Comerç Just: les persones i el planeta davant dels interessos econòmics
Com a membres de LaCoordi – Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques, impulsem aquest manifest amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Comerç Just dissabte 9 de maig
Arreu del món s’està vivint una crisis sanitària, social i econòmica arrel de la pandèmia de la Covid-19 i les persones que ja estaven en una situació vulnerable abans de la pandèmia són les que més pateixen aquesta nova crisis.
La situació es d’alarma existencial. Tal com reflecteix l’últim informe d’Oxfam Intermón (Tiempo para el cuidado, 2020) a data 2019, l’1% més ric de la població mundial posseïx més del doble de riquesa que 6900 milions de persones i els 22 homes més rics del món tenen més riquesa que totes les dones de l’Àfrica. Aquestes desigualtats conviuen amb situacions de pobresa absoluta. Així, les dades ens parlen d’un model que afavoreix l’acumulació a mans de les grans corporacions i multinacionals, i margina sistemàticament els petits empresaris, les petites productores i, en major mesura, les treballadores. Aquestes continuen patint les vulneracions dels seus drets laborals bàsics en cadascuna de les etapes de la cadena de producció global. D’altra banda, cal tenir en compte que la darrera víctima és el medi ambient, amb l’esgotament dels recursos naturals, la contaminació, la pèrdua de la diversitat de la biosfera i el canvi climàtic.
Milions de persones es troben en situació de risc extrem i no poden cobrir les seves necessitats vitals més bàsiques per sobreviure i tenir una vida digna. Però la pandèmia no es més que el detonant de la crisi actual: les seves causes reals cal trobar-les a les falles del sistema econòmic global. Aquest sistema, basat en un model de generació de beneficis per sobre de tot, consum il·limitat, privatitzacions i especulació, ha generat nivells de desigualtats sense precedents històrics i una crisi mundial de sostenibilitat ecològica.
Avui més que mai, és imperatiu plantejar-se i fer avançar les economies alternatives, en un context marcat pel que sembla que serà una greu crisis del sistema econòmic derivada de la pandèmia global. Posar les persones per davant dels beneficis no és nomes un ideal, sinó una pràctica absolutament necessària per fer front comú a les adversitats corals. Les cooperatives del Comerç Just s’han demostrat com una peça clau en aquest procés, tot contribuint a la resiliència de les comunitats locals davant la crisi.
Cal reivindicar com moltes cooperatives han pogut garantir els salaris de les seves persones treballadores, a diferència de moltes fàbriques o grans empreses arreu del món. També cal emfatitzar que les cooperatives del Comerç Just han desenvolupat iniciatives solidàries per pal·liar la situació sanitària: des de les cooperatives que han facilitat crèdits per a la fabricació de material mèdic fins a aquelles que han utilitzat les primes per comprar aliments bàsics o articles essencials per a tots els membres de les seves comunitats. A Paraguai, per exemple, la cooperativa de sucre Manduvirá ha invertit molts esforços a donar suport a la seva ciutat amb la compra de material com ara guants, mascaretes i termòmetres per al centre de salut de la ciutat, i amb la preparació i distribució d’aliments per a les famílies més vulnerables de la comunitat. A l’ Índia, la cooperativa CRC ha avançat els pagaments per assegurar les necessitats bàsiques de les famílies de les treballadores i, a més, està proporcionant suport logístic i financer en la distribució de subministraments bàsics a persones grans i col·lectius vulnerables en alguns barris de la seva ciutat.
En definitiva, la crisi del coronavirus ha demostrat com d’insostenible i desigual és el model de “creixement” econòmic mundial. Les respostes i propostes per sortir d’aquesta crisi no poden caure en els mateixos errors. Cal aprofitar aquesta oportunitat per canviar de rumb cap a un model de drets, sostenibilitat i equitat.
La Coordi, 7 de maig de 2020.