Com ens organitzem

Des de 2022, l’estructura orgànica de la XES es divideix en dues grans àrees per resignificar i fer valdre tota la dimensió de les cures de l’organització: l’esfera reproductiva i l’esfera productiva.

L'organigrama de la XES

Esfera reproductiva

Desenvolupa tasques normalment invisibles o invisibilitzades que són indispensables per al manteniment de l’entitat. En formen part els grups de treball d’economia, comunicació, gestió de sòcies, laboral, antiassetjaments, facilitació i cures i coordinació tècnica.

Esfera productiva

És on es desenvolupen el conjunt de treballs enfocats a produir contingut i activitats de la xarxa, amb una clara vocació d’incidència i construcció de propostes a l’esfera pública de l’entitat. Es desplega a través de tres grans formes organitzatives de la base social: comissions executives, comissions sectorials i xarxes locals.

La governança de la XES

La governança de la XES s’articula al voltant de quatre grans instàncies de deliberació i presa de decisions transversals a tota la xarxa.

Assemblea General

L’Assemblea General de sòcies és l’òrgan principal de decisió dins de la XES. 

Es troba periòdicament mínim un cop l’any de manera ordinària. També es poden convocar Assemblees Generals extraordinàries.

És integrada per totes les sòcies individuals i totes les entitats sòcies i és on es decideixen pressupost, pla de treball anual i pla estratègic, entre d’altres.

La Plenària de Comissions i de Xarxes Locals

La Plenària és l’espai principal contemplat en l’organització per facilitar i promoure que tota la base social activa pugui compartir visions i accions de la XES, i per garantir-ne la seva participació i la cohesió.

Xarxes Locals

Agrupa totes aquelles xarxes territorials, locals o de barri adherides a nivell català la XES.

Comissions i Grups de Treball

Les Comissions agrupen la base social de la XES al voltant d’un interès concret. Els Grups de Treball són òrgans delegats de la Pemanent per executar tasques internes i facilitar la presa de decisions. A banda de Grups de Treball estables, n’hi ha també de temporals sobre qüestions estratègiques.

Sectorials

Representen i tracten sobre un sector determinat de l’Economia Solidària.

Executives

Regeixen un projecte concret o una funció concreta de la XES.

Grups de Treball

Regeixen un àmbit de funcionament intern de la XES. Els grups de treball estables són:

  • Antiassetjaments
  • Coordinació
  • Comunicació
  • Economia
  • Facilitació i Cures
  • Laboral
  • Sòcies

Equip Tècnic

Encarregat de coordinar i executar totes les tasques tècniques derivades del funcionament qüotidià de la xarxa.

Nina Gonzàlez

FETS Finançament Ètic
Comissió Internacional

Va conèixer la XES quan treballava a SETEM, l’any 2009. En aquell moment treballava pel comerç just des d’una visió crítica, i conèixer les experiències d’ESS tant al Sud Global com a Catalunya a través de la XES la va motivar molt. Al llarg d’aquests anys ha estat vinculada a la XES des de la seva organització, FETS, i també com a membre de la comissió internacional. Entra a formar part de la permanent per poder aportar la visió internacional i també la de les finances ètiques com engranatge de l’ESS.

Ana Correro

Cooperativa Arran de Terra

És graduada en Humanitats i Traducció i Interpretació i té un Màster en Agroecologia (UNIA UPO UCO). Té formació en facilitació de grups i eines per l’autosuficiència (horta ecològica, ramaderia, transformació alimentària). Forma part de l’equip tècnic d’Alimentem Collserola, l’Einateca agroecològica i altres projectes de dinamització agroecològica. Prèviament havia treballat com a dinamitzadora d’horts socials i en projectes contra el malbaratament alimentari.

Albert Castillo

Arç Cooperativa

L’Albert és pare i cooperativista, i actualment viu a Sant Andreu de Palomar. És llicenciat en comunicació audiovisual i màster en comunicació política. Sempre s’ha dedicat al món de la comunicació i des del 2019 és el responsable d’aqu est àmbit a Arç Cooperativa. Des de ben jove ha estat vinculat als moviments socials, organitzacions de base i estudiantils, ateneus i el sector cooperatiu tant a Lleida, la Vila de Gràcia i Sant Andreu.

Judit Quintana

Coordinació Tècnica / Pam a Pam

Llicenciada en Periodisme especialitzada en comunicació audiovisual i transformadora. Ha combinat la seva vida laboral en la comunicació corporativa i el documental audiovisual, amb 20 anys d’experiència, amb la participació en diversos espais col·lectius per la justícia social relacionats amb el territori, el consum i el model alimentari. En l’àrea de cures, s’ha format en facilitació de grups i en gestió democràtica i cures a les organitzacions.

Lèlia Becana

Cooperativa agroecològica Keras Butí

Vinculada a la XES L’Hospitalet i a la comunalitat urbana La Florida s’Aveïna. Ha treballat de tot una mica però sempre involucrada en els moviments socials i el teixit associatiu de Sants i, ara, de l’Hospitalet de Llobregat. Ha impulsat i participat de grups de consum per no perdre la memòria del camp i poder sostenir-lo des dels entorns urbans. En el dia a dia, fent realitat allò de posar la vida al centre.

Eliana Eskenazi

Assemblea de Cooperació per la Pau
XES L’Hospitalet

Des de l’any 2004 és la referent de l’UE de l’entitat. Delegada d’ACPP Catalunya des de l’any 2007, portant temes de Cooperació al desenvolupament, Educació per la Ciutadania Global, ESS i Incidència Política. Forma part del Comitè Territorial de direcció d’ACPP des de l’any 2013. Des de l’any 2019 és la Gerent de l’Oficina Tècnica de la Moneda Local de La Grama, a Santa Coloma de Gramenet. La seva motivació és aportar una mirada global, partint de l’experiència d’ACPP, a la Permanent. A més, l’ACPP forma part de la XES L’Hospitalet.

Marina Reig

La Clara Comunicació SCCL
Sectorial d’Economies Feministes

Va entrar en el món de l’economia solidària ara fa més de 15 anys, a través de la seva feina de comerç just (SETEM), i, com a economista, li va semblar que era l’alternativa real a una organització de la producció econòmica imposada pel capitalisme. És declarada decreixentista (i reivindica aquesta paraula), i per això va ser una de les fundadores de l’associació Revo Prosperitat Sostenible; també és sòcia de la cooperativa de comunicació La Clara Comunicació, on té la sort d’aplegar els seus valors amb la seva vessant productiva. A la XES participa en la comissió d’Economies Feministes i, tot i que el seu pas pel Pamapam va ser molt breu, està orgullosa d’haver estat una de les primeres xinxetes taronjes.

Ismael Garcia

Associació Coopera Sant Feliu
Sectorial de Diversitat Funcional

Santfeliuenc. Ha treballat com a consultor informàtic, ha estat implicat en diferents ONGDs, moviments socials per la pau, estades de cooperació a Nicaragua, i a la parròquia. Cofundador i actualment president de l’Associació Coopera Sant Feliu, impulsor de la Comissió de la Sectorial de Diversitat Funcional de la XES i xinxeta de Pam a Pam. Creu en el posar la vida al centre i en la solidaritat com a valors, i en l’Economia Social i Solidària com a camí cap a un nou ordre mundial i per això es dedica a promoure-la.

Enric Capdevila

Associació Cultural Casa Orlandai
Xarxa d’Espais Comunitaris (XEC)

Sarrianenc. Ha treballat com a informàtic a una entitat financera. Des de jove militant en entitats mediambientals i de cooperació (comerç just i banca ètica). Per a no deixar ningú enrere el futur ha de ser comunitari o no serà, per això està implicat en la vida associativa del seu barri. Impulsor de la Casa Orlandai (equipament de gestió ciutadana), de Sarrià Sant Gervasi Coopera (xarxa ESS, ara en standby), de les xarxes de la Plataforma de Gestió Ciutadana (equipaments municipals de BCN gestionats per entitats) i de la XEC.

Eva Vilaseca

Espai Ambiental Cooperativa
Sectorial d’Ecologia

Biòloga, especialitzada en Ciències del Medi Ambient i en Economia Social i Solidària. Sòcia treballadora d’Espai Ambiental Cooperativa, ha estat una de les impulsores de la comissió d’Ecologia de la XES, co-coordina el cercle de Transició Ecosocial de Coòpolis (Ateneu cooperatiu de Barcelona) i participa d’altres espais i projectes de l’ESS i de moviments ecologistes de Barcelona. La seva voluntat és treballar per a que l’ESS esdevingui un agent rellevant en la transició ecològica i perquè pugui fer front als reptes derivats de la crisi ecològica.

Dani Vidal

Cooperativa Resilience.earth
XES Empordà

Membre del cercle coordinador del FESS Rural 2022 i dinamitzador de Pam a Pam a comarques gironines. Qualsevol excusa és bona per seguir formant-se en Acció Comunitària, Treball de Processos i Economies Transformadores. Malgrat li agrada la lectura i la tertúlia, cada cop s’interessa menys per la teoria i li sedueix més la honestedat de la pràctica i l’experiència.

Javier Calvo

Soci individual
Sectorial de Cooperatives d’Habitatge en Cessió d’Ús, des de l’Associació Comunitat 111

Vinculat a les economies socials com a proveïdor en projectes de comunicació per entitats i institucions públiques, aterra de ple en l’economia social i solidària el 2019, amb la creació d’una associació que esdevé llavor per una futura cooperativa d’habitatge. La seva motivació és la d’aportar a la sectorial de l’habitatge la realitat dels grups autoorganitzats i treballar una millor coordinació amb la resta de la XES per tal de consolidar l’habitatge cooperatiu com a peça clau per ampliar l’abast de les economies socials davant les realitats de mercat.

Anna Fernàndez

Coordinació Tècnica / Pam a Pam

Politòloga especialitzada en el món associatiu i l’activisme social. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració (UPF), Màster en Globalització, Cooperació i Desenvolupament (UB), Postgrau en Cultura de Pau (UAB) i en Salut Mental en Situacions de Violència Política (UCM). Compta amb més de 14 anys d’experiència en el sector de les ONGD i en campanyes per la justícia econòmica, ha exercit de docent a la universitat i en diferents cursos, i ha coordinat i publicat diversos informes. Militant en diversos moviments vinculats al feminisme, l’agroecologia i l’economia solidària, participa a la XES des del 2010.

Antònia Montaner

Comunicació

Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona amb més de 18 anys d’experiència en l’àmbit de la comunicació de les organitzacions. Ha desenvolupat la seva trajectòria professional en entitats socials i culturals, a més d’agències de comunicació i empreses de diferents sectors econòmics. És secretària de comunicació de la CNT del Vallès Oriental i militant implicada en la sectorial de gènere del mateix sindicat. Experta en creació de continguts, redacció i comunicació estratègica.

Pep Medina

Comunicació

Comunicador, activista i especialista en tecnologies de la informació i la comunicació. Llicenciat en periodisme (UAB) i 20 anys d’experiència en l’àmbit, compta amb més de 15 anys de trajectòria en comunicació externa i interna d’organitzacions, en especial del món universitari i de la política. També vinculat al món de l’ESS, ha treballat com a tècnic d’acompanyaments a l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental.

Marc Becat

Balanç Social

Llicenciat en Economia i Filosofia per la Universitat de Perpinyà (UPVD) i màster en Economia i Ciències Polítiques per la Universitat de París (PARIS X). Compta amb experiència en l’àmbit de les finances ètiques tant en incidència política (París – Finansol) com en recerca (Barcelona – FETS-Finançament Ètic i Solidari), i en l’àmbit de gestió de projectes en entitats de l’ESS. Milita en moviments diversos socials i culturals a Perpinyà i Barcelona.

Eva Goenaga

Coordinació FESC

Llicenciada en Psicologia amb Postrgrau en Desenvolupament Internacional (UPC i SETEM). Ha treballat durant més de 20 anys en la coordinació i producció de projectes culturals, organitzant esdeveniments i exposicions. Com a membre de la XES també participa en el projecte PlataformESS, un espai per dissenyar, desenvolupar i compartir eines digitals, en codi obert, lliure i al servei de l’economia social i solidària.

Xavi Julve

Xarxes Locals

Compta amb més de 20 anys d’experiència en el moviment cooperatiu. Ha treballat en la coordinació i desenvolupament de projectes d’economia social en clau territorial; ha fet acompanyament tècnic en el cooperativisme de consum i usuaris i també a fases de cooperatives d’habitatge. A més, ha estat soci fundador d’una cooperativa de treball. En l’actualitat, és tècnic d’economia social i d’habitatge de la Confederació d’AV de Catalunya.

Víctor Jiménez

Xarxes Locals (Barcelona)

Antropòleg, llicenciat en Dret (UCH), Humanitats (UV) i Antropologia Social i Cultural (UAB); màster en Cooperació al Desenvolupament (UV) i en Antropologia (Rice University). Doctorat en Antropologia a Rice University amb un projecte de recerca sobre l’economia solidària a Barcelona. Des de 2017 ha participat a diferents espais de la XES com ara la comissió de continguts de la FESC, Pam a Pam, Balanç Social, EcoFem, o XES Procomuns. Actualment coordina Xarxes Locals d’Economia Solidària de Barcelona (XES Barcelona).

Mariona Soler

Economies Comunitàries

Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UAB. Màster en Economia Social i Direcció d’entitats sense ànim de lucre per la UB, és politòloga especialitzada en l’àmbit de la cultura comunitària, així com en incidència en política pública, per al reconeixement dels béns comuns i la seva gestió comunitària.

És membre de la gestora de l’Ateneu Popular de 9 Barris, de la Xarxa d’Espais Comunitaris.

Lucía Cano

Ecofeminisme

Grau en Estudis Internacionals per la UAM i màster en Ecologia Política, Decreixement i Justícia Ambiental per la UAB. Especialitzada en Ecologia Política Feminista, ha desenvolupat la seva experiència de manera multidisciplinària en la gestió de projectes per a la Transició Ecosocial en l’àmbit de l’educació, la cultura i la incidència política. Dinamitza les comissions d’ecologia i d’economies feministes de la XES i també dona suport a la FESC.

Miquel Parés

Administració

Llicenciat en ciències polítiques i amb el postgrau d’ESS i cooperativisme (Ciutat Invisible i UPF) arriba del món de l’associacionisme juvenil per aprofundir en les dinàmiques de l’ESS. Fundador d’una cooperativa de treball associat, i amb la inquietud de continuar creant dinàmiques comunitàries que transformin al nostre present, es posa al servei de la XES per oferir la seva vessant més organitzativa i metodològica.

Xavi Palos

Secretaria Tècnica

És membre fundador de la XES i compta amb 25 anys de trajectòria en el món cooperatiu, principalment com a soci de les cooperatives Trèvol i Quèviure. En l’actualitat també participa a la Fundació Roca Galès i a Som Connexió.