El FESSrural aterra a Sort per donar veu a les iniciatives transformadores de l’Alt Pirineu i Aran

La sobirania alimentària i el fer comú son els eixos temàtics per al debat al Festival

A més del mercat de projectes ecosocials, el FESSrural ofereix una programació d’activitats lúdiques i culturals amb espais dedicats als infants

El dissabte 17 de juny Sort acollirà el Festival de l’Economia Social i Solidària Rural (FESSrural), un esdeveniment que reunirà i mostrarà les iniciatives transformadores del territori de l’Alt Pirineu i Aran, així com de tot l’ecosistema d’economia solidària rural a Catalunya. Amb un mercat de projectes ecosocials, debats sobre el fer comú i la sobirania alimentària, i una programació d’activitats culturals, el festival promet ser un punt de trobada i reflexió per a les economies transformadores als territoris rurals.

Sort, maig de 2023. El Festival de l’Economia Social i Solidària Rural és el punt de trobada de projectes transformadors de l’àmbit rural. Aquest 2023 en celebra la 4a edició a Sort, després de les edicions anteriors a l’Empordà (2022), la Garrotxa (2021) i el Ripollès (2019).  L’objectiu del FESSrural és celebrar, visibilitzar i enxarxar les economies transformadores rurals. En aquest espai es pensa en una transformació social des de i per a la ruralitat, adaptada als reptes i necessitats específics de cada territori.

Com cada any la diada comptarà amb un mercat de projectes ecosocials amb una quarantena de parades que engloben projectes ecològics o sostenibles, de proximitat, iniciatives col·lectives, socials o transformadores. S’hi podran trobar productes artesans, agroalimentaris, tèxtils, artístics i culturals, a més de projectes dedicats als serveis com la connectivitat, les finances ètiques o l’impuls del cooperativisme. No hi faltaran algunes parades de menjar i beure on prendre alguna cosa durant el festival.

Els eixos temàtics del FESSrural: el fer comú i la sobirania alimentària

Com a punt de trobada de l’economia solidària rural, el Festival també és un moment important per al debat i la reflexió sobre les amenaces i estratègies que les economies transformadores han d’afrontar als territoris rurals. A l’Alt Pirineu i Aran s’ha decidit centrar el debat en dos aspectes clau per a la transformació al territori: el fer comú  i la sobirania alimentària.

El fer comú com a eina rellevant en la història social de les valls pirinenques serà el protagonista d’una jornada prèvia que se celebrarà el dissabte 10 de juny a Arrós de Cardós. Durant el matí, i en col·laboració amb la Projecte Boscos de Muntanya, es farà una jornada de treball al bosc. Al vespre, a la taula ‘Lo comunal al Pallars Sobirà: vivències del passat, present i futur’, es recollirà el testimoni de persones que són memòria viva de les pràctiques comunals que en el passat i en el present han estat o estan actives al Pallars. Es crearà un arc del temps que tindrà continuïtat el dia 17 a la tarda en la taula sobre ‘Gestió comunal: vivències del passat, present i futur’.

La sobirania alimentària és l’altre eix temàtic, triat per l’especial rellevància i moment crític del sector agroalimentari a la muntanya. Se’n parlarà amb productores, consumidores i administració el dia 17 al matí a la taula ‘Com construïm sobirania alimentària a la muntanya?’. A la tarda un grup de ramaderes explicaran les problemàtiques específiques de la ramaderia a la muntanya, agreujades pels últims canvis legislatius.

Més enllà del debat: cultura, lleure i activitats per a infants

Durant tota la jornada del 17 de juny hi haurà una interessant oferta d’activitats culturals i d’altres específiques per a la canalla, totes vingudes del propi territori. Al matí l’espai infantil de descobriment a càrrec de Baraka, el taller de llavors de varietats de l’Alt Pirineu amb Eixarcolant i Esboïga, i un taller de danses folk del Pirineu dinamitzat per Pallars en Folk. Al migdia el concert del grup de folk-jazz Sorguen, seguit de l’animació de Ruralist Sound Selektors. A la tarda hi haurà un conta contes amb mirada feminista i LGTBIQ+ a càrrec de Cel i l’espai infantil amb jocs de fusta amb Amaia. També a la tarda es presentarà el projecte de dinamització cultural La Traça Cultural, seguit de l’animació i cabaret pagès de la pallaresa Esperanceta de Casa Gassia. Tancarà la programació el concert de l’Arnau Obiols. A més, la jornada coincideix amb les tradicionals falles de la vila, i a partir del vespre les visitants del FESSrural també podran gaudir de les falles i el concert que ofereixen Fallaires de Sort.

Enxarxament i compromís feminista i ambiental al FESSrural

A banda de la programació pública del festival, el Festival és un important punt de trobada i articulació per a l’economia solidària rural i especialment per al territori de l’Alt Pirineu i Aran. En un territori extens que abasta 6 comarques i una extensió molt àmplia, la preparació i celebració del FESSrural és una oportunitat per donar-nos a conèixer i fer xarxa amb altres iniciatives d’un territori amb una presència creixent d’iniciatives transformadores.

D’això en serà un exemple la trobada interna organitzada pel grup d’artesanes Amalgama amb la intenció de trobar formes d’enfortir-se i aconseguir juntes la viabilitat dels seus projectes. El dia del festival també es fa un esforç per visibilitzar les iniciatives transformadores amb una sèrie d’entrevistes de la plataforma Pam a Pam per incorporar nous projectes a aquest mapa de l’economia solidària.

Tot això en un marc que contempla dos aspectes que l’economia solidària també fa seus i estén: la lluita feminista i per la no discriminació de les persones LGTBIQ+ i la responsabilitat ambiental. El festival comptarà amb un punt lila itinerant assumit pel col·lectiu GR-feminista i també una exposició de fotografies d’oficis protagonitzades per persones LGTIBQ+ i dones. Pel que fa a la responsabilitat ambiental, s’aposta d’una banda per la contractació local del màxim de serveis i de l’altra per l’ús exclusiu de materials reutilitzables en la venda de menjar i begudes.

Sobre el FESSrural i els seus suports

El FESSrural va néixer impulsat per les xarxes locals de la XES al Ripollès i la Garrotxa, a les quals s’han anat sumant altres xarxes locals a mesura que han agafat el relleu de la seva organització. L’edició d’enguany, acollida per la XES Pirineu i Aran, compta amb el suport de les xarxes de la Garrotxa, el Ripollès, l’Empordà, la Vegueria Penedès i la XES Catalunya.  La ideació i organització del festival s’ha fet, a més, amb la contribució de múltiples projectes i persones  del territori i de l’economia solidària rural que hi han posat les hores, el cap i les mans. A banda, el festival també compta amb el suport del grup de recerca Rerurp, l’ajuntament de Sort, l’Ateneu Cooperatiu Alt Pirineu i Aran, la Direcció General d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.