Comunicat de la Comissió d’Ecologia de la XES

sobre la Setmana de Mobilitzacions i Vaga mundial pel Clima

 

Des de la Comissió d’Ecologia de la XES us volem informar sobre la Setmana de Mobilitzacions i Vaga mundial pel Clima, que s’iniciarà aquest divendres 20 de Setembre amb motiu de la Cimera de l’Acció Climàtica de l’ONU, i culminarà el 27 de setembre, amb la Vaga Mundial pel Clima. També us volem facilitar informació sobre com implicar-vos  com a entitat interessada en la lluita pel canvi climàtic!

 

Emergència Climàtica? el 7 d’octubre de 2019 farà un any que l’IPCC (el Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic) va publicar un informe on mostrava que ens queden 12 anys (ara 11) per limitar l’augment de la temperatura a 1,5ºC. Això, tal i com informen, requereix d’unes transicions ràpides i de gran abast on les emissions netes globals de diòxid de carboni (CO2) causades per l’ésser humà haurien de caure fins a 0 a l’any 2050 i la resta d’emissions s’haurien de treure de l’atmosfera.

 

Perquè sortim al carrer? Sortim al carrer perquè ens trobem en una situació d’emergència i necessitem que de forma urgent i d’una vegada per totes els governs assumeixin les seves responsabilitats i prenguin les mesures necessàries per a aturar i revertir l’estat actual d’emergència climàtica.

 

Què cal saber…

 

Setmana de Mobilitzacions pel Clima, convocada per Fridays for Future i organitzada per la Xarxa d’Acció Climàtica, que compta amb el suport moviments i entitats sindicals, ecologistes, socials i feministes.

Al llarg d’aquesta setmana s’han organitzat esdeveniments d’abast internacional i local al voltant d’un objectiu comú: reclamar acció per a impedir el canvi climàtic o com ja comencem cada vegada més a anomenar-lo, l’emergència climàtica. Tindran lloc molts tipus d’accions, des de grans accions de caràcter mediàtic i reivindicatiu a activitats de més petit i divers format entorn l’emergència climàtica,  per arribar a tots els barris, pobles i ciutats, i a tots els col·lectius.

 

El día 27. Vaga o no vaga? Es convoca vaga estudiantil i de consum, mobilitzacions en carrers i centres de treball. Es proposen aturades de 30 minuts a les portes dels centre de treball.

 

Es convoca una gran manifestació el dia 27 de setembre a les 18h des de Jardinets de Gràcia a Plaça Catalunya, via Passeig de Gràcia fins a Plaça Catalunya.

Organitzada en forma de blocs:

o BLOC 1: Capçalera. “Per la Justícia Climàtica”, amb F4F, estudiants, jovent i persones molt afectades (migrants).

o BLOC 2: “Generacions Futures” amb famílies, infants i escoles.

o BLOC 3: “Acció pel clima”, amb organitzacions socials, sindicats, moviments, feministes, ecologistes i de diversos àmbits.

o BLOC 4: “Totes pel clima”, amb moviments de l’àmbit rural, persones individuals, barris, ciutats,…

 

Com implicar-vos des de les vostres entitats?

 

 1. Adherir-vos al Manifest

Us podeu adherir als següents manifests

 1. Manifest d’àmbit català Manifest per la vaga mundial pel clima us podeu aderir a través del formulari
 2. Manifest d’àmbit espanyol – 27 de Septiembre: Huelga Mundial por el Clima 
 3. Manifest d’àmbit mundial – Dona Suport e informa’t a: www.globalclimatestrike.net registra activitat o marxa

 

 1. Participar de les activitats de la setmana del 20 al 27 de Setembre.

Hi han a molts municipis organitzats per moviments locals, pregunteu a les entitats locals (FFF, XR, ecologistes en acció,…)

A Barcelona s’ha habilitat la web www.emergenciaclimatica.net on es poden consultar quasi totes les activitats programades. A més hi ha el calendari d’activitats de Barris pel Clima on surten algunes més.

Moviments x clima i la biodiversitat, per la qualitat del aire, aigua, etc etc se estan juntant i confluint d’una manera mai vista amb aquesta moguda.

 

 1. Fer aturades als vostres llocs de treball (el 27S)

El dia de el a vaga mundial per el clima. Podeu fer aturades de 30 minuts als vostres llocs de treball. A més podeu organitzar mobilitzacions i accions als vostres llocs de trebaLL: xerrades, performances, etc.

 

 1. Participar a la Manifestació del 27 de Setembre, a les 18h als Jardinets de Gràcia.

Hi haurà 4 blocs i la XES anirà al Bloc 3: “Acció pel clima”, amb organitzacions socials, sindicats, moviments, feministes, ecologistes i de diversos àmbits

Si voleu  adherir la vostra entitat a la manifestació del 27 de setembre ho podeu fer en aquest formulari

Més info vaga:  www.emergenciaclimatica.net

 

 1. Ajudar a preparar la marxa

El grup de ClimAcció organitza tallers d’artivisme per fer pancartes a Can Batlló (Carrer de la Constitució, 25, 08014 Barcelona)

 • Dissabte 21 (12h – 18h) [Familiar!]
 • Dilluns 23 (18.30-22h)
 • Dimecres 25 (18.30-22h

 

 1. Fer-ne difusió!

En aquesta carpeta   podeu trobar un munt d’informació per fer difusió de la Setmana de Mobilitzacions i Vaga Mundial pel Clima

Hashtag de les mobilitzacions:  #EmergenciaClimatica27S ##HuelgaMundialPorElClima #ClimateStrike

 

I la lluita per el canvi climàtic  no s’acaba aquí…

 

el 7 d’octubre,  hi haurà una gran mobilització – international rebellion – organitzada per extinction rebellion, que tindrà lloc a algunes ciutats del món, entre elles Madrid. Des de Barcelona s’estàn organitzant per anar-hi. Més info: rebellion.earth

 

…. i encara es preveuen mes mobilitzacions de cara aquesta tardor i el 2020.

 

Des de la comissió d’ecologia de la XES us mantindrem informats i continuarem treballant per posar l’ecologia i l’emergència cimàtica al centre de l’Economia Social i Solidària.

 

comissió d’ecologia – XES

ecologia@xes.cat