Ja tenim programa de l’Escola d’Estiu 2018
Fa algunes setmanes us vam anunciar el lema de l’Escola d’Estiu 2018, Aprendre a Cooperar, i ara, presentem el programa!
Com ja us vam anunciar, la sessió inaugural tindrà lloc a Barcelona el 29 de juny a les 17.30h, concretament a la sala d’actes de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (Avinguda Drassanes 3-5), sota el títol “Educació al llarg de la vida. Una aposta de l’economia solidària”. L’educació no es dóna només a escoles i universitats sinó que ens acompanya al llarg de tota la vida. Podem trobar respostes a necessitats de formació i educació en els cercles més propers, en la comunitat o en el món del treball, entre d’altres. Si l’Economia Social i Solidària vol ser una alternativa real i transformadora davant l’actual model social i econòmic, depèn d’una educació crítica i emancipadora vinculada a la comunitat i present els diferents àmbits i etapes de la vida.
Un cop donat el tret de sortida, us presentem les sessions descentralitzades de l’escola, a les quals podeu inscriure-us aquí!
- 30 de juny a a les 10.30h a Cafè de Mar de Mataró (c/ Santa Rita, 1). Economies feministes: esbrinant com posar la vida al centre de l’economia. Què ens proposa l’economia feminista? I l’economia de les cures? Quins punts en comú i debats tenen amb l’economia solidària? Aquesta sessió proposa un abordatge molt pràctic per donar eines de com incorporar pràctiques d’economia feminista i de les cures en les nostres organitzacions. Compartirem experiències concretes des de la gestió de recursos humans, mesures de corresponsabilitat, feminització de sectors econòmics o per transversalitzar la perspectiva de gènere a l’activitat econòmica. Tractarem de resoldre dubtes i inquietuds de les persones i organitzacions assistents. Des de les cures, l’afecte i l’estima, no podíem acabar d’altra forma que amb un bon vermut al sol.
- 5 de juliol a les 19h a l’Antiga Caserna de la Guàrdia Civil de Sabadell ( C/ Batllevell, 31). Construir drets des de l’Economia Solidària. Autoocupació col·lectiva, drets laborals i Economia Social i Solidària. Com posar al centre de l’Economia les persones i els seus drets? En aquesta sessió abordarem les pràctiques i principis de l’Economia Social i Solidària com a eina i motor per a la construcció de projectes socioeconòmics que ho facin possible. Posarem sobre la taula iniciatives que busquen fer efectiu el dret a la formació i a treballar dignament com a mecanisme imprescindible, en el model econòmic actual, per fer efectius altres drets: renda, prestació social, regularització administrativa,… I fer-ho des de l’autoorganització, l’autogestió, l’equitat, la participació directa, la democràcia i la complicitat amb l’entorn veïnal, social i, si s’escau, institucional.
- 6 de juliol a les 18h a l’Ateneu Terrassenc (Pg del Vapor Gran 39, Passatge B) de Terrassa. Mitjans de comunicació i economia solidària. Què poden fer els mitjans de comunicació per avançar cap a l’economia solidària? En aquesta sessió reflexionarem sobre la gestió dels mitjans a partir dels principis de l’ESS així com el seu rol en la difusió d’aquests. Plantejarem reptes relacionats amb el periodisme, la participació i l’arrelament al territori, el finançament i les diferents maneres amb què els mitjans vetllen per la seva independència i sostenibilitat econòmica. També compartirem diferents maneres de fer dins l’economia solidària i del sector cooperatiu en específic, i posarem fil a l’agulla per resoldre inquietuds i fer propostes d’intercooperació.
- 11 de juliol a les 18.30h al Poble Sec (c/Blai, 34, baixos). Procomú digital i Economia Solidària: Com construim i compartim des de les nostres iniciatives. Què són les llicències lliures? Quins continguts puc compartir sota aquestes llicències? Quins tipus hi ha? Totes les iniciatives de la XES generen continguts (webs, material gràfic, documents, …) però poques han fet una reflexió sobre com comparteixen aquestes dades.
- 12 de juliol a les 17.30h a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll (c/de les Vinyes, 1). Migracions i Economia Solidària: reptes i realitat. A través de l’estudi fet per l’Associació MigrESS “Una economia solidària per a tothom?” i d’experiències properes i concretes de col·lectius de migrants i des de l’acció comunitària, volem crear una nova mirada a la seva realitat socioeconòmica des de la perspectiva de l’Economia Solidària. Finalment, volem obrir un debat obert al voltant de la qüestió “Volem una Economia Solidària intercultural que sigui una eina contra el racisme?”
- 13 de juliol a les 18.30h al Magatzem de l’Economia Solidària (c/de les Moreres,119) a El Prat de Llobregat. Cultura Coop: de la cultura que coopera al cooperativisme cultural. Què entenem per Cultura Cooperativa? Com pot l’economia solidària potenciar altres formes de fer i gaudir de la cultura? Quines solucions pot aportar el cooperativisme a les problemàtiques socioeconòmiques dels i les treballadores culturals? Com articulem la Cultura Cooperativa? Presentació de la “Guia de cooperativisme cultural”.
Ens espera un estiu ple d’aprenentatges col·lectius!