Iniciem la segona fase de Balanç Social i la campanya de Balanç Comunitari
En els últims mesos les comissions de treball, xarxes sectorials i xarxes locals de la base social de la XES hem fet un procés de reflexió estratègica que ha tingut com a resultat el Pla d’Acció de l’ESS davant la crisi. Entre les accions a impulsar des del propi moviment de l’ESS hi té un paper rellevant la diagnosi de l’impacte de la crisi actual i la identificació i visibilització de les pràctiques que defineixen l’ESS, fent èmfasi en el paper de les inicatives sociocomunitàries.
La Comissió de Balanç Social i la Xarxa d’Espais Comunitaris iniciem dues campanyes que ens han de permetre caminar cap a aquests objectius: la segona fase del Balanç Social i el Balanç Comunitari 2020.
Segona fase del Balanç Social
El perquè
El 27 d’abril vam iniciar la campanya de Balanç Social 2020 tot i la incertesa que provocava la crisi sanitària i les consenqüències que aquesta podia tenir sobre el panorama econòmic i social. En fer-ho, ens vam comprometre a què la campanya d’aquest any s’enfoqués a comprendre el primer impacte que aquesta crisi està tenint sobre les entitats i empreses de l’ESS, així com per entendre les mesures que es necessiten a mig i llarg termini.
Aquesta crisi no és circumstancial, sinó que és un nou episodi de crisi del sistema capitalista. Hem d’aprofitar aquest nou episodi per evidenciar -altra vegada i més que mai- la importància de la defensa d’allò públic-comú, de la necessitat de posar la vida al centre, de la rellevància de les iniciatives de solidaritat i suport mutu – que a més moltes d’elles estan impulsades per persones migrades, un dels col·lectius més vulnerabilitzades davant aquesta crisi – i que és imprescindible treballar des de les consciències feminista i ecològica. A aquest propòsit general s’encara, doncs, aquesta segona fase de la campanya de Balanç Social.
La segona fase: descripció i terminis de recollida de dades
Vam dissenyar una campanya singular dividida en dues fases. Fins ara ens hem centrat en la primera, en la qual hem fet les preguntes habituals del Balanç Social. Preguntes que, com sempre, estan enfocades a l’últim exercici anual tancat. En aquest cas, 2019.
A partir d’ara comencem la segona fase afegint un bloc de preguntes que ens permeti obtenir dades de l’impacte de la crisi de la Covid19 sobre el teixit de l’ESS i que, alhora, ens permeti visibilitzar les pràctiques de solidaritat i suport mutu que defineixen l’economia solidària. Aquesta segona fase no només l’hem treballat conjuntament amb les xarxes de REAS Red de redes sinó que ho hem fet de forma coordinada amb altres agents de l’àmbit per aconseguir un diagnòstic precís de la situació actual.
Un dels objectius que ens hem marcat és allargar el màxim possible el termini de recollida de dades, de qualsevol de les dues fases, perquè som conscients que les situacions de cada una de les entitats són molt diferents. Així doncs, tot i que quan abans les respongueu millor, hem establert com a data límit per omplir qualsevol de les dues fases el divendres 4 de setembre de 2020.
Per acabar, volem donar les gràcies a totes les entitats per la participació que està tenint aquesta campanya, en un context que sabem que no és gens fàcil, alhora que les emplacem a participar d’aquesta segona fase per poder seguir afirmant i demostrant que som la sortida.
* Aquesta segona fase la seguirem fent a través de la plataforma Ensenya el cor.
** Més informació sobre la campanya al següent enllaç.
Balanç Comunitari 2020
Aquest 1 de juliol iniciem, també, la campanya de Balanç Comunitari 2020. Impulsat conjuntament per la Xarxa d’Espais Comunitaris i la Comissió de Balanç Social, el Balanç Comunitari és una eina per a avaluar l’acompliment dels criteris de gestió comunitària per part dels col·lectius i entitats que estan gestionant espais i equipaments públics-comuns.
A més de seguir treballant i afinant les preguntes que vam fer la primera edició – en què van participar 11 projectes de 9 entitats diferents -, aquest any el Balanç Comunitari incorpora preguntes específiques per entendre el paper de les inicatives sociocomunitàries per fer front a la crisi, de manera que permetrà obtenir una diagnosi i identificació d’iniciatives existents, així com les seves necessitats.
** Més informació, amb la guia de preguntes i el tutorial d’accés al següent enllaç.