Ecologia
Sectorial d'Ecologia
- Generar discurs davant les institucions de la problemàtica socioambiental i plantejar solucions, i fer-ho d’una forma col·lectiva.
- Fer visible la problemàtica socioambiental: residus, mobilitat, energia, alimentació, canvi climàtic, turisme, etc., i promoure el consum responsable, l’educació socioambiental i la justícia eco-social.
- Promoure la intercooperació entre les entitats de la XES (i del conjunt de l’ESS) que tinguin en la seva missió assolir la sostenibilitat, generant solucions a problemàtiques comunes i construint estratègies conjuntes.
El juny del 2018 es van celebrar les primeres jornades d’economia socioambiental i solidària, organitzades per la cooperativa Espai Ambiental amb el suport de la XES. L’objectiu d’aquelles jornades era el de donar més centralitat als aspectes ambientals dins de l’economia social i solidària, tant a les pràctiques quotidianes de les organitzacions, com, també, al moviment en conjunt. Fruït d’aquesta necessitat, a les mateixes jornades, es va decidir crear la Comissió d’Ecologia i generar, així, un espai permanent per treballar el valor ambiental dins de la XES.
Des de la comissió urgim, a la societat en general, i al moviment de l’ESS en particular, a emprendre les accions i mesures necessàries per impulsar una transició ecosocial amb justícia social. L’escassetat de recursos i energia arribarà: serà un camí difícil i dur, que ens obligarà a recórrer un procés adaptatiu com a espècie cap a formes de vida molt menys intenses quant a energia i materials. Totes aquelles formes de vida que s’anticipen a aquesta escassetat; totes aquelles persones que ja intentem –i ens podem permetre- viure avui assajant formes de vida més sostenibles des d’una certa noció de consciència d’espècie, serem les que marcarem el camí cap a un decreixement progressiu i menys traumàtic. Però també creiem que l’única forma de recórrer aquest decreixement com a procés adaptatiu, de manera inclusiva i civilitzada (evitant els ecoautoritarismes i l’agudització de les desigualtats), és fer-ho des d’una ESS forta i molt estesa a grans capes de la societat, perquè voldrà dir que la cultura del debat públic i pel comú, la cooperació, i l’ajuda mútua s’haurà difós i, amb ella, s’hauran regenerat els fonaments democràtics de la nostra societat.
Per això fem una crida a totes aquelles entitats que tenen dins de la seva missió assolir la sostenibilitat dins d’un altre paradigma econòmic, per a que s’adhereixin per treballar conjuntament en aquesta comissió.
- Espai Ambiental
- Opcions
- Holon
- La Fàbrica
- Arran de Terra
- A Granel
- Andròmines
- Nusos
Actualitzat: agost 2024
Qualsevol persona o entitat que n’estigui interessada.
Campanya Futurs imPossibles

La Transició Ecosocial és un dels eixos centrals de la XES. La campanya Futurs imPossibles ha generat diferents accions com el Fòrum per la Transició Ecosocial de 2023 o els Tallers d’Escenaris de Futur que es realitzen per tota Catalunya.
Guia de l’ESS en Transició

La Guia per a l’impuls de la Transició Ecosocial des de l’ESS pretén ser un document pràctic a on les entitats i actors de l’ESS puguin recórrer per a inspirar-se i agafar idees a l’hora de ser subjectes actives de la Transició Ecosocial.
S’hi recullen exemples inspiradors, recursos i s’hi han definit 5 grans àmbits d’intervenció per on començar a impulsar canvis.