ECOLOGIA
El juny del 2018 es van celebrar les primeres jornades d’economia socioambiental i solidària, organitzades per la cooperativa Espai Ambiental amb el suport de la XES. L’objectiu d’aquelles jornades era el de donar més centralitat als aspectes ambientals dins de l’economia social i solidària, tant a les pràctiques quotidianes de les organitzacions, com, també, al moviment en conjunt. Fruït d’aquesta necessitat, a les mateixes jornades, es va decidir crear la Comissió d’Ecologia i generar, així, un espai permanent per treballar el valor ambiental dins de la XES.
Des de la comissió urgim, a la societat en general, i al moviment de l’ESS en particular, a emprendre les accions i mesures necessàries per impulsar una transició ecosocial amb justícia social. L’escassetat de recursos i energia arribarà: serà un camí difícil i dur, que ens obligarà a recórrer un procés adaptatiu com a espècie cap a formes de vida molt menys intenses quant a energia i materials. Totes aquelles formes de vida que s’anticipen a aquesta escassetat; totes aquelles persones que ja intentem –i ens podem permetre- viure avui assajant formes de vida més sostenibles des d’una certa noció de consciència d’espècie, serem les que marcarem el camí cap a un decreixement progressiu i menys traumàtic. Però també creiem que l’única forma de recórrer aquest decreixement com a procés adaptatiu, de manera inclusiva i civilitzada (evitant els ecoautoritarismes i l’agudització de les desigualtats), és fer-ho des d’una ESS forta i molt estesa a grans capes de la societat, perquè voldrà dir que la cultura del debat públic i pel comú, la cooperació, i l’ajuda mútua s’haurà difós i, amb ella, s’hauran regenerat els fonaments democràtics de la nostra societat.
Per això fem una crida a totes aquelles entitats que tenen dins de la seva missió assolir la sostenibilitat dins d’un altre paradigma econòmic, per a que s’adhereixin per treballar conjuntament en aquesta comissió. Podeu escriure’ns a [email protected].
OBJECTIUS
Generar discurs davant les institucions de la problemàtica socioambiental i plantejar solucions, i fer-ho d’una forma col·lectiva.
Fer visible la problemàtica socioambiental: residus, mobilitat, energia, alimentació, canvi climàtic, turisme, etc., i promoure el consum responsable, l’educació socioambiental i la justícia eco-social.
Promoure la intercooperació entre les entitats de la XES (i del conjunt de l’ESS) que tinguin en la seva missió assolir la sostenibilitat, generant solucions a problemàtiques comunes i construint estratègies conjuntes.
Jornades d’ESS i Transició Ecosocial
Des de la comissió organitzem les jornades d’ecologia i economia social i solidària, que aquest 2021 han arribat a la quarta edició.
Enguany hem emmarcat les jornades en el procés de reflexió estratègica que està duent a terme el conjunt de la XES i, més específicament, en aquests dos aspectes:
- Elaborar una diagnosi col·lectiva de l’ESS a Catalunya en relació a la transició ecològica
- Definir estratègies i línies de treball prioritàries per abordar la crisi ecològica
Així doncs, el principal objectiu ha estat obtenir un conjunt de línies de treball que es consideren estratègiques per abordar la Transició Ecosocial des de l’ESS.
#CanviemLaLogica
A continuació trobareu quatre càpsules formatives que ens ajudaran en el camí cap a la transició ecosocial. Vam demanar a 4 projectes referents dins de l’ESS que ens ajudin a posar llum, idees i recomanacions en els 4 àmbits següents: Consum responsable, Mobilitat sostenible, Transició energètica i Economia circular.
Amb elles hem parlat del perquè cal posar-nos mans a l’obra, què podem fer i quines alternatives tenim, hem esboçat els beneficis que n’obtindrem i també hem vist quines son les eines que eixisteixen per medir i avaluar la nostra transició ecològica. Ens hi posem?
El kit de l’ESS contra l’emergència climàtica
Des de la comissió hem fet una eina per dinamitzar el debat i la cerca d’alternatives per fer front a l’emergència climàtica des de l’economia social i solidària. N’hem dit el “kit de l’ESS contra l’emergència climàtica”, i es basa en una mena de tòtem fet de plafons, que aborda l’emergència climàtica des de quatre àmbits: el consum, la mobilitat, l’energia i l’economia circular (residus).
A través d’aquest kit, es pot entendre les problemàtiques associades als quatre àmbits i, sobretot, plantejar alternatives, tant de caràcter global, com locals. De fet, el kit està especialment pensat per descobrir i fer visible iniciatives locals d’ESS que treballen pel consum responsable, per la transició energètica, per la mobilitat sostenible i per l’economia circular.
El mateix kit està fet de materials 100% biodegradables, és lleuger i transportable en transport públic , és flexible per editar els continguts amb sistema de pins de fusta i testà pensat per ser reutilitzat tot el que es pugui.