Retorn de Escola d’Estiu de la XES a Mura

A l’Escola d’Estiu d’aquest 2019 hem volgut fer un pas més enllà i, a més a més dels diversos debats i formacions programades arreu del territori (Sabadell, Ripoll, Mataró, Barcelona…), hem organitzat un cap de setmana d’estada als Caus de Mura per tal d’aprofundir en el tema plantejat. Tres dies de debats compartits i de construir coneixement col·lectiu tant a les sessions com en els sobretaules, passejades o a la piscina. Un espai on conèixer-nos, enfortir vincles entre persones i projectes involucrats a la XES i on poder aprofundir d’una manera més conscient i compartida el tema que ens ha ocupat aquest any: l’ESS enfront del capitalisme de plataforma.

Durant l’estada hem abordat el tema a partir de tres eixos de treball: refer el vincle social, alternatives econòmiques i ambientals; i relacions polítiques. Inicialment hem compartit què entenem per comunitat, què les defineix i quin és el seu valor. Seguidament hem descobert  projectes agroecològics de diferents punts del país, a la vegada que hem abordat el debat de com promoure i estendre el Mercat Social. També hem analitzat i definit quines aliances podem teixir amb diversos col·lectius, sectors productius o moviments socials; i com dur a terme una comunicació coherent amb els nostres principis fugint de la lògica del capitalisme digital. En total,  han estat sis sessions de treball que han permès plantejar alternatives ja sigui des de l’acció comunitària, el desenvolupament de sectors productius o l’establiment d’aliances i reforç de l’acció política.

Un cap de setmana que valorem molt positivament pel fet d’haver aconseguit aplegar unes seixanta persones per debatre al voltant d’aquestes temes en un entorn privilegiat lluny del soroll quotidià, però envoltats de projectes inspiradors com són l’alberg Els Caus de Mura i Les Refardes. A més d’haver possibilitat un espai de convivència, de coneixença i d’intercanvi de les persones que vam participar-hi. Podeu veure’n algunes fotos aquí.

No sabem si hem aconseguit definir una estratègia clara de què cal fer des de l’economia solidària per fer front al capitalisme de plataforma, però que podem dir que hem compartit coneixements sobre el tema en qüestió, hem ampliat horitzons i hem enfortit la comunitat de la XES; elements necessaris per poder elaborar noves respostes a les preguntes que el capitalisme ens formula “no només per fer de contrapès a l’ascens del feixisme global, sinó per assentar les bases materials i existencials, polítiques i culturals, d’una renovada alternativa al capitalisme” (Ivan Miró, 2019).

 

Aquí podeu fer un cop d’ull a les relatories col·laboratives: