HABITATGE

La Sectorial d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de la XES és un espai de trobada d’entitats i col·lectius que treballem conjuntament per impulsar l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, en el marc de la lluita pel dret a l’habitatge.

Fem xarxa per construir alternatives en un context global de vulneració del dret a l’habitatge, a Catalunya i arreu. Un context en què l’accés a l’habitatge està supeditat a les lògiques del lliure mercat i a unes regles del joc que afavoreixen l’extracció de rendes i plusvàlues dels propietaris i inversors per sobre de tota la resta. El nostre objectiu és, doncs, promoure  l’accés a un habitatge digne i adequat, assequible i estable, avui en dia quelcom encara inabastable per a un ampli ventall de la societat i, especialment, per a la gent més vulnerable.

Pots veure en detall el manifest fundacional de la Sectorial d’habitatge cooperatiu i en cessió d’ús.

La iniciativa es va presentar a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya del 2018, i actualment està formada per les següents entitats: Arqbag, Cal Cases, Can 70, Celobert, Cirerers, La Borda, Lacol, La Dinamo, La Magrana, La Morada, La Raval, La Titaranya, La Xarxaire, Perviure, Ruderal, Sostre Cívic, Sotrac, Undos i Voltes.

EL MODEL QUE VOLEM IMPULSAR

El sistema d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es basa en l’organització cooperativa i sense ànim de lucre per a proveir d’habitatge digne i a un preu assequible a les persones sòcies que la conformen. La propietat col·lectiva dels habitatges com a aposta per la generació d’un patrimoni comú i irrepartible entre les persones sòcies, així com l’accés a l’habitatge a través d’un dret d’ús, són els elements singulars i diferencials del model.

El model que volem impulsar es basa en l’apoderament col·lectiu a través de processos d’autogestió, en la inclusivitat i la generació de noves xarxes de solidaritat i suport mutu; i en la sostenibilitat econòmica, ambiental i social, que posa la vida al centre.

Aquests són els principis bàsics del model d’habitatge cooperatiu que volem impulsar:

  • Sense ànim de lucre i propietat col·lectiva: Es manté la propietat col·lectiva amb durada indefinida en cooperatives sense ànim de lucre. El finançament ha de ser col·lectiu, es limita el capital social retornable respecte el total de la inversió, i no hi ha recuperació de la quota d’ús.
  • Autogestió i comunitat: Totes les persones habitants són sòcies i lideren i es responsabilitzen del projecte, posant esforços en l’apoderament i formació de les sòcies. La intenció és viure de manera comunitària, mitjançant el suport mutu, i de manera transparent cap a l’entorn.
  • Habitatge assequible i inclusiu: El traspàs de l’ús de l’habitatge es fa a través de la cooperativa, amb criteris d’accés transparents. L’aportació inicial es limita per facilitar l’accés al projecte, i s’ha de mantenir l’assequibilitat al llarg del temps.
  • Creixement i replicabilitat: Es comparteixen els coneixements amb el sector i l’entorn. A més s’elaboren accions per fomentar i difondre el model.
  • Corresponsabilitat amb l’entorn: S’ha de ser membre de la Xarxa d’Economia Solidària, i intercooperar i fomentar el mercat social. Amb una clara intencionalitat de corresponsabilitat amb l’entorn i vinculació al territori, es treballa en la lluita pel dret a l’habitatge i s’aposta per la sostenibilitat mediambiental.

Cada principi inclou, a més, característiques recomanables que també són pròpies del model, i per tant també promogudes i assumides des de la Sectorial i les entitats que hi participen, i que pots consultar en aquest document.

OBJECTIUS

L’objectiu principal de la Sectorial és l’articulació de les diverses entitats que volem impulsar aquest model en un espai de trobada, intercanvi i incidència política per tal de dissenyar accions col·lectives i una estratègia conjunta per fomentar l’impuls de polítiques públiques que ajudin a fer créixer el model a Catalunya.

Articular i coordinar les entitats que formem part d’aquest sector emergent. 

Dissenyar i impulsar accions col·lectives i una estratègia conjunta.

Impulsar polítiques públiques que ajudin a fer créixer el model a Catalunya.

Treballar en xarxa per la recerca de recursos i mecanismes per enfortir aquest model. 

FORMULARI D’ADHESIONS

Hem habilitat aquest espai per a cooperatives i associacions que tinguin interès en enfortir aquest model alternatiu d’habitatge. Us hi animeu?

 

NOTÍCIES

Ja pots veure el vídeo resum del Festival FESC’24!

El Festival FESC (Fira d’Economia Solidària de Catalunya)…

Entitats socials i cooperatives denuncien la paralització de nou habitatge social per part de l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona no ha assignat cap nou solar al conveni ESAL (entitats…

Oferta de feina: tècnic/a d’ecofeminisme

La XES cerca una persona per dur a terme les tasques de l'àmbit…

Fem visibles les violències masclistes i LGTBIAQ+-fòbiques dins de l’ESS

Una enquesta de la XES revela que un 19% de les entitats de l’ESS han registrat casos d’assetjament masclista i LGTBIAQ+-fòbic durant el 2023. Tot i els avanços en protocols i formació per prevenir aquestes situacions, es subratlla la necessitat d’una implicació col·lectiva i feminista per eradicar les violències en els espais laborals i construir entorns segurs i inclusius.

Jornada de Cultura Comunitària: democratització de l’espai públic i resiliència davant els discursos d’odi

El pròxim 23 de novembre, la Xarxa d'Espais Comunitaris (XEC)…

La XES se suma a la manifestació ‘S’ha acabat: abaixem els lloguers!’

La Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) i la seva…

Fons comunitari per la DANA: resposta col·lectiva per al País Valencià

Davant la crisi provocada per la DANA al País Valencià, l’economia…

La XES creix amb la creació d’una nova sectorial sobre educació i recerca

La Xarxa d'Economia Soliària de Catalunya tindrà a partir…

Oferta de feina: tècnic/a d’administració i gestió econòmica

La Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES) busca una…