Primera trobada internacional cap a l’FSMET 2020: tres dies per conéixer-nos, vincular-nos i organitzar-nos
Aquest podria ser un resum del que es va viure a la Universitat de Barcelona entre el 5 i el 7 d’abril, en el marc de la primera trobada internacional preparatòria cap a l’FSMET 2020. Van ser tres jornades intenses de treball, on les converses es van organitzar, primer, per moviments i accions transformadores; després, per reptes; i, finalment, per territoris, atenent a la gran diversitat de persones, iniciatives, organitzacions i xarxes que hi van participar.
El primer dia va servir per posar en contacte les diferents organitzacions, xarxes i persones involucrades als moviments de les economies transformadores: agroecologia i sobirania alimentària, economies feministes, procomuns i economies socials i solidàries. A més, també van trobar els seu espai les accions transformadores de les economies, com l’educació i la recerca, i la co-construcció de polítiques públiques.
Altre espai va ser un punt de trobada per a diferents iniciatives de mapejos col·laboratius. També es va organitzar una presentació del forum.transformadora.org, la plataforma virtual per a continuar treballant online des de diferents parts del món. A més, hi va haver un espai de trobada per mitjans de comunicació alternatius i persones interessades a participar de la comissió de comunicació cap a l’FSMET de 2020.
La primera jornada es va tancar amb un Fòrum Obert Internacional, amb intervencions de vuit oradores internacionals que participaven de la trobada, intercal·lades amb actuacions musicals d’una “orquestra feliç i fugaç”, creada per a l’esdeveniment.
El segon dia, les sessions de treball van girar al voltant de deu reptes identificats en les sessions del divendres:
1. Procés del Fòrum
2. Educació transformadora i alliberadora
3. Visibilitat i relat
4. Treball global-local i inter-moviments
5. Relació amb l’Estat i les corporacions
6. Governança i auto-organització
7. Construcció de coneixement i pràctiques
8. Noves tecnologies
9. La vida al centre
10. Estratègies pròpies
El diumenge, tercer i darrer dia, els grups de treball es van concentrar per territoris, amb l’objectiu d’afavorir la creació, en alguns casos, o l’enfortiment en d’altres, de confluències locals de moviments, organitzacions i persones vinculades a les economies transformadores a cada territori. Aquestes confluències han de respondre a la realitat local de cada territori, que ha de decidir com auto-organitzar-se i com vol vincular-se amb els debats que s’aniran produint en el camí cap a l’ FSMET 2020.
Posteriorment es va desenvolupar l’assemblea de tancament, on es van presentar les conclusions arreplegades en cadascun dels grups de treball. En aquesta assemblea es va reforçar el compromís de seguir treballant, tant de manera presencial, com a nivell virtual, per ampliar la presència de més col·lectius i organitzacions implicades, i construir una agenda global comuna de llarg termini, que visibilitzi l’altre món que ja existeix: el de les economies transformadores.
La trobada va finalitzar amb un ritual de tancament, i una foto de família per visualitzar a totes les persones que treballen per fer de l’FSMET 2020 una realitat. Fins l’any que ve!