La XES se suma a la manifestació ‘S’ha acabat: abaixem els lloguers!’
La Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) i la seva Comissió Sectorial d’Habitatge Cooperatiu en cessió d’ús donen suport i conviden a tota la seva base social a sumar-se a la manifestació convocada pel Sindicat de Llogateres el proper dissabte 23 de novembre, que sortirà a les 17h des de la plaça Universitat de Barcelona sota el lema S’ha acabat: abaixem els lloguers! La convocatòria fa una crida a la mobilització massiva com a resposta a l’emergència habitacional i per reclamar una baixada dràstica dels preus de lloguer davant la crisi de l’habitatge, amb la possibilitat d’iniciar una vaga de lloguers si no s’atenen les demandes.
La XES, compromesa amb el dret a l’habitatge, se suma a la manifestació per denunciar l’encariment sostingut dels lloguers i l’especulació que limita l’accés a un habitatge digne per a la majoria de la població. Aquest suport s’emmarca en la nostra aposta per un model alternatiu, l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, que posa el dret a l’habitatge al centre i planteja una alternativa transformadora a les lògiques de mercat.
L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: una resposta a la crisi del lloguer
El model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és una via per assegurar l’accés a un habitatge assequible, amb una propietat col·lectiva de l’edifici que en garanteix la durabilitat, sense afany de lucre i blindat davant l’especulació. Aquest model es fonamenta en quatre pilars:
- Sense ànim de lucre i propietat compartida: les persones sòcies gaudeixen de l’ús de l’habitatge, però la propietat roman en mans de la cooperativa per sempre. Això limita la possibilitat de revenda especulativa i preserva l’ús social de l’immoble.
- Autogestió i comunitat: les cooperatives són gestionades per les mateixes persones que hi viuen, les quals participen activament en la presa de decisions, fomentant així el suport mutu i la vida comunitària.
- Assequibilitat i diversitat: el model garanteix quotes ajustades al cost i a les necessitats de la comunitat, mantenint l’habitatge assequible i facilitant l’accés a persones amb diferents nivells d’ingressos.
- Corresponsabilitat amb el territori: les cooperatives d’habitatge estan vinculades al territori i compromeses amb el dret a l’habitatge, amb una aposta per la sostenibilitat mediambiental i la intercooperació amb altres entitats socials.
La XES considera que aquest model, que ja funciona amb èxit a Catalunya, és una resposta viable més a la crisi actual dels lloguers i un mecanisme per protegir les persones de les dinàmiques especulatives del mercat. A dia d’avui, a Catalunya hi ha un total de 67 projectes en diverses fases de promoció i convivència, que sumen prop de 1.200 habitatges potencials.
Per tant, davant la crisi habitacional provocada pels preus dels lloguers, l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es presenta com a una alternativa efectiva de transformació social, que permet donar resposta a les necessitats d’habitatge, complementària a altres models d’accés a l’habitatge social i assequible existents al nostre país. Per això, ara més que mai, són necessàries polítiques de foment d’aquest model cooperatiu d’habitatge social que garanteixin l’assequibilitat i inclusivitat al conjunt de classes populars:
- Demanem l’accés a solars i finques de titularitat pública per impulsar nous projectes cooperatius en cessió d’ús.
- Reclamem suport i impuls públic per a la compra o adquisició de patrimoni privat per fer habitatge social cooperatiu sota control públic-cooperatiu-comunitari
- Fomentar la conversió d’habitatge de lloguer privat en habitatge cooperatiu, establint línies de suport a les arrendatàries i vinculant-ho a programes de rehabilitació.
- Exigim que l’Ajuntament de Barcelona continuï desplegant el conveni ESAL per cedir solars públics a cooperatives i entitats sense ànim de lucre per fer habitatges socials a la ciutat, una política pública paralitzada des de fa mesos per no incorporar-hi cap nou sòl.
Volem construir un futur on l’habitatge no sigui un privilegi, sinó un dret inalienable per a tots i totes, i per això necessitem l’acció de les administracions. Des del 2015 hem impulsat amb èxit projectes transformadors a Catalunya, dins d’un model cooperatiu d’habitatge en cessió d’ús, demostrant que és possible un sistema on la comunitat i les cures ocupin un lloc central.
El proper 23 de novembre, ens trobarem als carrers per reivindicar un canvi de rumb en la política d’habitatge i per reclamar un futur on l’accés a un habitatge digne no depengui dels interessos del mercat. L’habitatge és un dret, no una mercaderia.