el món de l’economia solidària, oferint una visió pràctica dels seus principis i beneficis.
Art i música per a la transformació social
La programació artística del Festival FESC’24 oferirà una varietat d’actuacions, també per a públic infantil i familiar, que reflectiran l’esperit transformador de l’economia solidària, combinant art, música i màgia en diversos escenaris i espais a l’aire lliure.
Gràcies a una aliança amb el Festival Esperanzah!, que malauradament enguany no es podrà dur a terme, tindrem un escenari Esperanzah! al Festival FESC’24. Aquest acord és fruit d’un camí compartit durant anys, basat en els valors comuns de transformació social, justícia i economia solidària que tant Esperanzah! com la FESC defensen. En saber que aquest any el Festival Esperanzah! no es podria celebrar, des de la FESC es va proposar aquesta col·laboració per mantenir viu l’esperit del festival i seguir oferint espais on la cultura es trobi amb la reivindicació i el canvi social.
A banda de l’escenari Esperanzah!, que protagonitzarà el cartell musical del Festival dissabte 19 d’octubre al vespre, hi haurà altres actuacions musicals i artístiques, a més de màgia i cabaret amb tècniques de circ, que tindran lloc en diferents moments durant el dia de dissabte i diumenge.
El podcast sobre esdeveniments culturals des de l’economia solidària, conduït per la comunicadora i creadora de contingut digital Laura Grau i amb la participació de diverses convidades vinculades a l’organització d’esdeveniments culturals a Catalunya, farà reflexionar sobre la importància que les nostres celebracions i festivals reflecteixin els valors de la sostenibilitat, la comunitat i l’economia social i solidària; especialment en moments d’emergència climàtica, social i econòmica com el que ens trobem ara.
Mercat de productes i gastronomia de l’economia solidària
Durant els dos dies de Festival, dissabte 19 i diumenge 20 d’octubre, les persones visitants podran passejar-se i comprar productes tèxtils, cosmètics, culturals i d’alimentació en les més de 30 parades del mercat de productes de l’economia solidària que trobaran al parc. A més, dissabte 19 d’octubre el Festival FESC’24 coincidirà amb el mercat de pagès de Fort Pienc, organitzat per la Coordinadora de Mercats de Pagès de Barcelona, des de les 10 fins les 14.30h, que es muntarà molt a la vora del Parc de l’Estació del Nord, a la Plaça André Malraux.
També hi haurà un espai de restauració on menjar, beure i compartir els moments de descans entre totes les propostes del Festival. Serà a càrrec de la cooperativa Alterevents, que gestiona esdeveniments des de l’economia transformadora.
Un esforç col·lectiu per a un festival transformador
El Festival FESC’24 no seria possible sense la implicació i el compromís de més de 50 entitats i moltes persones voluntàries que han treballat colze a colze en el seu procés de creació i execució. Aquest procés col·lectiu ha estat un gran repte: transformar el que són, el que fan i els seus valors en un format accessible i atractiu per a un públic ampli. Gràcies a aquesta col·laboració, el Festival esdevé una realitat transformadora, un espai on l’economia solidària i la cultura es troben per inspirar i generar canvi.