1. Prevenir
La millor manera d’actuar enfront de l’assetjament és evitar-lo, tot desenvolupant polítiques adreçades a la consecució de l’equitat de gènere i l’eradicació de les discriminacions sexistes i lgtbifòbiques.
Aquesta tasca de gran abast, però, ha d’anar acompanyada de l’aplicació de mesures específiques orientades a la prevenció de fenòmens concrets, derivats de les relacions de poder i desigualtats patriarcals i heteronormatives, com ara l’assetjament i les seves diferents manifestacions.
-
- Comptar amb un Protocol de prevenció i abordatge de l’assetjament sexual, per raó de sexe, d’identitat de gènere o d’orientació sexual, com a part d’una política transversal d’igualtat d’oportunitats i equitat de gènere.
- Garantir que totes les entitats associades a la XES s’adhereixin al Protocol o, que en el seu defecte, comptin amb un Protocol propi regit pels principis rectors d’aquest protocol, especificats en el punt 7.
- Donar a conèixer el Protocol al conjunt d’entitats i persones que conformen la XES, fent-lo accessible per a la seva consulta, editant-lo en formats atractius i de fàcil comprensió, realitzant actes que garanteixin la seva difusió tant interna com externa, a través de xarxes socials, organització de jornades, etc.
Mesures específiques de sensibilització:
- Realització de campanyes específiques (cartelleria, edició de material escrit i audiovisual, performances, etc.) adreçades a modificar la cultura de gènere de l’organització i a donar a conèixer les realitats diverses que viuen dones i persones LGTBI.
- Realització de campanyes específiques (cartelleria, edició de material escrit i audiovisual, performances, etc.) adreçades a donar a conèixer i comprendre les diferents manifestacions de l’assetjament i de les violències masclistes.
- Repositori de material informatiu i de difusió a disposició dels diferents espais participats i entitats sòcies de la XES per tal d’utilitzar-lo en les seves activitats.
Mesures específiques de formació:
- Participació en almenys 1 formació en prevenció i abordatge de l’assetjament adreçades a membres dels espais participats i de les entitats associades de la XES.
- Realització d’almenys 1 formació específica a l’equip o comissió de la XES responsable de la prevenció, atenció, investigació i seguiment de situacions d’assetjament.
Altres mesures:
- Treball sobre les cultures de direcció, coordinació i participació de la XES i entitats associades, tot abordant i corregint formes de fer autoritàries i/o excloents.
- Establiment i desenvolupament de xarxes de suport, que puguin facilitar suport social a les persones afectades.
- Potenciació de l’adquisició de recursos personals de caràcter genèric per fer front a situacions que podrien ser precursores d’assetjament, per a la comunicació assertiva i per al control de l’ansietat o la por davant de situacions que resulten amenaçants, afavorint respostes adaptatives.
- Incorporació de processos col·lectius adreçats a potenciar les estratègies grupals per a l’afrontament de problemes i per a la resolució de conflictes.
- Incorporació de processos col·lectius adreçats a potenciar els mecanismes individuals i grupals de cura i de protecció del benestar i la salut.
- Establiment de mecanismes de comunicació organitzacional que afavoreixin la comunicació assertiva, tot potenciant un clima que permeti l’expressió de sentiments, desitjos i necessitats de manera lliure, clara i inequívoca davant els altres, tot defensant els propis interessos i respectant els punts de vista i els interessos de les altres persones i/o entitats.
2 Detectar: tallar de soca-arrel
Tot i que l’objectiu primer de la XES és impedir l’existència de situacions d’assetjament, les discriminacions de gènere continuen sent constitutives de la nostra realitat, motiu pel qual és important desenvolupar instruments de detecció precoç, per tal d’evitar situacions més greus, minimitzar els danys i incrementar les possibilitats de reparació.
-
- Establiment d’un canal i un equip de persones específic per a la recepció de denúncies sobre assetjament.
- Creació d’una bústia per a la recollida anònima d’informació relacionada.
- Realització d’enquestes periòdiques orientades a la detecció de risc d’assetjament (existència de situacions precursores, clima organitzacional afavoridor, cultura de gènere no tendent a la igualtat, etc.).
- Incorporar de forma activa la mirada psico-social en la prevenció de riscos laborals de la XES i de les seves entitats associades.
- Realitzar estudis per conèixer la incidència d’aquest tipus de conductes a la XES i entitats associades, així com les característiques que presenta i l’establiment d’indicadors que permetin mesurar el seu impacte en les persones i en l’organització.
COMISSIONS
DARRERES NOTÍCIES
- Entitats socials i de l’habitatge a Barcelona mostren la seva preocupació davant la modificació de la mesura del 30% d’habitatge protegit a la ciutat
- La XES al consorci europeu Imagining Climate Just Futures
- El model turístic de l’economia solidària
- #EnsMostremComSom al Balanç Social
- La sectorial XES d’Educació, Formació i Recerca ja és una realitat