Publiquem l’informe del mercat social 2021
Presentem l’informe del mercat social 2021, elaborat a partir de les dades de l’enquesta de Balanç Social d’enguany – que recull dades de l’any anterior – i les dades de les entitats que van entrar al mapa de Pam a Pam durant el 2020.
Compartim a continuació les conclusions de l’informe d’enguany:
- Malgrat el context de covid-19, tots els sectors han aconseguit mantenir els llocs de treball, fins i tot aquells amb caigudes d’ingressos.
- L’ESS segueix creixent a nivell global, ja sigui per la incorporació de noves organitzacions com pel creixement intern d’algunes organitzacions històriques.
- La intercooperació com a eix central de les dinàmiques de l’ESS i la XES com a espai rellevant per la intercoooperació sociopolítica en un context cada vegada amb més eines i actors.
- Comprar dins l’ESS segueix sent un dels principals camps de millora.
- La banca cooperativa segueix sent la majoritària però les finances ètiques i solidàries han estat clau concedint crèdit en un context d’extrema dificultat econòmica.
- L’arrelament territorial i teixir comunitat són dos dels eixos centrals de l’ESS.
- Tot i el gran treball els últims anys de la comissió procomuns de la XES hem normalitzat l’ús d’eines privatives que contribueixen a l’acumulació de poder i capital.
- Dificultats per superar les exclusions del mercat capitalista més enllà dels projectes d’inserció sociolaboral.
- Les cooperatives de treball segueixen marcant el camí de l’horitzontalitat i la corresponsabilitat en un conjunt d’organitzacions que tenen marge de millora en la transparència de les decisions preses pels òrgans societaris.
- L’ESS segueix caracteritzant-se per una estructura laboral feminitzada però hi ha marge de millora en la perspectiva feminista de les organitzacions.
- Es consolida un nivell de diferència salarial relativament baixa, inferior a 2.
- Les dades han millorat però hi segueix havent una bretxa entre el discurs i les pràctiques quan es tracta d’interculturalitat.
- Estem aplicant pràctiques amb criteris ambientals però ens segueix mancant reflexió estratègica en el sí de les organitzacions per poder abordar l’emergència climàtica.
- Les organitzacions generen benestar laboral posant les persones al centre però la temporalitat dels contractes ens hauria de fer estar alerta.
Podeu descarregar-vos l’informe complet del mercat social aquí. També hem recollit les principals dades del Balanç Social d’enguany en una infografia maquetada per les companyes de l’Apòstrof.