BALANÇ SOCIAL

La comissió de Balanç Social és la responsable de conceptualitzar i desenvolupar el Balanç Social, una eina de rendició de comptes i mesura d’impacte social, ambiental i de bon govern. Les organitzacions que el fan poden utilitzar els resultats per millorar internament i alhora, aquesta informació ens permet tenir dades agregades dels estàndards ètics de l’Economia Solidària i del Mercat Social.

El Balanç Social avalua de forma sistemàtica, objectiva i periòdica sis grans característiques de tota empresa o entitat que vulgui ser socialment responsable: la democràcia, la igualtat, el compromís ambiental, el compromís social, la qualitat laboral i la qualitat professional. Per fer-ho, cal accedir a una eina informàtica en línia que dóna accés a un qüestionari general que ha d’omplir l’empresa; i també a tres conjunts de qüestionaris que poden respondre anònimament persones treballadores, empreses i/o persones usuàries o clientes i persones voluntàries.

Un cop fet el Balanç Social, les organitzacions poden estendre’n el seu ús i funcionalitat interna. D’una banda, poden elaborar la seva memòria de responsabilitat social a partir d’una plantilla que ha elaborat la comissió de balanç social durant l’any 2015, i que disposa d’una taula d’equivalències tècniques amb els indicadors del Global Reporting Initiative. De l’altra, a partir dels compromisos de millora expressats per les organitzacions amb la sol·licitud del segell, la comissió de Balanç Social intenta generar dinàmiques d’intercooperació per tal que siguin les pròpies organitzacions de l’ESS les que ajudin a d’altres entitats a complir els compromisos de millora.

OBJECTIUS

Obtenir una base estadística anual en relació als indicadors del balanç, cosa que permet anar configurant una comptabilitat (social i ambiental) agregada del sector a través de la publicació de l’informe de l’estat del Mercat Social català.

Donar accés al Mercat Social, ja que fer el balanç obre la porta a entrar en aquest àmbit socioeconòmic: les empreses i organitzacions que el fan seran reconegudes “públicament” al catàleg d’aquesta mateixa pàgina. Per accedir al catàleg hi ha una modalitat bàsica de balanç social format per una bateria reduïda d’indicadors.

NOTÍCIES

Fons comunitari per la DANA: resposta col·lectiva per al País Valencià

Davant la crisi provocada per la DANA al País Valencià, l’economia…

La XES creix amb la creació d’una nova sectorial sobre educació i recerca

La Xarxa d'Economia Soliària de Catalunya tindrà a partir…

Oferta de feina: tècnic/a d’administració i gestió econòmica

La Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES) busca una…

Pobles i Barris en Transició: construïm futur des de l’autoorganització popular

El proper dijous 3 d'octubre de 17 a 20.30h tindrà lloc, al…

Entitats de l’ESS denuncien irregularitats en la convocatòria de la subvenció ‘Impulsem el que fas’ 2024

Diverses entitats de l'ecosistema de l'economia solidària de…

Festival FESC’24: cultura, economia solidària, festa i transformació social al Parc de l’Estació del Nord

El Festival FESC’24 se celebrarà el cap de setmana del 19…

Tota entitat de l’ESS pot ser punta de llança de la transició ecosocial: una nova guia ajuda a fer-ho

La Xarxa d'Economia Solidària, Coòpolis i Espai Ambiental…

Reconnectem: el catàleg en línia d’aliments de proximitat per connectar amb la pagesia

Petites productores creen un catàleg conjunt d'aliments de proximitat per reduir l'impacte ambiental i donar valor a allò que mengem. L'objectiu és garantir un preu just per a la pagesia i la petita producció local alhora que fer una passa més cap a un model agroecològic i de proximitat que preservi el territori.

Eines per a la transició feminista a l’abast

Al nou web transicionsfeministes.cat hi ha guies i manuals de suport, eines pròpies i campanyes per incidir, remoure i impulsar la transició feminista.