PER QUÈ AQUESTA CAMPANYA?

L’ESS posa especial cura en la intercooperació i en buscar proveïdores dins del mercat social, però quan es tracta d’utilitzar serveis digitals, sembla que aquesta mirada i responsabilitat se’ns oblida. Des de la comissió Procomuns de la XES no volem deixar d’insistir en la importància de construir i reforçar les eines lliures com una forma de resistir enfront de l’imperi de les GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft). Aquestes grans empreses actualment, i gràcies en part a les dades que entre totes els hi proveïm, s’han convertit en 5 de les 6 empreses que més capital borsàtil acumulen del món. Que no ens pugui la mandra a buscar alternatives i aprendre a utilitzar-les!

Hem detectat algunes de les pràctiques més habituals amb les que lidiem les iniciatives de l’economia solidària i sobre les que ens falta posar consciència. Et demanem, no només que canviïs a poc a poc els teus hàbits de consum i ús d’eines digitals, sinó també que animis a les teves companyes a fer-ho. Per tal de fer aquesta tasca més amena hem preparat un seguit de material gràfic (memes, gifs i stcikers) que ens permetin visibilitzar aquestes males praxis mentre ens fem un fart de riure.

A més hem preparat un recull de repositoris d’alternatives perquè el desconeixement no sigui el que ens impedeixi fer el salt a les eines lliures!

Quantes vegades heu compartit un document entre companyes d’assemblea o altres col·lectius i no hem pensat en qui format ho fem? Donar per suposat que tothom fa servir docx és perpetuar la idea de que cap ordinador pot funcionar sense Microsoft Office al darrera.

Al compartir documentació, fixem-nos en fer-ho seguint els estàndards oberts: desa els documents en odt o rtf.
Al treballar amb els nostres projectes, fem-ho amb eines que s’escapen del monopoli de les GAFAM: al redactar un document, és tan senzill com fer-ho amb el LibreOffice!

Fer les inscripcions a un taller sobre alternatives al capitalisme fent servir Google Forms?
Desar la nostra informació, i compartir-la fent servir el Google Drive?
Treballar amb Google Docs?
Quan treballem sobre una plataforma que no és la nostra, no només facilitem els continguts que estem elaborant, sinó que també recullen hàbits de treball, hores de connexió, pautes i comportaments en línia. Recollint aquestes dades s’elaboren perfils d’usuàries d’internet, permetent segmentar la informació que ens arriba i manipulant la nostra postura davant del món.
Fer resistència a aquestes grans manipulacions d’informació és molt difícil, un primer pas és deixar de fer servir serveis en línia de les GAFAM. El programari lliure ens ofereix algunes solucions potents com Nextcloud (per compartir i editar documentació en línia) o Limesurvey (per realitzar enquestes i formularis en línia), i el mercat social català t’ajudarà a implementar-ho en el teu dia a dia.

Tornes de fer una relaxant volta amb bicicleta i, al obrir el teu mòbil, veus que s’han acumulat centenars de missatges al grup de whatsapp de la teva cooperativa. Segur que estan parlant de l’última sèrie que han vist o algun mem d’internet, penses… i el silencies.
Dilluns quan tornes a la cooperativa, veus que s’han pres decisions importants i no hi has estat present.. vas desconnectar!
Les tecnologies digitals ens permeten estar connectats des de llocs diversos, però no totes serveixen per tot. Cuidar els canals on es prenen decisions és fonamental des de que vam llegir La tirania de la falta de estructuras… Com ho podem solucionar?
Decidim és un projecte de programari lliure que ha estat pensat per facilitar processos de democràcia directa, i a més és de km0. Loomio ens ofereix diferents mètodes per prendre decisions en línia i de manera consensuada… quina eina s’adapta més a la teva organització?
I a banda d’eines específiques per a la presa de decisions, el correu electrònic és un servei que ofereixen diverses proveïdores de programari lliure i obert i que sempre és un sistema que classifica millor els diferents temes oberts que els serveis de missatgeria instantània i que a més no preveu una immediatesa en la resposta.

També ens trobem com algunes vegades, per molt que ho intentem, ens veiem obligades a fer servir l’última versió de l’Adobe Reader (només disponible per Windows i Mac) per omplir un formulari, o hagis de fer servir l’Internet Explorer Edge per realitzar algun tramit per internet.
Les nostres administracions, tot i que algunes d’elles s’han compromès públicament a promoure el programari lliure, no han fet els deures i no s’han adaptat a una manera de treballar interoperativa i respectuosa amb la llibertat d’escollir el programari que més ens agradi.
Queixa’t. Fem arribar les nostres demandes tantes vegades com sigui necessari. Obliguem-les a realitzar el canvi que totes volem!

GIFS

Per començar a despertar la consciència sobre el tema… hem realitzat una sèrie de GIFS amb missatges genèrics sobre (el poc) ús d’eines lliures a l’ESS, la inconsciència que tenim a vegades a l’hora de donar les dades.

MEMES

Per passar de la sensibilització a posar una mica en qüestió al personal, hem fet una sèrie de MEMES per fer-los servir com a resposta directa a les xarxes socials i grups, quan veiem que algú publica formularis en google forms, o ens comparteix documents en programari privatiu; o es comencen a tenir debats d’assemblea pel Whatsapp.

STICKERS

Per a l’ús en els grups, també trobareu una sèrie d’stickers molt cukis per a respondre a les vostres companyes amb molta elegància.

I ja coneixes les alternatives de programari lliure per a totes aquestes eines??

Coneixes els projectes d’intercooperació del sector TIC?