1. Àmbit d’aplicació
El present protocol és aplicable a totes les persones vinculades a la XES, tenint en compte que els límits de l’entorn no estan delimitats ni pel lloc de treball físic ni per la jornada laboral o per la forma de vinculació jurídica amb l’organització.
Així, el present protocol serà d’aplicació a totes les persones que conformen l’estructura professional i no professional de la XES, així com als membres de les entitats sòcies, i a qualsevol col·laborador/a, proveïdor/a, usuari/a, voluntari/a, persona en procés de formació o organització que es relacioni amb la XES professionalment o amb motiu del seu objecte social.
L’abast del protocol també inclou les conductes d’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere comeses en actes organitzats per la XES o en què participa, així com aquelles que tinguin lloc fora de l’horari laboral o comeses fora de la seu física o instal·lacions de la XES o entitats associades, tant presencialment com a través de les tecnologies de la informació i la comunicació i de les xarxes socials; sempre que la relació entre la o les persones assetjades i la persona o persones assetjadores derivi de la seva activitat a la XES o a entitats associades.
L’aprovació en Assemblea General d’aquest document ha marcat la data a partir de la qual el conjunt de la XES, en els seus espais participats i en les entitats sòcies que la formen, s’hi adhereix i accepta les bases d’aquest document registrades en els Estatuts i el Reglament de Règim Intern: l’1 de gener de 2021. Per tant, les entitats que demanin fer-se sòcies posteriorment a la ratificació en Assemblea General del document se’ls informarà i exigirà la seva adhesió com a requisit. Aquelles entitats que ja disposin d’un protocol d’assetjament sexual, per raó de gènere, d’identitat i expressió de gènere, o de preferència sexual propi podran mantenir-lo i hauran de firmar una declaració responsable conforme el seu protocol promou les mesures de prevenció i detecció especificades al punt 6 del protocol de la XES i compleix amb els principis rectors especificats al punt 7 d’aquest instrument. Les entitats que no comptin amb un protocol, s’adhereixen al protocol de la XES, per tant, actuaran en conseqüència amb aquests mateixos principis i mesures preventives i de detecció.
Per als dos escenaris anteriors, ja sigui durant la transició d’adaptació al protocol intern o durant el procés d’adhesió, si es presenta un cas d’assetjament, s’hauran de promoure els mecanismes que siguin necessaris per atendre aquesta situació.
2. Procediment de denúncia i d’actuació davant d’un cas d’assetjament
El protocol estableix que tota persona vinculada a la XES o a una entitat sòcia que consideri que s’està produint una situació d’assetjament:
– De tipus sexual, per raó de gènere, d’expressió de gènere, de preferència sexual, de maternitat, o conciliació de la vida personal, familiar i professional
– En un espai participat de la XES o davant d’una situació que impliqui a persones vinculades a la XES o a una entitat sòcia
Ha de seguir el procediment de comunicació que es mostra a la infografia següent.
3. Procediment d‘actuació davant d’una comunicació
Si la XES o una entitat sòcia rep una comunicació ha d’actuar seguint els principis i garanties establerts i basant-se en les fases de la infografia següent, activant la comissió pertinent i el grup d’acompanyament.
Comissió de prevenció, detecció, actuació i seguiment
La composició i creació de la primera Comissió de prevenció, detecció, actuació i seguiment, es portarà a la Comissió Permanent. Ha d’estar composada per un número senar de persones, amb un mínim de 5 persones i un màxim de 9 – totes elles han d’estar especificades a l’Annex 3 –. D’aquestes, com a mínim hi ha d’haver una representant de la Comissió Permanent i una de l’equip tècnic.
La Comissió pot estar composada per qualsevol persona de la base social que sigui escollida mitjançant el procediment establert. A més, pot incorporar persones especialitzades en la matèria, siguin o no de la base social, quan sigui necessari un acompanyament professional.
Es procurarà una renovació i relleu gradual de les persones membres d’aquesta comissió i es revisarà la composició en Assemblea. Podrà ser mixta però haurà de tendir a representar la diversitat de gènere present a la XES i entitats associades, vetllant perquè les dones i les persones LGTBI hi siguin incloses.
La Comissió de prevenció, detecció, actuació i seguiment es reunirà les vegades que consideri oportunes per tal de realitzar les tasques assignades i, com a mínim i de manera ordinària, dos cops l’any per tal d’avaluar i fer un seguiment de l’aplicació del protocol.
Grup d’acompanyament
En cas de denúncia, de la Comissió de prevenció, detecció, actuació i seguiment es crearà un Grup d’Acompanyament específic per acompanyar el cas en qüestió. Aquest Grup estarà format per 3-4 persones per tal de garantir el principi de confidencialitat i serà, per defecte, mixt (amb excepció de demanda explícita de la persona denunciant perquè el grup sigui no mixt).
És possible crear un Grup d’acompanyament format per persones de la Comissió de prevenció, detecció, actuació i seguiment juntament amb altres persones de la base social quan la situació d’assetjament involucri entitats associades (sempre que no es trobin en cap de les situacions d’incompatibilitat que s’esmenten més endavant).
El Grup d’acompanyament es reunirà les vegades que consideri oportunes d’acord amb el cas i/o la denúncia rebuda. En tot cas, en funció de la complexitat que presenti cada situació, el grup podrà demanar la intervenció o suport d’alguna entitat o professional experta en la temàtica.
COMISSIONS
DARRERES NOTÍCIES
- Jornada de Cultura Comunitària: democratització de l’espai públic i resiliència davant els discursos d’odi
- La XES se suma a la manifestació ‘S’ha acabat: abaixem els lloguers!’
- Fons comunitari per la DANA: resposta col·lectiva per al País Valencià
- La XES creix amb la creació d’una nova sectorial sobre educació i recerca
- Oferta de feina: tècnic/a d’administració i gestió econòmica