Assequibilitat Habitatge Cooperatiu

Reptes en l’assequibilitat de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

Nous avenços en la campanya ‘Fem assequible l’habitatge cooperatiu’ amb l’estudi Assequibilitat econòmica de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: diagnosi, reptes i propostes i la línia d’ajuts HabitatCoop

Des d’inicis del 2021 La Dinamo Fundació, Fundació Coop 57Sostre Cívic, GoteoHolon i Coopdevs, amb el suport de Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de la ciutat de Barcelona, i la Sectorial d’Habitatge Cooperatiu en cessió d’ús de la XES, hem generat un espai de treball per a tractar el tema de l’assequibilitat del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.

En el marc d’aquest espai hem redactat el primer informe “Assequibilitat econòmica de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: diagnosi, reptes i propostes”.

L’estudi realitza una diagnosi sobre l’assequibilitat dels projectes d’habitatge cooperatiu en fase de promoció i en fase de convivència a Catalunya i també recull i comparteix mecanismes i propostes de resolució col·lectiva que s’estan duent a terme per part dels projectes, com eines que contribueixen a l’assequibilitat dels projectes.

En les conclusions s’evidencia que tot i que en l’última dècada el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús ha crescut d’una manera sostinguda, les aportacions de capital, com a element estructurant del model econòmic, esdevenen una forta barrera d’accés universal al model. Actualment, queden excloses del model persones que no tenen capacitat d’estalvi o persones que estan en situació de major vulnerabilitat.

Per aquesta raó l’objectiu d’aconseguir la màxima assequibilitat i inclusivitat en l’accés de l’habitatge cooperatiu a nivell de sector, es considera una reflexió necessària des de la perspectiva i visió estratègica d’extensió del model. Tot i que som conscients que encara cal aprofundir en les reflexions i les propostes, aquest informe és un primer pas en l’articulació entre projectes com a estratègia d’enfortiment del sector que ha de permetre avançar en una visió conjunta que potenciï el desenvolupament d’eines i mecanismes col·lectius.

Des d’aquesta perspectiva, el present estudi vol ser el pas previ a la creació d’eines sectorials de suport al model (caixes de resistència, fons sectorials) que facilitin l’accés als projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.

Som conscients que els mecanismes a definir o implementar hauran de comptar necessàriament amb el suport de les administracions públiques si es vol arribar a aconseguir un impacte ampli i generalitzat.

En aquest sentit, aquest informe ha estat part important en la negociació entre el sector de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i l’administració pública, aconseguint que es publiquin les bases reguladores que han de regir la convocatòria dels ajuts destinats a la promoció de les cooperatives d’habitatges en cessió d’ús anomenat HabitatCoop. Aquests ajuts han estat impulsats per part de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives  per al foment d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, i contribuint a la reducció de les aportacions inicials dels projectes .