FESC 2020

Vols saber què hem preparat per la FESC 2020?

Ja hem començat el compte enrere per l’arrencada de la IX Fira d’Economia Solidària de Catalunya, la FESC 2020! Enguany es tracta d’una fira plena de reptes, però també d’oportunitats, dins d’un context socioeconòmic ple d’incerteses i amb l’amenaça d’una nova crisi que, un cop més, afectarà als col·lectius més vulnerables. Des de la XES tenim clar que el veritable virus del nostre món és el capitalisme i, per això, volem tornar a mostrar que existeixen alternatives a una economia basada en l’acumulació de capital i la desigualtat. Vols saber què hem preparat?

La FESC 2020 serà virtual! I això que vol dir? Que intentarem mantenir els mateixos objectius però a través de pantalles. Gairebé tot passarà a través d’un nou web. Tot?? No! La FESC durarà un mes, del 23 d’octubre al 22 de novembre, i intentarem combinar la virtualitat i la presencialitat.
Hi haurà 3 caps de setmana on us convidarem a trobar-nos en activitats presencials a la Fabra i Coats.

  • El primer cap de setmana (23-25 oct) celebrarem la inauguració divendres, amb concert dels Ebri Knight. Dissabte i diumenge hi haurà taules rodones sobre les Cures i la interdependència en aquest futur incert, Diàlegs climàtics i Reflexions sobre el món del treball en la transició ecosocial. A més, podrem gaudir del concert de Lia Sampai i un recital de poesia ecosocial musicat.
  • El dissabte 7 de novembre, en el marc de la “Tardor Transformadora” que coorganitzem amb altres col·lectius us convidarem a una taula rodona sobre Cultura i ESS i a un concert de vespre.
  • El diumenge 22 de novembre estem preparant una clausura reivindicativa, que doni a conèixer l’agenda i propostes de l’ESS i diferents moviments socials a l’actual crisi.

Totes aquestes activitats seran punts de trobada presencials amb aforament limitat i retransmissió en directe a través del web, estigueu atentes que anirem fent públiques les preinscripcions!

Els dies entresetmana les activitats seran virtuals. Cada tarda de dilluns a divendres es podran visionar en directe al web 2 o 3 xerrades d’un programa farcit de propostes interessants. Alguns exemples: Emergència climàtica i mitjans de comunicació; Ruralisme o barbàrie, Habitatge cooperatiu i energia, Vida ecofeminista. Com ser ecofeminista a casa?; Consum responsable digital. Replantegem els Marketplace; Polítiques públiques per l’ESS, Relleu cooperatiu… són algunes de les propostes que podeu gaudir per les tardes. A la franja horària del migdia tindran lloc les activitats del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores, i a les 17;30h començarà la programació en directe de la FESC, fins les 20:30h.

A més, com l’oferta d’activitats proposades per les organitzacions de l’ESS depassava la capacitat de programar en directe de la FESC, hem creat la FESC_ampliada, tot un programa d’activitats interessants que tindran lloc durant el mes de la FESC, que podreu trobar a l’agenda del web, com la resta de programació.

Les expositores

Les naus amb expositores eren l’ànima de la FESC: espai per a dialogar directament amb les iniciatives, on es podia comprar i que a més era espai de trobada dels visitants.
L’espai de trobada és el que no podrem reproduir virtualment, i és la major pèrdua d’aquesta Fesc, ja que és un dels motius que atrau més visitants i expositores, ja que l’economia solidària proposa una economia més humana i aquesta requereix contacte i relació.

A més, enguany s’iniciarà una profunda crisi econòmica que fa que apropar les expositores al públic revesteixi d’especial rellevància en aquesta FESC. Com ho hem pensat? Amb una web immersiva que ens proposi un passeig, on primer es trobaran els diferents sectors econòmics, i entrant a cadascun d’ells es podrà descobrir les diferents iniciatives i la seva oferta.

A més, enguany hi haurà un espai nou on les visitants podran trobar totes les promocions i descomptes que vulguin llançar les expositores durant la FESC, i les persones interessades podran obtenir vals que podran bescanviar pels productes desitjats.

La tecnologia

Durant el llarg camí d’imaginar com havia de ser una fira virtual ens hem trobat amb moltes companyes de viatge, com ara Lafede.cat, l’Smac i les promotores de la Fira Literal. Cinc mesos de feina intensa s’han acabat concretant en la compra mancomunada d’un servidor on hi instal·larem tres eines que ens permetran emetre tot el contingut de la FESC2020 des del programari obert i lliure, i fent que tota la informació generada s’emeti i s’emmagatzemi al nostre país, fent un pas més en favor de la sobirania tecnològica i col·laborant en la investigació i la prova del que es pot assumir mitjançant el codi lliure i no privatiu a nivell virtual.

Si tens més dubtes sobre la fira, no oblidis consultar el nostre apartat de preguntes freqüents!