PROCOMUNS
El procomú és un model econòmic que posa èmfasi en la gestió col·lectiva, comunitària i/o cooperativa d’un bé material o immaterial. En aquest model, es posa èmfasi en l’accés a les fonts i als recursos: han de ser oberts i compartits, a fi de garantir l’interès general. Si bé en un primer moment, quan es parla del model procomú, ens venen al cap moviments de defensa dels drets digitals (moviment pro cultura lliure, en defensa del programari lliure i el maquinari de codi obert, etc.) és voluntat d’aquesta comissió recalcar que no només és així, ja que la defensa de la gestió comuna dels nostres recursos afecta a tots els projectes socioeconòmics que apostin per una transformació radical del model productiu.
L’objectiu de la Comissió Procomuns és compartir el coneixement, els recursos i les formes de treball de la tradició dels procomuns digitals amb la comunitat de l’economia solidària. Amb aquest objectiu, la Comissió vol generar espais de formació i autoformació, promoure l’ús de solucions tecnològiques basades en programari lliure i obert, promoure l’alliberament de continguts promovent l’ús de llicències lliures i estàndards oberts, i acompanyar a les entitats sòcies de la XES en l’adopció de pràctiques i valors de l’economia del procomú.
Amb l’objectiu de sensibilitzar en l’economia procomú i, en particular, sobre les eines de programari lliure, durant la FESC es va fer un recull de les eines de programari utiltizades per les entitats d’ESS. L’objectiu era analitzar el que ja s’estava fent i les necessitats compartides que potencialment es poden resoldre amb eines lliures. Es va encarregar al projecte Pam a Pam que elaborés un estudi agregant i analitzant aquestes dades per tal de poder traçar un full de ruta per sensibilitzar i capacitar a les entitats d’ESS en una transició cap al FLOSS. Podeu consultar aquí els resultats en la segona part d’aquest informe.
Si us interessa participar en aquesta comissió podeu omplir aquest formulari de contacte.
OBJECTIUS
Establir criteris i indicadors que ens permetin avaluar l‘implementació de models procomuns en les eines de Balanç social i Pam a pam (balanç Procomú)
Generar espais formatius: espais d’autoformació per a membres de la comissió, per a les sòcies de la XES i per al públic general
Creació d‘un repositori d‘eines de programari i maquinari lliure que puguin ser d‘utilitat a les entitats de la XES
Cartografiat d‘iniciatives TIC que treballen per les tecnologies lliures i amb valors de l‘economia solidària, amb l‘objectiu de visibilitzar aquestes alternatives
Acompanyar en el procès de comunificació d‘eines i projectes vinculats a les entitats de la XES
Incorporar la perspectiva de genere i afavorir pràctiques inclusives en el procomú
#NoSiguisGAFAM
Hem detectat algunes de les pràctiques més habituals amb les que lidiem les iniciatives de l’economia solidària i sobre les que ens falta posar consciència. Et demanem, no només que canviïs a poc a poc els teus hàbits de consum i ús d’eines digitals, sinó també que animis a les teves companyes a fer-ho. Per tal de fer aquesta tasca més amena hem preparat un seguit de material gràfic (memes, gifs i stcikers) que ens permetin visibilitzar aquestes males praxis mentre ens fem un fart de riure.
A més hem preparat un recull de repositoris d’alternatives perquè el desconeixement no sigui el que ens impedeixi fer el salt a les eines lliures!
Repositori d’einESS lliures
Hem detectat que les entitats de l’ESS segueixen utilitzant moltes eines GAFAM (de Google, Amazon, Facebook, Apple o Microsoft). Per això hem creat un repositori amb alternatives de programari lliure a eines d’ús habitual.
Projectes d’intercooperació TIC a l’ESS