Reconnectem: el catàleg en línia d’aliments de proximitat per connectar amb la pagesia

Petites productores creen un catàleg conjunt d’aliments de proximitat per reduir l’impacte ambiental i donar valor a allò que mengem. L’objectiu és garantir un preu just per a la pagesia i la petita producció local alhora que fer una passa més cap a un model agroecològic i de proximitat que preservi el territori.

Des del projecte Einateca Agroecològica, amb les entitats locals de Som Ecologística, s’ha creat un catàleg en línia anomenat Reconnectem. Està pensat perquè botigues, restaurants i grups de consum puguin fer comanda directament a petites productores alimentàries del seu territori. Al directori s’hi pot trobar fruita i verdura, carns, làctics, begudes, dolços, oli, ous i elaborats diversos, tot procedent d’una quarantena de petits projectes de proximitat.

Mitjançant la comanda directa a productores s’aposta per un nou model del consum que elimina intermediaris, així es vol facilitar que es pagui un preu just a la pagesia i a la petita producció local. A més a més, amb el tracte directe es pot conèixer qui produeix els aliments i s’aposta pel territori.

Amb Reconnectem es vol reduir l’impacte ambiental i donar valor a allò que mengem. I ho fan conjuntament entre la pagesia, l’ecologística, els comerços, els restaurants i la gent que vol fer un consum més conscient i sostenible.


Una distribució de mercaderies socialment justa i respectuosa amb el medi ambient

El projecte proposa una estratègia de distribució sostenible i operada des de l’economia social i solidària per reduir el trànsit de vehicles contaminants a les ciutats concentrant els productes a nodes de distribució i fent la darrera milla als establiments amb bicicletes i cicles de càrrega de les cooperatives locals de Som Ecologística, que estan fent campanya de difusió del catàleg a petits comerços i restaurants d’algunes de les respectives poblacions. Aquesta prova pilot es duu a terme a la ciutat de Granollers, amb Granollers Pedala i el suport de La Magrana Vallesana i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i a Barcelona, a l’Eixample Esquerra i a Sants, amb Mensakas. Pretén ser el primer pas per a una col·laboració que s’estengui a d’altres ciutats com l’Hospitalet, Mataró, Sabadell o Terrassa, amb una aposta per un model agroecològic que mantengui viu el territori i assoleixi una distribució més sostenible.


Projectes de l’economia solidària que intercooperen

Einateca Agroecològica és un projecte que agrupa 20 xarxes alimentàries locals de tot el territori i està impulsat per la XES, Pam a Pam i les cooperatives i també sòcies Arran de Terra i l’Aresta. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través del projecte Impulsem i col·labora amb Som Ecologística en aquest projecte. Som Ecologística és una cooperativa de segon grau que representa gran part de les entitats, associacions i cooperatives del sector ciclologístic català i està executant un Projecte Singulars impulsat per la Generalitat de Catalunya.