Oferta de feina: tècnic/a d’administració i gestió econòmica

La Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) busca una persona per dur a terme diverses tasques d’administració i comptabilitat.

Funcions del lloc de treball

  • Dur a terme la comptabilitat i les obligacions fiscals de l’entitat.
  • Control i seguiment de factures rebudes i emeses.
  • Seguiment i control de tresoreria, pagaments i cobraments.
  • Control pressupostari i suport en l’elaboració del pressupost.
  • Realització de tasques associades a la presentació de pressupostos i justificació econòmica de subvencions o altres fonts de finançament.
  • Suport a la gestió de sòcies, la secretara i les diferents àrees de l’entitat en l’elaboració de la informació econòmica o temes administratius, organitzatius i logístics.
  • Suport en la gestió laboral: enviament nòmines, obligacions amb la Seguretat Social, etc.
  • Suport en la fiscalitat de les xarxes locals.

Requisits de la persona candidata

  • Experiència en l’àmbit comptable/fiscal i laboral mínima de 3 anys amb tasques similars.
  • Persona organitzada, autònoma, amb iniciativa i capacitat de treball en equip.
  • Català parlat i escrit.
  • Coneixements de programes de gestió i comptables. Es valorarà especialment Contasol o Odoo.

Es valorarà

  • Experiència en gestió administrativa d’entitats cooperatives o sense ànim de lucre.
  • Compromís i coneixements en l’àmbit de l’economia solidària i el consum responsable i altres causes de justícia social i/o ambientals.
  • Coneixement i experiència en la gestió de subvencions.
  • Habilitats socials i comunicatives.

Condicions

  • Jornada: 20h setmanals.
  • Contracte: laboral indefinit (amb període de prova).
  • Lloc de treball i horari: seu de la XES al carrer Casp 43 baixos de Barcelona. Possibilitat de teletreballar 3 dies/setmana i horari adaptable a necessitats personals i del lloc de treball.
  • Retribució: 15.732 euros (brut anual) / 1.311 euros (brut mensual a 12 pagues).
  • Incorporació: desembre de 2024.

Procediment de selecció

Les persones interessades en aquest lloc de treball han d’enviar el seu CV i una carta de motivació a [email protected]. El termini de presentació de candidatures finalitza el 17 de novembre de 2024.


La XES és una xarxa d’empreses i persones que formen part del moviment de l’economia social i solidària de Catalunya (ESS). Fomenta, representa i agrupa l’ESS a Catalunya. Impulsa iniciatives, eines i accions per fer cada cop més forta l’ESS. Promou l’activitat que dinamitza el moviment i el sector; l’avalua, la millora i la projecta de cara a la societat.

L’ESS a l’àmbit territorial: com ens ho fem?

La Xarxa d’Economia Solidària organitza el proper 28 d’octubre a Vic una nova Trobada Plenària, l’espai obert a totes les xarxes locals, comissions, sectorials, grups de treball i la base social de la XES. Aquesta sessió és especialment important per tractar l’estratègia territorial de la XES, en un moment on les diferents realitats locals demanen ser escoltades i reconegudes.

La trobada serà un moment per compartir visions i proposar millores que ajudin a teixir un projecte comú més fort i inclusiu de cara a la propera Assemblea General. Serà un exercici col·lectiu per reflexionar sobre com es poden enfortir els lligams entre realitats locals que, malgrat ser diverses, comparteixen la mateixa essència transformadora.

La trobada Plenària serà dissabte 28 de setembre a les 10.30h a La Reciclària de Vic (carrer del Doctor Candi Bayés, 32).

Més informació i inscripcions

Pobles i Barris en Transició: construïm futur des de l’autoorganització popular

El proper dijous 3 d’octubre de 17 a 20.30h tindrà lloc, al Bloc4BCN, la jornada ‘Pobles i Barris en Transició: construïm futur des de l’autoorganització popular’, organitzada pel Cercle de Transició Ecosocial de Coòpolis, amb l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (acTe) i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES). Aquest esdeveniment vol generar un espai per reflexionar col·lectivament sobre quin és el marge d’intervenció que tenim des d’allò local, als barris i pobles, davant la crisi ecosocial creixent. En concret, com construïm espais d’acció i governança popular que ofereixin a la gent la sobirania i el lideratge en la transició ecosocial?

Per això us convidem a totes aquelles persones que, des de moviments socials, veïnals, cooperatius i comunitaris, esteu o voleu moure alguna cosa en aquesta direcció, a venir a la tarda del 3 d’octubre al Bloc4BCN.

En parlarem amb:

  • Ruben Suriñach i Eva Vilaseca (acTe, XES)
  • Jaume Grau, activista a Ecologistes en Acció Catalunya.
  • Joana Bergolat, anticapitalistes i activista ecofeminista.
  • Bernat Lavaquiol, Activista en la lluita de Defensa del Territori, Pirineus Vius.
  • Nacho Garcia, Bloques en Transicion (Madrid).
  • Mariona Soler, IDRA, i Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES).
  • Juan del Rio, Transition Towns.

I generarem un espai d’intercanvi d’estratègies entre col·lectius de diferents territoris amb voluntat d’impulsar assemblees locals.

Més informació i inscripcions aquí.

La jornada tindrà una altra part, que es durà a terme al matí del mateix dia, sobre Innovació democràtica i desenvolupament local per la transició ecosocial on explorarem les possibilitats de les institucions, i on també us convidem a participar si és del vostre interès.

Esperem veure-us el 3 d’octubre!

Entitats de l’ESS denuncien irregularitats en la convocatòria de la subvenció ‘Impulsem el que fas’ 2024

Diverses entitats de l’ecosistema de l’economia solidària de Barcelona, articulades a través d’un espai d’autodefensa col·lectiva davant les administracions, presenten una queixa formal a la Sindicatura de Greuges de Barcelona en relació a la convocatòria ‘Impulsem el que fas’ 2024 de l’Ajuntament de Barcelona. Aquestes entitats, que dies després de l’obertura de la convocatòria encara no han pogut presentar telemàticament la seva proposta, denuncien els següents aspectes:

  • Falta de respecte pels horaris laborals i la desconnexió digital, ja que el termini de recepció de sol·licituds s’obre un dilluns a les 00:00 h (és a dir, durant la matinada de diumenge a dilluns).
  • Procediment web poc funcional, ineficient, feixuc i gens intuïtiu, fent fallida les dues plataformes web implicades en el moment d’obertura de recepció de sol·licituds. El procediment i els impediments associats al mateix es resumeixen tot seguit:
  1. Primer cal anar al portal de BCN Activa i crear la instància. Prèviament calia tenir una usuària al portal de BCN Activa i tenir-hi registrada l’empresa. Aquest requisit no estava publicat el divendres abans. No s’havia publicat la guia de tramitació.
  2. Un cop creada la instància, cal descarregar el document en format PDF. A moltes entitats aquest pas ja els va fallar durant la nit de diumenge a dilluns.
  3. Amb la instància en PDF cal anar al portal de tràmits de l’Ajuntament de Barcelona a pujar la documentació. Aquí fallava la signatura digital. L’aplicatiu informava que no existia la pàgina per seleccionar el certificat digital. Semblava que no s’havia programat la correcció de les urls a jutjar pels missatges d’error que es mostraven. En diferents ocasions, el portal de tràmits ja ha fallat el dia de termini de presentació.
  4. Des de la pàgina web de BCN Activa de la convocatòria ‘Impulsem el que fas’, l’enllaç per a accedir al tràmit concret al portal de tràmits de l’Ajuntament no era correcte, i redirigia a un altre tràmit. És a dir, des del web https://empreses.barcelonactiva.cat/es/impulsem-el-que-fas-2024 redirigia al tràmit “Subvencions per a l’inici de nova activitat econòmica per a persones autònomes (Activa Autòno+)” (https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/oficinavirtual/ca/tramit/20230001629).
  • La convocatòria, concebuda com a “no competitiva”, no valorava cap requisit ni criteri d’acompliment de l’ESS, ni d’estar relacionat amb l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 #ESSBCN2030, tal i com es recull a les bases.
  • La convocatòria s’ha dissenyat per seleccionar projectes per ordre d’entrada, fet que ha propiciat un allau de propostes amb l’obertura de la convocatòria. El fet que la selecció sigui per ordre d’entrada no valora ni la trajectòria ni l’arrelament territorial o impacte social del projecte en una convocatòria d’ESS.
  • En la convocatòria no es demana ni un resum ni cap descripció al voltant de la iniciativa. Només es valora l’ordre d’entrada.
  • En el cas de la modalitat 4 s’estableix la següent limitació: “Despeses laborals: exclusivament les persones i el temps dedicat a la coordinació i execució de l’actuació subvencionada fins a un màxim d’un 20%”. Aquesta limitació afavoreix la subcontractació i no té en compte i menysprea la feina interna de desenvolupament de projecte que fa l’entitat. D’aquesta manera es promou que a la modalitat 4 es presentin entitats que fan una mera feina d’oficina tècnica al mínim de dedicació, en lloc de liderar i participar activament en un projecte.

Aquest text està impulsat per l’Associació Xarxes Locals d’Economia Solidària de Barcelona (XES Barcelona), al qual encara s’hi sumaran més entitats que participen de l’espai d’autodefensa col·lectiva davant les administracions.

Festival FESC’24: cultura, economia solidària, festa i transformació social al Parc de l’Estació del Nord

El Festival FESC’24 se celebrarà el cap de setmana del 19 i 20 d’octubre al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona de la mà de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya

Una programació d’activitats lúdiques i jocs per explicar l’economia solidària de manera accessible i divertida a la ciutadania serà la columna vertebral d’aquest esdeveniment, juntament amb l’exposició ‘Quan allò quotidià esdevé extraordinari’. A més, el festival comptarà també amb actuacions artístiques i musicals i un mercat de productes tèxtils, d’alimentació i culturals. Per acabar d’arrodonir la festa hi haurà oferta gastronòmica amb begudes i menjar de l’economia solidària i un espai de jocs dedicat a la canalla.

Quan allò quotidià esdevé extraordinari

Sota aquest títol s’articularà l’exposició oberta durant tot el Festival FESC’24, estructurada en cinc esferes geodèsiques i que configurarà el recorregut que faran les visitants: Com consumim, Com aprenem i ens divertim, Com treballem, Com convivim i ens cuidem i una esfera inicial que explicarà l’economia solidària. Una metàfora de la quotidianitat alhora que una mostra pràctica de com incorporar els principis de l’economia solidària en el dia a dia de les persones.

Totes les esferes comptaran amb recursos interactius dissenyats per estimular la participació activa de les visitants. A través de dinàmiques lúdiques es crearà un espai per al diàleg, la reflexió i l’aprenentatge, on tothom podrà aportar i contrastar idees. Aquests elements volen promoure una experiència immersiva que convidi a interactuar amb el contingut d’una manera autònoma, tot oferint la possibilitat de recollir i compartir informació de manera col·lectiva.

Entendre l’economia solidària a través del joc i les experiències lúdiques

A banda del recorregut expositiu, el Festival FESC’24 tindrà una programació d’activitats lúdiques i jocs. Un programa que busca trencar barreres, despertar consciències i introduir la llavor de l’economia solidària, el cooperativisme i la cultura comunitària en caps i cors.

Organitzades en diferents espais exteriors del Parc de l’Estació del Nord hi haurà activitats per a tots els públics com ara tallers, converses, tastos de productes, audiovisuals, actuacions, instal·lacions, creacions col·lectives, performances, gimcanes i jocs, totes elles vinculades a algun dels àmbits temàtics que estructuren el Festival FESC’24. A més, els infants podran gaudir de l’espai de jocs infantils del parc.

A l’esfera introductòria sobre l’economia solidària es presentarà per primer cop el joc digital interactiu ‘Social Fantasy: l’Escamot Rebel’, una experiència de joc digital i interactiva, desenvolupada sota el paraigua del grup de treball SomESS de l’Estratègia ESSBCN2030, dissenyada per a esdeveniments i fires dirigides a la ciutadania que té com a objectiu principal aprofundir en la comprensió i promoció de l’economia social i solidària. A través d’una experiència lúdica i participativa, vol involucrar les jugadores en el món de l’economia solidària, oferint una visió pràctica dels seus principis i beneficis.

Art i música per a la transformació social

La programació artística del Festival FESC’24 oferirà una varietat d’actuacions, també per a públic infantil i familiar, que reflectiran l’esperit transformador de l’economia solidària, combinant art, música i màgia en diversos escenaris i espais a l’aire lliure.

Gràcies a una aliança amb el Festival Esperanzah!, que malauradament enguany no es podrà dur a terme, tindrem un escenari Esperanzah! al Festival FESC’24. Aquest acord és fruit d’un camí compartit durant anys, basat en els valors comuns de transformació social, justícia i economia solidària que tant Esperanzah! com la FESC defensen. En saber que aquest any el Festival Esperanzah! no es podria celebrar, des de la FESC es va proposar aquesta col·laboració per mantenir viu l’esperit del festival i seguir oferint espais on la cultura es trobi amb la reivindicació i el canvi social.

A banda de l’escenari Esperanzah!, que protagonitzarà el cartell musical del Festival dissabte 19 d’octubre al vespre, hi haurà altres actuacions musicals i artístiques, a més de màgia i cabaret amb tècniques de circ, que tindran lloc en diferents moments durant el dia de dissabte i diumenge.

El podcast sobre esdeveniments culturals des de l’economia solidària, conduït per la comunicadora i creadora de contingut digital Laura Grau i amb la participació de diverses convidades vinculades a l’organització d’esdeveniments culturals a Catalunya, farà reflexionar sobre la importància que les nostres celebracions i festivals reflecteixin els valors de la sostenibilitat, la comunitat i l’economia social i solidària; especialment en moments d’emergència climàtica, social i econòmica com el que ens trobem ara.

Mercat de productes i gastronomia de l’economia solidària

Durant els dos dies de Festival, dissabte 19 i diumenge 20 d’octubre, les persones visitants podran passejar-se i comprar productes tèxtils, cosmètics, culturals i d’alimentació en les més de 30 parades del mercat de productes de l’economia solidària que trobaran al parc. A més, dissabte 19 d’octubre el Festival FESC’24 coincidirà amb el mercat de pagès de Fort Pienc, organitzat per la Coordinadora de Mercats de Pagès de Barcelona, des de les 10 fins les 14.30h, que es muntarà molt a la vora del Parc de l’Estació del Nord, a la Plaça André Malraux.

També hi haurà un espai de restauració on menjar, beure i compartir els moments de descans entre totes les propostes del Festival. Serà a càrrec de la cooperativa Alterevents, que gestiona esdeveniments des de l’economia transformadora.

Un esforç col·lectiu per a un festival transformador

El Festival FESC’24 no seria possible sense la implicació i el compromís de més de 50 entitats i moltes persones voluntàries que han treballat colze a colze en el seu procés de creació i execució. Aquest procés col·lectiu ha estat un gran repte: transformar el que són, el que fan i els seus valors en un format accessible i atractiu per a un públic ampli. Gràcies a aquesta col·laboració, el Festival esdevé una realitat transformadora, un espai on l’economia solidària i la cultura es troben per inspirar i generar canvi.

Tota entitat de l’ESS pot ser punta de llança de la transició ecosocial: una nova guia ajuda a fer-ho

La Xarxa d’Economia Solidària, Coòpolis i Espai Ambiental presentaran el proper 19 de setembre la Guia per construir Futurs imPOSSIBLES: L’ESS en Transició. Aquesta guia és fruït de la feina de tres anys del projecte Futurs imPOSSIBLES, un projecte que es va marcar com a objectiu situar la Transició Ecosocial al centre de l’estratègia de l’Economia Social i Solidària catalana.

El document que hem elaborat recull, doncs, els aprenentatges d’aquests anys, especialment a través dels tallers participatius de construcció d’escenaris de futur i el Fòrum per la Transició Ecosocial. A la guia es recullen exemples inspiradors i recursos per a fer que l’ESS sigui un actor central per a la Transició Ecosocial. El contingut s’articula al voltant de 5 àmbits d’intervenció per a entitats de l’ESS:

  1. Reduir l’impacte ambiental del consum i les compres
  2. Aplicar la mirada ecofeminista en l’organització del treball
  3. Orientar l’activitat econòmica cap a la transició ecosocial
  4. La sensibilització i activació de la seva comunitat directa
  5. L’acció sociopolítica per reclamar canvis per una transició ecosocial

La presentació serà el dijous 19 de setembre a les 12h, en format virtual, en el marc de l’activitat “Fes de la teva cooperativa punta de llança de la transició ecosocial” (inscripcions aquí) que fa la XES amb el Cercle de Transició Ecosocial de Coòpolis. La guia estarà disponible a partir del dia de la presentació.

Reconnectem: el catàleg en línia d’aliments de proximitat per connectar amb la pagesia

Petites productores creen un catàleg conjunt d’aliments de proximitat per reduir l’impacte ambiental i donar valor a allò que mengem. L’objectiu és garantir un preu just per a la pagesia i la petita producció local alhora que fer una passa més cap a un model agroecològic i de proximitat que preservi el territori.

Des del projecte Einateca Agroecològica, amb les entitats locals de Som Ecologística, s’ha creat un catàleg en línia anomenat Reconnectem. Està pensat perquè botigues, restaurants i grups de consum puguin fer comanda directament a petites productores alimentàries del seu territori. Al directori s’hi pot trobar fruita i verdura, carns, làctics, begudes, dolços, oli, ous i elaborats diversos, tot procedent d’una quarantena de petits projectes de proximitat.

Mitjançant la comanda directa a productores s’aposta per un nou model del consum que elimina intermediaris, així es vol facilitar que es pagui un preu just a la pagesia i a la petita producció local. A més a més, amb el tracte directe es pot conèixer qui produeix els aliments i s’aposta pel territori.

Amb Reconnectem es vol reduir l’impacte ambiental i donar valor a allò que mengem. I ho fan conjuntament entre la pagesia, l’ecologística, els comerços, els restaurants i la gent que vol fer un consum més conscient i sostenible.


Una distribució de mercaderies socialment justa i respectuosa amb el medi ambient

El projecte proposa una estratègia de distribució sostenible i operada des de l’economia social i solidària per reduir el trànsit de vehicles contaminants a les ciutats concentrant els productes a nodes de distribució i fent la darrera milla als establiments amb bicicletes i cicles de càrrega de les cooperatives locals de Som Ecologística, que estan fent campanya de difusió del catàleg a petits comerços i restaurants d’algunes de les respectives poblacions. Aquesta prova pilot es duu a terme a la ciutat de Granollers, amb Granollers Pedala i el suport de La Magrana Vallesana i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i a Barcelona, a l’Eixample Esquerra i a Sants, amb Mensakas. Pretén ser el primer pas per a una col·laboració que s’estengui a d’altres ciutats com l’Hospitalet, Mataró, Sabadell o Terrassa, amb una aposta per un model agroecològic que mantengui viu el territori i assoleixi una distribució més sostenible.


Projectes de l’economia solidària que intercooperen

Einateca Agroecològica és un projecte que agrupa 20 xarxes alimentàries locals de tot el territori i està impulsat per la XES, Pam a Pam i les cooperatives i també sòcies Arran de Terra i l’Aresta. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través del projecte Impulsem i col·labora amb Som Ecologística en aquest projecte. Som Ecologística és una cooperativa de segon grau que representa gran part de les entitats, associacions i cooperatives del sector ciclologístic català i està executant un Projecte Singulars impulsat per la Generalitat de Catalunya.

Eines per a la transició feminista a l’abast

La Xarxa de Transicions Feministes, una xarxa d’entitats de segon nivell de la qual formem part, treballa per aconseguir canvis organitzacionals feministes, tant a les nostres pròpies entitats com en les organitzacions sòcies i entorn proper. Intercooperem per socialitzar els nostres processos de canvi, compartint el que sabem i fem incidència. I ara ho posem a disposició al nou web transicionsfeministes.cat pels projectes que vulguin iniciar o continuar un procés de transició feminista intern: hi ha guies i manuals de suport, eines pròpies i campanyes per incidir, remoure i impulsar la transició feminista.

Com a xarxa, treballem per incorporar la mirada i l’ètica de la cura de manera transversal als nostres projectes i entitats. També denunciem les desigualtats de gènere i impulsem la prevenció i erradicació de les violències masclistes. A més a més, desenvolupem metodologies organitzatives equitatives, que posin les persones i el benestar al centre. Som també un espai d’incidència política feminista des d’on reivindicar i donar suport a transicions organitzatives que permetin transformar, començant per les nostres pròpies entitats.

La xarxa és un procés viu i està formada ara mateix per 7 entitats de segon nivell d’àmbits diversos com el juvenil, el cooperativisme, l’ESS o lA justícia global: Lafede.cat, la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Consell de la Joventut de Barcelona, Coòpolis-Ateneu Cooperatiu de Barcelona, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. i l’Ateneu Cooperatiu Coop Maresme. Caminem cap a organitzacions més feministes i justes facilitant el camí entre nosaltres mateixes.

Entra a transicionsfeministes.cat.

IV Jornada de Polítiques Públiques 2024

La 4a Jornada de polítiques públiques de la FESC canvia de data i d’emplaçament i se celebrarà el divendres 8 de novembre a Terrassa, en el marc dels actes de la Terrassa Cooperativa.

Prèviament a la celebració dels tradicionals aparellaments entre entitats i administracions públiques, es farà la presentació de l’Estudi sobre coneixement i consum de l’ESS entre el personal tècnic municipal, encarregat per l’Ajuntament de Terrassa, juntament amb d’altres activitats del programa com la presentació de llibre 125 anys del cooperativisme i una ruta per la ciutat.

Fes millor el Festival FESC’24 i emporta’t una recompensa!

Participa a la campanya de Goteo que tenim en marxa!

Els dies 19 i 20 d’octubre celebrarem el Festival FESC’24 al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona. Un espai d’accés gratuït, obert tot el dia i per a tots els públics. Un entorn de festa per gaudir i aprendre, de manera lúdica i atractiva, que existeix una alternativa real al capitalisme, que ja està funcionant i que és per a tothom. Hi haurà activitats interactives, jocs, música, mercat de productes de l’economia solidària, menjar, beure, espais familiars i molt més!

Vols col·laborar per fer-lo millor? Pots fer-ho a través de Goteo i, a més, t’emportaràs una fantàstica recompensa! Samarretes, dessuadores, tasses amb nansa de mosquetó, llibretes i molt més!

Aquestes són algunes de les recompenses que podràs aconseguir!!