ECONOMIES FEMINISTES

En primer lloc, a nivell teòric i discursiu, volem impulsar un procés per tal d’incloure al Mercat Social Català, a banda de les activitats de l’economia productiva i formal, aquelles activitats no formalitzades. Per això volem incloure àmbits d’activitat vinculats a l’economia de les cures i a l’economia informal, com per exemple els grups de criança, els projectes d’habitatge cooperatiu, els espais d’autogestió de la salut i el treball en l’àmbit de l’atenció a les persones en situació de dependència, i així anar més enllà dels àmbits del consum, la producció, la comercialització, la distribució, l’estalvi i les finances.

En segon lloc, tenim l’objectiu de visibilitzar la baixa presència de les dones en els òrgans de govern i representació de la XES, així com incidir en les dinàmiques masclistes, els conflictes de poder i la manca d’espais de cura a la pròpia organització, tot problematitzant els models de lideratge patriarcals i elaborant una eina d’autodiagnòstic que ajudi a valorar el funcionament de l’organització.

I finalment, volem donar visibilitat a les bones pràctiques coresponsabilitzadores que s’estan produint a l’ESS i generar instruments i eines que ajudin a afirmar el potencial emancipador i feminista de l’economia solidària, per fomentar la replicabilitat de les mesures transformadores i l’extensió dels paradigmes organitzatius solidaris i feministes.

EINA D’OBSERVACIÓ DE GÈNERE

La Comissió d’Economies Feministes de la XES posa a l’abast d’entitats i organitzacions una eina d’observació de gènere que pretén ajudar a situar en clau de gènere les relacions que s’estableixen a les reunions, actes, events i altres activitats.

Més enllà del nombre de dones i homes, aquesta plantilla intenta fer visible que la manera en què es desenvolupen les dinàmiques de treball, tant remunerat com voluntari, no sempre són equitatives o no promouen la participació real de les dones en la presa de decisions de les entitats.

Animem qualsevol entitat, formi part o no de la XES, a fer servir aquesta plantilla en qualsevol de les seves activitats per copsar la situació de gènere als espais de treball.

Aquesta plantilla és gratuïta i la podeu fer servir online o bé descarregar-la en pdf. Si la feu servir online, les dades que hi poseu ens serviran per fer estudis i analitzar la situació de gènere en les entitats del sector (sense fer públics els noms ni de l’entitat ni de les persones).

La consciència és el primer pas per a la transformació social.

REUNIONS roDONES

Hem fet pública la campanya de comunicació Reunions roDONES per animar totes les organitzacions de l’economia solidària a fer una mirada interna a les seves relacions de gènere per tal de prendre consciència i de millorar la participació i la democràcia interna, aconseguint relacions entre homes i dones realment justes. Practica l’economia feminista!

La consciència és el primer pas per a la transformació social.

OBJECTIUS

Transformar la gestió del poder per revaloritzar les cures i posar les vides en el centre de les organitzacions.

Identificar pràctiques positives de transformació social feminista, fer-ne difusió i promoure’n l’aplicació dins de les organitzacions del món de l’ESS.

Sensibilitzar les persones de la XES per a les qüestions de gènere i de les economies feministes.

NOTÍCIES

Càterings de l’economia social i solidària

Prepareu un esdeveniment i voleu contractar un servei de càtering…

Avancem cap a una Economia Solidària encara millor

La XES ha celebrat aquest cap de setmana la seva Assemblea General…

Participa a la campanya de micromecenatge de la XES Sant Andreu

Busquem recaptar fons per a la gestió administrativa essencial que permeti l'organització d'activitats, xerrades i la Fira d'ESS

Vaga Feminista 2024: tot el suport!

La Xarxa d'Economia Solidària dona suport a la vaga feminista…

El moviment per la Transició Ecosocial se suma a la revolta pagesa

L'Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (ACTE), impulsada…

El Prat de Llobregat acull la propera Assemblea General de la XES

El Casal Cívic Delta de Llobregat és l'espai triat per a la…

Ens sumem al manifest «Protestar no és terrorisme»

La Xarxa d'Economia Solidària se suma al manifest Protestar…