Entitats de l’ESS denuncien irregularitats en la convocatòria de la subvenció ‘Impulsem el que fas’ 2024

Diverses entitats de l’ecosistema de l’economia solidària de Barcelona, articulades a través d’un espai d’autodefensa col·lectiva davant les administracions, presenten una queixa formal a la Sindicatura de Greuges de Barcelona en relació a la convocatòria ‘Impulsem el que fas’ 2024 de l’Ajuntament de Barcelona. Aquestes entitats, que dies després de l’obertura de la convocatòria encara no han pogut presentar telemàticament la seva proposta, denuncien els següents aspectes:

  • Falta de respecte pels horaris laborals i la desconnexió digital, ja que el termini de recepció de sol·licituds s’obre un dilluns a les 00:00 h (és a dir, durant la matinada de diumenge a dilluns).
  • Procediment web poc funcional, ineficient, feixuc i gens intuïtiu, fent fallida les dues plataformes web implicades en el moment d’obertura de recepció de sol·licituds. El procediment i els impediments associats al mateix es resumeixen tot seguit:
  1. Primer cal anar al portal de BCN Activa i crear la instància. Prèviament calia tenir una usuària al portal de BCN Activa i tenir-hi registrada l’empresa. Aquest requisit no estava publicat el divendres abans. No s’havia publicat la guia de tramitació.
  2. Un cop creada la instància, cal descarregar el document en format PDF. A moltes entitats aquest pas ja els va fallar durant la nit de diumenge a dilluns.
  3. Amb la instància en PDF cal anar al portal de tràmits de l’Ajuntament de Barcelona a pujar la documentació. Aquí fallava la signatura digital. L’aplicatiu informava que no existia la pàgina per seleccionar el certificat digital. Semblava que no s’havia programat la correcció de les urls a jutjar pels missatges d’error que es mostraven. En diferents ocasions, el portal de tràmits ja ha fallat el dia de termini de presentació.
  4. Des de la pàgina web de BCN Activa de la convocatòria ‘Impulsem el que fas’, l’enllaç per a accedir al tràmit concret al portal de tràmits de l’Ajuntament no era correcte, i redirigia a un altre tràmit. És a dir, des del web https://empreses.barcelonactiva.cat/es/impulsem-el-que-fas-2024 redirigia al tràmit “Subvencions per a l’inici de nova activitat econòmica per a persones autònomes (Activa Autòno+)” (https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/oficinavirtual/ca/tramit/20230001629).
  • La convocatòria, concebuda com a “no competitiva”, no valorava cap requisit ni criteri d’acompliment de l’ESS, ni d’estar relacionat amb l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 #ESSBCN2030, tal i com es recull a les bases.
  • La convocatòria s’ha dissenyat per seleccionar projectes per ordre d’entrada, fet que ha propiciat un allau de propostes amb l’obertura de la convocatòria. El fet que la selecció sigui per ordre d’entrada no valora ni la trajectòria ni l’arrelament territorial o impacte social del projecte en una convocatòria d’ESS.
  • En la convocatòria no es demana ni un resum ni cap descripció al voltant de la iniciativa. Només es valora l’ordre d’entrada.
  • En el cas de la modalitat 4 s’estableix la següent limitació: “Despeses laborals: exclusivament les persones i el temps dedicat a la coordinació i execució de l’actuació subvencionada fins a un màxim d’un 20%”. Aquesta limitació afavoreix la subcontractació i no té en compte i menysprea la feina interna de desenvolupament de projecte que fa l’entitat. D’aquesta manera es promou que a la modalitat 4 es presentin entitats que fan una mera feina d’oficina tècnica al mínim de dedicació, en lloc de liderar i participar activament en un projecte.

Aquest text està impulsat per l’Associació Xarxes Locals d’Economia Solidària de Barcelona (XES Barcelona), al qual encara s’hi sumaran més entitats que participen de l’espai d’autodefensa col·lectiva davant les administracions.