logo XES

Comunicat sobre la modificació de la llei de cooperatives

Des de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya valorem molt negativament la modificació de la Llei de cooperatives, aprovada el passat 22 de març al Parlament, gràcies als vots de JxS, CUP, PSC i CSQP. Seguim considerant que aquest text no servirà per resoldre la problemàtica de les falses cooperatives càrnies ni de cap altre sector.

Critiquem el menyspreu que s’ha tingut pel món cooperatiu durant tot el procés de modificació de la llei: hi ha hagut poca comunicació; s’ha treballat amb un termini de temps insuficient i sense consultar les entitats referents del sector, que només ens hi hem pogut incorporar tard i malament. Tampoc no s’ha convocat el Consell Superior de la Cooperació, com és preceptiu. Finalment, i obviant tots els processos negociadors previs, s’ha tirat endavant sense tenir en compte la nostra opinió ni els advertiments sobre els aspectes nocius de la modificació.

Des de la Xarxa d’Economia Solidària assumim la nostra part de responsabilitat en la lluita contra el frau de llei que representen les falses cooperatives. Per això, ens vam sumar a construir un consens entre el món cooperatiu i Càrnies en lluita. Durant aquest procés vam dedicar molts esforços per arribar a un acord, amb renúncies de totes les parts. Vam arribar a trobar una solució definitiva, i a la vegada immediata, per cobrir les urgències de les reivindicacions laborals del personal de les càrnies.

La proposta es va assolir amb el treball unitari d’una comissió jurídica de la qual formaven part totes les implicades: Càrnies en Lluita, COS i CUP, per una banda, i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, XES, grups cooperatius i federacions de cooperatives, per l’altra. Malauradament, quan la vam presentar, va ser rebutjada pel Govern. Ara se’ns imposa una modificació de la llei que continua atacant els principis cooperatius i, el pitjor de tot, no resol els problemes del sector, ja que la voluntat política no es veu traduïda en més recursos per desqualificar les falses cooperatives i reforçar la Inspecció de Treball.

Per tot això, estem en desacord amb la modificació de la Llei de cooperatives, imposada pel Govern, i continuarem lluitant contra les falses cooperatives i per unes condicions dignes per al personal del sector de les càrnies.

Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya. Barcelona, 24 de març de 2017.