Projectes com aquests, a més, agreugen les emergències climàtiques, de sequera, de pèrdua de biodiversitat, d’erosió del sòl, de relleu agrari, de pèrdua del patrimoni material i immaterial rural, etcètera, pel seu desmesurat consum de sòl, d’energia, d’aigua i de materials i per la seva amenaça cap a la vida de les persones i els ecosistemes que els sustenten.
Els dos fòrums de debat principals del FESSrural giraran entorn aquesta temàtica. D’una banda, sobre els impactes del model de macroprojectes i, de l’altra, sobre posar en valor i compartir els reptes de les iniciatives que s’estan treballant als territoris rurals, per relocalitzar les economies, gestionar el territori de forma sostenible, millorar l’accés a l’habitatge i revertir el despoblament des de l’Economia Social i Solidària.
Aquesta 5a edició està organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), l’Associació Vall del Corb, cooperatives i entitats de l’ESS del Camp de Tarragona i Ponent, les xarxes locals de la XES (XES Garrotxa, XES Ripollès, XES Empordà, XES Alt Pirineu i Aran i XES Vegueria Penedès), i els ateneus cooperatius Coopcamp – Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona i Ponent Coopera – Ateneu Cooperatiu de la vegueria de Ponent.
El FESSrural, un festival consolidat a Catalunya
El FESSrural va néixer el 2019, entre la Garrotxa i el Ripollès, de la mà de les xarxes locals de la XES i amb l’objectiu de celebrar, mostrar i enxarxar les economies transformadores del món rural. Després s’ha celebrat a La Garrotxa, L’Empordà i l’Alt Pirineu i Aran.
Es tracta d’una iniciativa impulsada per activistes de l’Economia Social i Solidària amb la intenció de crear un punt de trobada de les economies transformadores en l’àmbit rural.
Després de 5 anys, el Festival de l’Economia Social i Solidària Rural es consolida com un esdeveniment de referència a Catalunya on cada territori que l’acull l’adapta a les seves singularitats, necessitats i reptes.