Amb la calor, arriben els gelats, la crema solar i les escapades d’estiu. És hora de fer plans!
Tenim la sort de viure en un territori molt divers que podem descobrir de la mà de projectes transformadors. Així que ja pots triar i remenar entre aquest recull d’iniciatives amb propostes de gaudi i descoberta. Totes les hem entrevistat amb els criteris de l’economia social i soldària!
Allotjaments sostenibles

Per sentir-te com a casa arreu, al mapa de Pam a Pam hi pots trobar llocs on fer estada amb criteris socials i ambientals. Hi ha cases rurals com Cal Calsot de Montellà i Martinet, als peus del Parc Natural Cadí-Moixeró, Can Serrà 1786 a Llagostera Ca l’Espavil a Cardedeu o Can Pere de Sant Pere de Ribes, el Garraf. Altres allotjaments rurals ofereixen també activitats. És el cas de  Mas La Sala, que fa propostes d’educació ambiental a La Garrotxa i la Fundació La Plana, que organitza activitats de salut i cultura al Bages.

Si el Delta de l’Ebre et crida, pots dormir als apartaments del projecte ecoturístic Deltaic, i per descobrir el Parc Natural de Sant Llorenç Savall, l’alberg Els Caus de Mura és l’opció. Al Pallars, l’associació Marques de Pastor està formada per un grup de petits allotjaments i projectes del sector que col·laboren per crear productes turístics responsables que reforcin el territori. A la mateixa zona, Boumort Indòmit Ecoturisme ofereix experiències ecoturístiques que inclouen l’allotjament, activitats d’ecoturisme i guiatge, transport i menjars. Sense deixar el Nord, trobaràs Cerdanya Ecoresort: hotel, càmping, apartaments, bungalous i glàmping a la gran vall del Pirineu.

Finalment, si optes per fer el camp base a la ciutat, trobaràs el hostel eco-friendly Casa Jam Barcelona al barri de Gràcia i a Girona el bed & breakfast de l’economia solidària és Can Cocollona.

Conèixer la pagesia amb visió transformadora

Per les amants del formatge que en volen saber més, es poden visitar projectes com la Formatgeria Montmelús a la Cerdanya, Mas la Coromina  a la Garrotxa, L’Aubagueta a la Segarra o la Formatgeria Mas d’Eroles a l’Alt Urgell, entre d’altres. Algunes iniciatives que treballen la terra també ofereixen visites a les seves finques i activitats agroturístiques, és al cas Temps de la Terra, al Montsià, Olicatessen d’Els Tons la masia del Garraf Sències Can Girona o la Castanya de Viladrau

I ara bé la secció de les begudes artesanes, amb activitats de tast i altres propostes arreu del territori. La Sobirana revela els secrets de la ratafia i altres licors a Santa Coloma de Farners, la cooperativa Tres Cadires obre el seu obrador compartit d’Arbeca on elabora licors i a la Sidreria Mooma pots fer visita, tast i menú entre pomeres del Baix Empordà. Si el que busques és degustar cervesa, et proposem anar a Vallbona d’Anoia, a la Cooperativa de Cervesa Subversiva, a L’Urgell, on trobaràs la Cerveseria Matoll o a Doskiwis Brewing de Rupià.

Finalment, et prosposem un ruta d’enoturisme per cellers de l’economia solidària que programen visites, tastos o altres activitats. Comença per Les Garrigues, al Celler Matallonga de Fulleda i passa per l’Urgell aturant-se al Celler Petit Duran i a Boldú Viticultors. Puja fins a Montoliu de Segarra per visitar el Celler Comalats i arriba fins al Celler cooperatiu d’Artés. Si saltes fins al Baix Empordà, pots visitar la finca Rim, vins i vinyes d’en Jordi Esteve o l’Alt Empordà, a Mas Vida Celler. I si passes per la Cerdanya, pots aturar-te a la Vinya de Lívia.

La conservació del patrimoni natural

Si t’apassiona la biodiversitat, a Pam a Pam hi ha diverses iniciatives d’educació ambiental que acompanyen a descobrir la seva zona. Als Aiguamolls de l’Empordà, el Cap de Creus i el Baix Ter hi ha la cooperativa La Copa, a Sant Joan de les Abadesses l’Alt Ter, a Les Guilleries l’Aula de Natura El Meandre, a Altafulla L’Hort de la Sínia, a La Garrotxa La Tosca Serveis Ambientals i a diversos espais naturals de les comarques gironines hi ha La Gisfera i la Fundació Emys.

Per disfrutar de la riquesa ornitològica del  Delta de l’Ebre pots visitar Riet Vell. I si t’atrau el medi marí, Cap a Mar és un centre turístic-pesquer de Barcelona que dona a conèixer el patrimoni i la tradició pesquera

Opcions per a tots els gustos

En el marc de l’economia social i solidàries hi ha projectes especialitzats en organitzar activitats turístiques de tota mena. Fent País proposa experiències arreu del territori, Green Events al voltant de Barcelona i Can Llauner per la zona de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra. L’Associació per al desenvolupament integral de la Vall del Corb organitza, entre d’altres, propostes per descobrir la seva zona. Ara bé, si viatges en autocaravana o furgoneta, segurament t’agradarà conèixer la plataforma col·laborativa Vanwoow.

A més a més, l’associació de turisme sostenible Aethnic està impulsant a Catalunya la Xarxa de Turisme Responsable i Sostenible.

I com sempre, si t’atures pel camí a fer un beure o a menjar, a Pam a Pam pots trobar bars i restaurants de l’ESS a tot Catalunya!