Un any de pandèmia: els aprenentatges i reptes de l’ESS
Un any després de l’arribada de la covid-19 recuperem l’informe de l’impacte de la pandèmia sobre el teixit de l’ESS. Les conclusions d’aquest anàlisi evidencien que les organitzacions de l’ESS incorporen pràctiques que han de ser replicades per poder sortir de les crisis econòmica i social actuals: les iniciatives col·lectives nascudes de la intercooperació i el suport mutu.
L’informe mostra com el teletreball i la digitalització dels espais han fet aflorar la necessitat de compartir les emocions i reforçar la cohesió dins els equips per poder sostenir humanament els projectes. Aquesta socialització ha anat acompanyada de flexibilització horària i en conseqüència el foment de la conciliació, tot i les dificultats. Destaca també com la virtualitat ha dificultat la participació en la presa de decisions en els projectes de més de 50 persones i l’ha potenciat en les petites organitzacions. Econòmicament, la reducció d’ingressos es va veure traduïda en ERTOs, que quasi tres de cada quatre projectes van complementat fins a cobrir la totalitat del salari de les seves treballadores. Per cobrir-los, davant dels retards i impagaments de l’administració pública, les organitzacions aposten per les finances ètiques i solidàries per demanar finançament.
Resumim aquestes i altres conclusions en una infografia. L’informe va ser elaborat a partir de les dades de la campanya Balanç Social 2020 i les recollides de dades específiques del sector agroecològic i del sector tecnològic, ambdues coordinades per Pam a Pam. Podeu llegir-lo sencer aquí.