El Balanç Social és una eina de mesura de l’impacte social i ambiental i el bon govern que contribueix a la transparència i a l’autoavaluació de les organitzacions i a la certificació en base als criteris i pràctiques que defineixen l’Economia Solidària. Es tracta d’una eina gratuïta i oberta a qualsevol organització amb activitat econòmica, sigui sòcia o no de la XES. Fa més d’una dècada va néixer de forma col·lectiva des d’entitats i persones de la XES i des de la pròpia XES s’ha establert que aquest 2022 totes les organitzacions sòcies de la xarxa l’hagin de fer anualment com una forma de visibilitzar i certificar el seu compromís amb l’entorn des d’una perspectiva feminista i amb criteris d’horitzontalitat, equitat, cooperació i sostenibilitat ambiental.
El Balanç Social: informacions bàsiques
Quan es pot fer el Balanç Social?
Aquest 2022 la campanya de recollida de dades serà entre el 26 d’abril i el 15 de juliol.
Fem especial èmfasi en què es faci durant aquest mesos perquè és quan podem fem un major acompanyament. A més, quan abans es faci abans es poden obtenir els resultats, conèixer els aspectes on es pot fer èmfasi a nivell intern i visibilitzar les pràctiques de l’entitat.
Les dades obtingudes en aquest període ens permeten fer una radiografia del Mercat Social Català.
Tot i això, si una entitat no pot fer-lo durant aquest període, el pot fer igualment fins a final d’any.
Què es pregunta?
El Balanç Social pregunta i mesura aspectes del dia a dia de les organitzacions des de 5 eixos temàtics:
1. L’economia i la política de lucre
2. L’equitat i la democràcia
3. La sostenibilitat ambiental
4. El compromís social i la cooperació
5. La qualitat laboral
Hi ha dues modalitats: la bàsica i la completa. S’estructuren igual i permeten obtenir la mateixa certificació i formar part del Mercat Social. L’única diferència ve marcada pel número i tipologia de preguntes de cada una d’elles. Una vegada dins d’Ensenya el cor totes les organitzacions tenen accés a les dues modalitats i poden escollir quina fer.
Què s’obté?
Totes les organitzacions obtenen un full de càlcul amb les respostes i indicadors calculats. A més, les que superen l’avaluació que fa la Comissió de Balanç Social reben:
-
Document en pdf amb les respostes i indicadors calculats
-
Segell del Balanç Social amb el NIF de l’organització
-
Infografia amb els principals resultats: gratuïta per les sòcies de la XES però de pagament per a les no sòcies que la vulguin.
A més, totes les organitzacions poden demanar un informe de recomanacions de millora, un servei optatiu i de pagament – veure tarifes –.
Quins són els beneficis de fer el Balanç Social?
Reconeixement com a part de l’Economia Social i Solidària
Des de la XES portem temps treballant pel reconeixement i la incorporació del balanç social al procés de presa de decisions pels processos de compra pública de les administracions, i, mica en mica, anem obrint escletxa. Els principals avenços han estat:
1. Les subvencions a l’ESS de l’ajuntament de Barcelona
La convocatòria de subvencions promogudes des del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària ha incorporat aspectes socials, ambientals i de bon govern respecte l’entitat sol·licitant, i el Balanç Social de la XES és una de les eines que inspira aquesta acció. Tant per les sol·licituds, com per les justificacions, haver fet el Balanç Social de la XES posiciona millor a les organitzacions que hi opten.
2. El Balanç Comunitari i el Programa Patrimoni Ciutadà
Un segon exemple, vinculat també a l’ajuntament de Barcelona, en aquest cas a la Regidoria de Participació, té a veure amb la firma de convenis per a la cessió d’espais i equipaments públics en el marc del programa Patrimoni Ciutadà, i amb el Balanç Comunitari com a peça clau per al seguiment d’aquests convenis.
El Balanç Comunitari té com a requisit indispensable l’elaboració del Balanç Social de la XES, i a més d’unes preguntes específiques d’avaluació de projectes elaborades conjuntament amb la Xarxa d’Espais Comunitaris (XEC). D’aquesta manera, una eina creada pel propi moviment (des dels seus criteris i mètriques) esdevé un sistema d’avaluació de la contribució a allò públic-comú per part de les institucions.
3. El catàleg de proveïdores de l’ajuntament de Manlleu
L’Ajuntament de Manlleu ha creat el catàleg d’empreses i organitzacions d’ESS de la comarca d’Osona. I està treballant perquè les empreses que hi constin tinguin accés preferencial a la contractació directa de l’ajuntament. A més, es vol que el catàleg esdevingui també una referència per a la ciutadania en general.
4. Posicionament al Directori en línia d’empreses d’Economia Social, de Barcelona Activa
Les empreses i entitats que cobreix aquest cercador s’ajusten a la definició legal d’Empresa d’Economia Social (Llei Estatal 5/2011, de 29 de març), però incorporen altres valoracions. Entre aquestes, haver fet el Balanç Social de la XES.
Formar part del Mercat Social
És important destacar el paper del balanç social com a peça fonamental en la construcció de mercat social, ja que és l’eina que ens permet comprovar que, efectivament, les organitzacions proveïdores o amb les quals es vol intercooperar actuen sota criteris d’ESS.
Fer el Balanç Social no només permet format part del Mercat Social sinó que també contribueix a fer visible el conjunt de l’ESS catalana a través de l’Informe de l’Estat del Mercat Social Català que fem cada any amb les dades agregades de les entitats que fan el Balanç Social i que estan presents al Pam a Pam.
Avaluació i millora contínua
El caràcter anual del Balanç Social permet fer una auto-avaluació periòdica que fomenti la millora contínua del funcionament intern d’una organització.
A més, de manera opcional les entitats poden sol·licitar un informe de recomanacions de millora per tenir orientacions en el procés de millora contínua. A aquest informe exposem quins son els resultats globals de l’entitat i els detallem i analitzem per cada un dels blocs definits.
I a la vegada, ho comparem amb la resta d’entitats que han participat a la campanya i a les entitats de la mateixa forma jurídica, tot plegat amb l’objectiu de fer una valoració global dels resultats i fer propostes de millora que derivin de les anàlisis fetes.
Comunicació de valors
Els resultats obtinguts del balanç social serveixen, també, per comunicar a la comunitat els valors de l’organització, com s’apliquen en el dia a dia i quin impacte generen.
Des de la Comissió de Balanç Social de la XES posem a disposició de les entitats dues eines per comunicar aquests valors més enllà dels propis informes de resultats. Una més genèrica: el segell; i una més detallada: l’infografia de resultats.
Segell de Balanç Social
Totes aquelles entitats que superen l’avaluació tenen a la seva disposició el segell del Balanç Social personalitzat amb el seu NIF.
Infografia de resultats
Aquest document resumeix els resultats de la organització de manera gràfica, per a què les entitats puguin comunicar-ho fàcilment a la seva comunitat. Ajuda a comunicar, entre altres, aspectes com la igualtat salarial:
O el compromís amb el mercat social, detallats amb els recursos dipositats a entitats de finançament ètic, percentatge de compres a proveïdors del mercat social o el grau d’intercooperació amb entitats que ofereixen els mateixos productes o serveis:
O les accions que es duen a terme en favor de la sostenibilitat mediambiental: