La primera fita en el camí cap a un nou model de FESC

Aquest passat cap de setmana, divendres 20 i dissabte 21 d’octubre, s’ha celebrat a la Fabra i Coats de Sant Andreu el Fòrum de l’Economia Solidària de Catalunya. Enguany s’ha estrenat aquest nou format de trobada que, juntament amb el Festival que se celebrarà el 2024, conformarà el nou model de la FESC.

El Fòrum FESC tenia com a objectiu ser l’espai de trobada per a les iniciatives de l’economia social i solidària: un entorn de debat, intercooperació, relacions i formació entre entitats, treballadores i activistes de l’ESS. Un espai per gaudir, aprendre, formar-se i fer comunitat.

Gràcies als centenars de persones que han passat per la Fabra i Coats aquest cap de setmana aquest objectiu s’ha vist assolit amb escreix!!

El Fòrum FESC’23 va començar divendres 20 d’octubre a les 10h amb la presentació de la primera resolució de Nacions Unides per a la promoció de l’economia social i solidària al món, que es va aprovar el mes d’abril passat. Ens la va presentar a l’espai Micaela Chalmeta un dels seus principals impulsors, en Madani Coumaré, president de la Xarxa Africana per a l’ESS i Co-Coordinador Intercontinental de RIPESS. El van acompanyar Sandra Moreno (coordinadora de RIPESS), Víctor Meseguer (Comissionat Especial per a l’Economia Solidària del Ministeri de Treball i Economia Social), Nina González (Comissió Internacional de la XES) i Marta Grau (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament).

Presentació de la resolució de l’ONU per a la promoció de l’ESS al món

A continuació va tenir lloc la 3a Jornada de Polítiques Públiques a la sala Elisa Garcia, coorganitzada per la Xarxa de Municipis ESS (XMESS) on més de 40 entitats es van trobar amb altres tantes administracions per tal d’afavorir i acordar contractacions públiques futures.

Jornada de Polítiques Públiques

La tarda a la Fabra i Coats va acollir dues activitats paral·leles, la Sessió d’Intercooperació a la sala Micaela Chalmenta i les Cites ESS a l’espai Josep Maria Tatché.  La Sessió d’Intercooperació, focalitzada en els sectors de l’habitatge, les cures, l’energia i l’alimentació, va servir per veure com des de la intercooperació s’està enfortint la dimensió comunitària, fent incidència política i generant vies de resistència/resiliència davant el panorama polític actual. A l’espai d’enxarxament de les Cites ESS es van posar en comú projectes i persones interessades.

20 anys de la XES i 10 anys de Pam a Pam

A partir de les 19h, a la sala Elisa Garcia es va celebrar la festa d’aniversari dels 20 anys de la XES i els 10 anys de Pam a Pam. Amb una conducció meravellosa del Víctor Jiménez de la cooperativa sòcia BitLab i la XES Sant Andreu i la Cristina Grau de la cooperativa sòcia FGC Advocats, hi va haver lloc per a la retrospectiva i els records més entranyables, però també per considerar el present i les perspectives de futur de la XES.

Hi van participar des de la distància en Marcos Arruda, economista i fundador de la Xarxa Global de Socioeconomia Solidària i en Paco Hernández, del CASAL i la Comissió Internacional de la XES. Presencialment vam escoltar a en Jordi Via, un dels impulsors de la XES i soci fundador d’Arç Cooperativa i Joan Lluís Jornet, co-fundador del Col·lectiu Ronda, tots dos aportant l’experiència dels primers anys de la XES i la mirada retrospectiva. La Marina Reig de La Clara Comunicació i la Comissió Antiassetjaments de la XES i la Nina González de FETS i la Comissió Internacional de la XES, totes dues també membres de la Comissió Permanent de la XES, van sumar la mirada present amb un diàleg molt ocurrent. Per últim, l’Eva Vilaseca, d’Espai Ambiental, la Comissió d’Ecologia i també la Permanent de la XES va mirar al futur i va dibuixar com serà (o hauria de ser) la XES del 2043.

La gala de premis de Pam a Pam ens va fer riure i emocionar a parts iguals i va retre homenatge a diverses iniciatives i activistes de Pam a Pam. A més, el kahoot de la XES va esdevenir un joc trepidant i molt divertit, traient la versió més competitiva dels assistents, que es van dividir per equips per demostrar qui en sabia més de la història i l’actualitat de la Xarxa d’Economia Solidària. No podia faltar el pastís i la bufada d’espelmes, que totes les assistents van fer conjuntament. I per acabar la festa, molt bona música amb la Garreggae.

Moment de la Gala de Pam a Pam, durant la celebració del doble aniversari

Les taules rodones van ser les protagonistes del matí de dissabte 21 d’octubre a les sales Elisa Garcia i Micaela Chalmenta, alhora que continuaven les Cites ESS a l’espai Josep Maria Tatché. Vam parlar sobre el creixement de les iniciatives de l’ESS, la crisi de participació, els grans reptes per arribar a nous públics i la transició ecosocial.

Durant l’hora de dinar ens va acompanyar la música de l’Olga Zoet, un projecte musical autogestionat que neix de la música d’autor i que aposta per explorar diferents sonoritats amb una mescla entre la música acústica, el pop i l’electrònica. La seva sonoritat i les seves lletres estan dibuixades des de la sensibilitat, la intimitat i l’exploració d’un món oníric que representa un viatge a la profunditat d’allò que ens fa humans.

Olga Zoet en concert

A la tarda, van tancar el Fòrum FESC’23 dues taules rodones més i es va parlar i debatre sobre com fer més culturalment diversa i inclusiva l’ESS i sobre models de gestió i relació públic-cooperativa-comunitària.

ACCEDEIX A TOTA LA INFORMACIÓ DE LES TAULES RODONES DEL FÒRUM FESC’23

Reprogramació d’activitats per la manifestació contra el genocidi a Palestina

Davant els esdeveniments terribles d’aquestes darreres setmanes a Palestina es va convocar la manifestació unitària “Aturem el genocidi a Palestina”, que va sortir a les 18h del dissabte 21 d’octubre dels Jardinets de Gràcia a Barcelona. La XES es va voler sumar a aquesta protesta, acabant el Fòrum FESC’23 abans del que estava previst per tal d’arribar a temps a la manifestació i convidant a totes les assistents al Fòrum a sumar-s’hi. També ens vam adherir al manifest.

Així, es van reprogramar les Cites ESS previstes durant la tarda de dissabte a diferents moments del matí i es van posposar dues activitats: la sessió de treball i la festa de presentació del Festival FESC’24, que es reprogramaran pròximament. S’informarà pels canals de comunicació habituals de la XES quan hi hagi nova data i espai.

Moltes gràcies a totes per fer possible el Fòrum FESC’23, especialment a les voluntàries i molt especialment a les alumnes de l’Itinerari Formatiu Específic  d’Auxiliar en Vendes i Atenció al Públic de l’Institut Domènech i Montaner de Reus.

Podeu veure totes les fotos del Fòrum FESC’23 aquí i del doble aniversari aquí.

Fòrum FESC'23
20 anys XES i 10 anys Pam a Pam