Tot a punt pel nou Fòrum FESC

L’estrena del Fòrum per a l’Economia Solidària de Catalunya aquest 20 i 21 d’octubre a Barcelona és el punt de partida de la transformació de la FESC, que culminarà al 2024 amb la incorporació del Festival FESC. El Fòrum FESC es planteja com un espai adreçat a persones i entitats de l’ESS per a la coneixença, l’intercanvi i el treball per tal d’enfortir el moviment i afrontar col·lectivament reptes i reflexions que ajudin a traçar un camí conjunt. La doble jornada, organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), té com a escenari el recinte Fabra i Coats-Fàbrica de la Creació i dissabte a la tarda veurà modificada la seva programació per assistir a la manifestació unitària pel poble palestí.

El Fòrum FESC comptarà amb una inauguració molt especial acollint la presentació a Barcelona de la resolució de l’ONU per a la promoció de l’Economia Social i Solidària a tot le món. Aquesta presentació, organitzada per RIPESS i la XES amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), anirà a càrrec de les seves principals impulsores. Una d’aquestes persones serà Madani Couramé, president de la Xarxa Africana per a l’Economia Social i Solidària (RAESS) i co-coordinador intercontinental de RIPESS. També hi haurà representants del Ministeri de Treball i Economia Social, ja que l’estat espanyol també va tenir un paper destacat a l’hora d’impulsar aquesta resolució. Així, hi intervindrà també Víctor Meseguer, comissionat especial per l’Economia Social de l’Estat. També participaran d’aquesta presentació Vicenç Margalef, de l’ACCD, així com Sandra Moreno, secretària executiva de RIPESS Intercontinental, i Nina González, de la comissió Internacional de la XES.

La jornada de divendres es planteja amb una sèrie d’activitats centrades majoritàriament en ser espai de trobada i enxarxament i que comptaven totes amb inscripció prèvia. Així, el matí estarà centrat en la tercera edició de la Jornada de Polítiques Públiques, coorganitzada per la XES i la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS) i que té per objectiu posar en comú a entitats de l’ESS i administracions públiques per fomentar la col·laboració mútua. Les diferents administracions faran la tria dels sectors que els interessa conèixer, i les entitats inscrites -més d’un centenar- podran alhora triar amb quines administracions es volen reunir. Cada entitat participarà en 6 trobades diferents de 20 minuts de durada, segons la tria feta.

El divendres també servirà per acollir la Sessió d’Intercooperació. Una sessió que tindrá com a objectiu veure com des de la intercooperació s’està enfortint la dimensió comunitària, es fa incidència política i com es generen vies de resistència/resiliència davant el panorama polític actual. Tot i que està oberta a qualsevol iniciativa interessada, ens focalitzarem en 4 sectors: habitatge, cures, energia i alimentació.

Un altres dels plats forts de la jornada de divendres -i que es repetirà dissabte- són les anomenades Cites ESS, que permetran fer presentacions ràpides d’iniciatives -no més de 30 minuts- en un format íntim i proper. Aquesta activitat té més de 50 entitats inscrites i repartides en 4 taules de presentació. En el cas de dissabte aquesta activitat es reubicarà a causa de la finalització de la FESC abans d’hora per la manifestació de solidaritat amb el poble palestí.

La jornada de divendres culminarà amb una commemoració dels 20 anys de la XES i dels 10 anys de Pam a Pam, una celebració adreçada a tot el moviment que durant tots aquests anys hagi tingut vincle amb la XES i amb el mapa de referència d’economia solidària. A banda de sopar i música amb La Garreggae, hi haurà espai i activitats per al retrobament, el record i la cohesió.

Dissabte: torn de la reflexió

El dissabte del Fòrum FESC centrarà majoritàriament la seva atenció en la reflexió al voltant de diferents qüestions relacionades amb l’ESS que afecten a tot el moviment i el sector, amb unes taules rodones que es plantegen com actes oberts sense necessitat d’inscripció prèvia.

Una de les taules del dissabte girarà al voltant del creixement de les iniciatives de l’ESS i la preocupació perquè aquest increment viscut els darrers anys mantingui els valors i l’essència de l’Economia Solidària (governança, presa de decisions, canvis en la cultura organitzativa, etc.). Hi participaran Jordi Valls (Hobest), Ester Vidal (Directora de Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona) i Anna Fernàndez de la XES, i estarà moderada per Raimon Carreras (Cooperativa Escola Lliure el Sol).

Una altra de les preocupacions del moviment al voltant de l’ESS és sobre la suposada crisi de participació que afecta a tot l’activisme en general i que, tot apunta, en particular també esquitxa l’ESS. En aquest sentit, una taula rodona tractarà sobre aquesta presumpta crisi i les seves causes i conseqüències amb Cristina Gotzens (ESPLAC), Maria Garcia (Ecologistes en Acció), Guillem Aragonès (Sindicat de Llogateres) i Xavier Serrà (Ateneu L’Harmonia) amb la moderació de Miquel Martorell (Escola Lliure el Sol i Pam a Pam).

La segona franja matinal tindrà un altre dels temes calents en l’entorn de l’Economia Social i Solidària: el repte de poder arribar a nous públics més enllà de l’activisme ja convençut. Per donar-ne algunes claus, seuran a la taula Carla Liébana (LaCoordi), Montse Santolino (LaFede) i Joana Ariet (Opcions i #ESSBCN2030) amb la moderació d’Alba Gómez (L’Apòstrof). Paral·lelament i amb un caire similar, una altra taula rodona girarà a la lluita per la Transició Ecosocial i com fer que aquest objectiu pugui fer un salt d’escala per arribar a un plànol macroeconòmic i assolir una societat postcapitalista i postcreixentista. En aquesta taula hi ha prevista la presència d’Héctor Tejero (responsable de l’àrea de Transició ecològica de Más Madrid i diputat a la Asamblea de Madrid) , Neus Casajuana (Revo Prosperitat Sostenible i WEALl Iberia), Enric Tello, (recercador de la UB en transició ecosocial agroecològica i membre d’Ecologistes en Acció de Catalunya) i Filka Sekulova (Universitat Oberta de Catalunya i Research and Degrowth). La moderació anirà a càrrec de Ruben Suriñach Padilla, de l’equip tècnic de la XES.

Després del dinar, acompanyat d’un concert en directe d’Olga Zoet, hi hauran les dues darreres taules més centrades la dimensió comunitària i de les cures. Per una banda, la taula rodona “Cap a una ESS culturalment més diversa i inclusiva” reflexionarà sobre diferents estratègies per incorporar la diversitat d’orígens, cultures i identitats a les iniciatives de l’ESS, atès que encara avui dia encara hi predominen les persones blanques malgrat tenir-hi un discurs feminista, antiracista i decolonial. Aquesta taula comptarà amb Wendy Espinosa (Mujeres Pa’lante), Arba (La Creatura), Marie Faye (Diomcoop) i Raül Rodríguez (l’HenBici) i amb la moderació d’Amelia Campos (Més que Cures).

Per la seva banda, el repte de desenvolupar economies plurals on col·laborin l’àmbit públic, el cooperativisme i les economies comunitàries centrarà l’altra taula rodona de la tarda, amb l’objectiu de posar en valor la pràctica público-comunitària com un gir institucional que afavoreix la democratització de l’economia. En aquesta taula hi ha prevista la participació de Juli Silverstre, Director General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat, en companyia de Judith Font (grup motor de l’Ateneu Popular de Salt ), Carla Güell (Resilience Earth) i Estela Alais (Comunalitat de La Florida s’Aveïna). La moderació anirà a càrrec de Marc Dalmau de l’Observatori Coopolis.

Canvis de darrera hora per solidaritzar-se amb el poble palestí

Un cop finalitzades les taules rodones de dissabte, la previsió era continuar amb més activitats com una nova fornada de l’activitat Cites ESS o la sessió de preparació del Festival FESC 2024 i de la festa de presentació posterior d’aquest esdeveniment que serà una de les dues potes de la FESC a partir de l’any vinent. Tanmateix, la XES ha decidit participar a la manifestació unitària “Aturem el genocidi a Palestina” que sortirà a les 18 h. dels Jardinets de Gràcia de Barcelona i que farà que el Fòrum finalitzi a les 17:30 h. També des de la XES es convida a sumar-s’hi per demanar massivament als governs i les institucions de tot el món que aturin aquesta massacre.

A causa d’aquest canvi, la segona fornada de Cites ESS es reprogramarà durant la resta d’hores de dissabte mentre que la preparació i presentació del Festival FESC’24 es postposen per noves dates i espais que informarem quan es confirmin.