#EnsMostremComSom al Balanç Social
La Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) publica un any més els resultats del Balanç Social a Catalunya, refermant el nostre compromís amb la transparència i els valors que impulsem des de l’economia solidària. Aquest exercici col·lectiu permet mostrar la realitat de les organitzacions que formem part del moviment de l’ESS a Catalunya i visibilitzar una alternativa concreta al model capitalista.
Amb el lema #EnsMostremComSom, volem evidenciar que l’ESS és un referent de responsabilitat social i ambiental real. Davant del “greenwashing” i altres formes de rentat d’imatge pròpies del model capitalista, apostem per una transparència autèntica.
309 entitats, el 75% de les quals són sòcies de la XES, hi han participat enguany, amb més de 142.200 persones implicades.
Resultats destacats del Balanç Social 2024
Els resultats del Balanç Social reflecteixen la coherència entre els principis de l’ESS i les nostres pràctiques. Alguns dels indicadors més rellevants que destaquem en l’àmbit català són:
- Equitat: el 66% de les dones ocupen llocs de responsabilitat a les entitats de l’ESS.
- Treball digne: el 63% de les entitats milloren els permisos legals de conciliació i un 85% generen espais d’atenció emocional per a les persones treballadores.
- Sostenibilitat ecològica: el 98% de les empreses apliquen criteris de consum sostenible, i el 76% adopten mesures per reduir o compensar la petjada ecològica.
- Distribució justa de la riquesa: el 72% dels beneficis no van a paradisos fiscals ni a butxaques milionàries, sinó a reserves, compensació de pèrdues, inversions pròpies causes solidàries o inversions en entitats financeres de l’ESS.
- Cooperació: el 96% de les entitats intercooperen amb altres organitzacions del sector.
- Compromís amb l’entorn: el 79% operen amb finances ètiques, demostrant que és possible posar els diners al servei de la gent.
Perquè fem el Balanç Social?
El Balanç Social és una eina clau per mesurar el grau de compliment dels valors i principis de l’ESS i per generar dades que ens permetin ser més crítiques, reflexives i transparents. Gràcies a aquest exercici, podem demostrar que una altra economia no només és possible, sinó que ja és una realitat en creixement.
És important recordar que el Balanç Social és un procés participatiu i viu. Si tens propostes d’indicadors, preguntes o t’agradaria formar part de la comissió de treball que l’impulsa, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. La teva implicació pot ajudar a fer-lo encara més rellevant i transformador.
L’Informe del Mercat Social 2024 posarà l’accent en la perspectiva feminista de les entitats
Com us explicàvem en aquesta notícia, aquest any el Balanç Social ha incorporat nous indicadors centrats en la perspectiva feminista, fruit d’un treball col·laboratiu amb les comissions de Pam a Pam i d’Economies Feministes de la XES. Aquests indicadors han permès aprofundir en l’avaluació de les pràctiques de les entitats de l’ESS per promoure la igualtat de gènere i prevenir situacions d’assetjament. Això serà clau per elaborar l’Informe del Mercat Social 2024, que aquest cop estarà dedicat a analitzar com es desplega la perspectiva feminista dins l’economia social i solidària catalana.
Infografies de resultats
Podeu descarregar les infografies de resultats (estatals i de Catalunya) fent clic a les següents imatges.