ECONOMIES FEMINISTES

En primer lloc, a nivell teòric i discursiu, volem impulsar un procés per tal d’incloure al Mercat Social Català, a banda de les activitats de l’economia productiva i formal, aquelles activitats no formalitzades. Per això volem incloure àmbits d’activitat vinculats a l’economia de les cures i a l’economia informal, com per exemple els grups de criança, els projectes d’habitatge cooperatiu, els espais d’autogestió de la salut i el treball en l’àmbit de l’atenció a les persones en situació de dependència, i així anar més enllà dels àmbits del consum, la producció, la comercialització, la distribució, l’estalvi i les finances.

En segon lloc, tenim l’objectiu de visibilitzar la baixa presència de les dones en els òrgans de govern i representació de la XES, així com incidir en les dinàmiques masclistes, els conflictes de poder i la manca d’espais de cura a la pròpia organització, tot problematitzant els models de lideratge patriarcals i elaborant una eina d’autodiagnòstic que ajudi a valorar el funcionament de l’organització.

I finalment, volem donar visibilitat a les bones pràctiques coresponsabilitzadores que s’estan produint a l’ESS i generar instruments i eines que ajudin a afirmar el potencial emancipador i feminista de l’economia solidària, per fomentar la replicabilitat de les mesures transformadores i l’extensió dels paradigmes organitzatius solidaris i feministes.

EINA D’OBSERVACIÓ DE GÈNERE

La Comissió d’Economies Feministes de la XES posa a l’abast d’entitats i organitzacions una eina d’observació de gènere que pretén ajudar a situar en clau de gènere les relacions que s’estableixen a les reunions, actes, events i altres activitats.

Més enllà del nombre de dones i homes, aquesta plantilla intenta fer visible que la manera en què es desenvolupen les dinàmiques de treball, tant remunerat com voluntari, no sempre són equitatives o no promouen la participació real de les dones en la presa de decisions de les entitats.

Animem qualsevol entitat, formi part o no de la XES, a fer servir aquesta plantilla en qualsevol de les seves activitats per copsar la situació de gènere als espais de treball.

Aquesta plantilla és gratuïta i la podeu fer servir online o bé descarregar-la en pdf. Si la feu servir online, les dades que hi poseu ens serviran per fer estudis i analitzar la situació de gènere en les entitats del sector (sense fer públics els noms ni de l’entitat ni de les persones).

La consciència és el primer pas per a la transformació social.

REUNIONS roDONES

Hem fet pública la campanya de comunicació Reunions roDONES per animar totes les organitzacions de l’economia solidària a fer una mirada interna a les seves relacions de gènere per tal de prendre consciència i de millorar la participació i la democràcia interna, aconseguint relacions entre homes i dones realment justes. Practica l’economia feminista!

La consciència és el primer pas per a la transformació social.

OBJECTIUS

Transformar la gestió del poder per revaloritzar les cures i posar les vides en el centre de les organitzacions.

Identificar pràctiques positives de transformació social feminista, fer-ne difusió i promoure’n l’aplicació dins de les organitzacions del món de l’ESS.

Sensibilitzar les persones de la XES per a les qüestions de gènere i de les economies feministes.

NOTÍCIES

Encara ets a temps de fer el Balanç Comunitari, t’hi ajudem!

Formació el 28 de setembre Sessió de treball grupal el…
CC Shezamm

Vine a la festa d’aniversari dels 20 anys de la XES i els 10 anys de Pam a Pam!

Divendres 20 d'octubre a les 19h celebrarem aquest doble aniversari…

Les facilitadores es retroben, un any i 15 tallers d’escenaris de futur després

El passat 4 de juliol, de 10h a 18h, a la Lleialtat Santsenca,…

Inscripcions a la Plenària i l’Assemblea General Extraordinària de la XES

Dissabte, 30 de setembre de 10 a 14h a la Casa de la Solidaritat…

10 anys de Pam a Pam

Celebrem l’aniversari amb 1.500 punts al mapa de l’economia…

[Fòrum FESC’23] Últims dies inscripcions!

El proper 13 de setembre és el darrer dia per inscriure's al…

Festival La Regadora

Del 12 al 16 de setembre a Sabadell La Regadora és una xarxa,…

Jornada de Cultura Comunitària

El proper dissabte 4 de novembre tindrà lloc la Jornada de…

IV Fira d’Economia Solidària Migrant i Diversa

Construïnt economies antiracistes per a totes 30 de setembre…