- El text amb els vots a favor de la majoria dels grups, les abstencions del PP i Junts i els vots en contra de VOX insta al Congrés espanyol a impulsar projectes amb suport públic en forma de millora normativa, finançament i cessió de sòl
- La proposta se suma al reconeixement institucional rebut al Parlament de Catalunya el maig del 2022
El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest matí per primera vegada una proposta per impulsar i reconèixer l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a tot l’estat. El text aprovat reforça el paper d’aquest model alternatiu a la compra i al lloguer com una alternativa assequible, no especulativa i compromesa amb la sostenibilitat i l’economia social i solidària.
La PNL ha estat presentada pel Grup Socialista a iniciativa del grup de treball d’habitatge de REAS Red de Redes, que va presentar durant el mes de novembre la seva proposta a tots els grups de la cambra. El text s’ha debatut i aprovat a la Comissió d’Habitatge i Agenda Urbana del Congrés dels Diputats, on ha rebut 18 vots a favor dels grups del PSOE, Sumar, ERC, Bildu i PNV, l’abstenció dels 15 diputats del PP i Junts, i els únics vots en contra dels 3 diputats de VOX.
La resolució insta el Govern a desenvolupar una estratègia de suport al cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús en coordinació amb totes les administracions competents. Entre les mesures clau incloses en la resolució destaquen:
- El reconeixement del model cooperatiu en cessió d’ús com una via no especulativa d’accés a l’habitatge, que contribueix a ampliar el parc d’habitatge social i assequible.
- La creació d’una política pública específica de foment i suport al cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús, articulada de manera transversal des dels diferents ministeris.
- La cessió de sòl públic com a eina clau per al desenvolupament d’aquests projectes.
- La millora del marc normatiu per facilitar la implantació i el funcionament d’aquest model.
- L’impuls de mesures de finançament i fiscalitat en el nou Pla Estatal d’Habitatge 2026-2030, amb l’objectiu de consolidar aquest model com una alternativa real en l’accés a l’habitatge.
Aquesta proposta representa un pas clau en el reconeixement de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús dins les polítiques d’habitatge a nivell estatal. En un context actual de crisi d’accés a l’habitatge, amb preus de lloguer inassumibles per a gran part de la població, el model cooperatiu en cessió d’ús demostra que existeixen altres formes de garantir el dret a l’habitatge fora del mercat especulatiu i al costat de les polítiques públiques.
Aquest suport institucional s’ha de traduir en mesures concretes que permetin consolidar i ampliar el model al territori.
Catalunya, pionera en l’impuls i reconeixement de l’habitatge cooperatiu
Catalunya ha estat pionera en el reconeixement institucional de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Aquesta modalitat promou un accés alternatiu al dret a l’habitatge situat entre la compra i el lloguer: la cooperativa és la propietària dels immobles i els socis gaudeixen d’un dret d’ús indefinit a preu de cost i, per tant, assequible. Això garanteix estabilitat als residents i evita l’especulació immobiliària.
Des de 2016, aquest model ha experimentat un creixement notable, sent Catalunya pionera a tot l’estat en el seu desplegament. Segons dades de l’Observatori Llargavista, el 2024 hi havia 67 projectes en fase de promoció o convivència a Catalunya, sumant més de 1190 habitatges, dels quals 404 ja són en convivència repartits en 29 projectes. En poc més de 8 anys, l’habitatge cooperatiu ja representa gairebé el 3% del parc d’habitatge social de Catalunya, amb un creixement de més del 50% anual. Aquestes iniciatives es distribueixen principalment a la ciutat de Barcelona, però també s’estenen a altres municipis com Sant Cugat del Vallès, Palamós, Lleida, Manresa, Granollers o Palafrugell, on les administracions locals han cedit sòl públic o col·laborat en la mobilització de sòl privat per al desenvolupament de projectes d’habitatge cooperatiu.
El reconeixement institucional rebut avui al Congrés dels Diputats es suma al que el maig de 2022 va aprovar el Parlament de Catalunya. Aquesta resolució inclou mesures com la modificació de la Llei de cooperatives per regular específicament aquest model, l’establiment de bonificacions fiscals i la millora del finançament per part de l’Institut Català de Finances (ICF). Aquestes accions tenen com a objectiu consolidar l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com una alternativa viable i assequible per garantir el dret a l’habitatge a Catalunya.